We hebben een mooie sportweek in het vooruitzicht. Alleen al het Europees voetbal belooft weer mooie duels en even mooie weddenschappen. Maar ook wacht de spannende slotrace om het Formule 1 wereldkampioenschap. Laten we de velden, stadions en circuits even langs gaan.

Champions League Dinsdag

22 november worden een paar mooi duels gespeeld in de voorlaatste speelronde van de groepsfase. In veel groepen is de mist aan het optrekken. Het gaat nog om de exacte verdeling van de topposities en wie van de mindere goden alsnog een ticket naar de Europa League kan winnen.

  • In Groep F wordt Sporting Lissabon – Real Madrid gespeeld wat natuurlijk vooral leuk is vanwege de roots van Ronaldo bij Sporting. Bij Sporting zitten bovendien nogal wat Nederlanders in de selectie: Douglas, Dost en Zeegelaar.
  • In Groep G is het de vraag of Kopenhagen – Porto verrassingen oplevert. Kopenhagen heeft na vier wedstrijden nog steeds maar twee punten achterstand op de Portugezen. Van de derde plaats zijn ze vrijwel zeker, maar misschien zit de knock-out fase er nog in voor de Denen?

Champions League Woensdag

Ook op 23 november staan er een paar leuke Champions League weddenschappen geprogrammeerd:

  • In groep A is Arsenal – Paris Saint-Germain de wedstrijd om de toppositie. Beiden staan met 10 punten ruim bovenaan.
  • In groep D wordt in het Estadio Vicente Calderón Atlético Madrid – PSV Voor PSV een belangrijk duel. Niet meer om door te gaan in de Champions League, dat is uitgesloten met 8 punten achterstand op Bayern. Maar datzelfde Bayern München speelt – nog zonder Robben – tegen Rostov. Zowel Rostov en PSV hebben pas één punt gehaald. Een verrassing tegen een koploper die al zeker is van de knock-out fase kan na vanavond zo maar doorbekeren in de Europa League betekenen.

Europa league 24 november

De absolute kraker voor ons Nederlanders is natuurlijk Manchester United – Feyenoord op Old Trafford. Lukt het de Rotterdammers hun volwassen voetbal uit de eredivisie ook weer te tonen in Europees verband? Eerder wonnen ze thuis al spectaculair met 1-0. En ook al staat er bij de ploeg van Mourinho op iedere positie een paar (of tientallen) miljoenen meer in het veld, feit is dat de Portugees het niet echt beter doet dan Louis van Gaal vorig jaar. Een spannende weddenschap dus en vuurwerk in de Kuip.

Maar er spelen meer Nederlanders in de Europa League:

  • AZ moet richting Ierland voor de wedstrijd Dundalk – AZ. Het betekent de laatste kans voor de Alkmaarders. Een overwinning hier en een verlies van Maccabi Tel Aviv tegen Zenit Sint-Petersburg zou AZ alsnog op de tweede plaats brengen met nog één wedstrijd te spelen. Dan zou de slotwedstrijd thuis tegen Zenit een absoluut uitverkocht huis betekenen, dus ook de penningmeester van AZ zit ‘fingers crossed’.
  • Ajax gaat dominant aan leiding in de groep en omdat de Grieken stijf onderaan staan, zou Ajax – Panathinaikos eigenlijk geen enkel probleem mogen opleveren voor de Bosz boys.

Players Championship Finals 2016

De Darters gaan in deze periode van toernooi naar toernooi. Een week nadat Michael van Gerwen de Grand Slam of Darts op zijn naam schreef – zijn 24e toernooioverwinning in één jaar, een absoluut record – starten hij en zijn mededarters al weer in de Players Championship Finals. Naast Mighty Mike doen er nog 11 Nederlanders mee.

Davis Cup Finale

Het landentennis vindt zijn jaarlijkse apotheose in de Davis Cup Finale. Groot Brittannië legde het in september in de halve finale af (met 2-3) tegen Argentinië. Frankrijk verloor met dezelfde cijfers van Kroatië. Van 25 t/m 27 november spelen de Kroaten een thuiswedstrijd tegen Argentinië.

Formule 1 climax in Abu Dhabi

Max Verstappen kreeg twee weken geleden in Brazilië op het circuit van Interlagos de Brazilianen op de banken met zijn spectaculaire inhaalacties in de regen en zijn even spectaculaire save. Zeker Nico Rosberg zal blij zijn dat de afsluitende Grand Prix dit weekend in Abu Dhabi is, want daar regent het niet. Nico Rosberg is geen regenrijder en kon weinig anders dan meerijden en profiteren van de falende bandenstrategie van Red Bull.

De Duitser zal er op gebrand zijn in de slotrace niet alleen zijn titel veilig te stellen ten koste van Lewis Hamilton, maar bij voorkeur ook een overwinning te halen. Want als hij ook in de slotrace niet wint en zijn punten ‘gewoon’ haalt door achter zijn directe concurrent aan te rijden, zal hij een kampioenschap vieren dat snel vergeten wordt. Winnen moet Rosberg dus. En dat lukt misschien ook wel, want focussen kan de zoon van oud wereldkampioen Keke Rosberg als geen ander.