Komende donderdag worden de sportman van het jaar, sportvrouw van het jaar en sportploeg van het jaar gekozen. Ook de paralympische sporter van 2019 en de beste sportcoach van het jaar worden in het zonnetje gezet tijdens het Sportgala 2019 van NOC*NSF. Een mooie gelegenheid om het afgelopen jaar nog eens door te nemen. Want niet alleen de winnaars maar alle genomineerden staan model voor een geweldig sportjaar 2019.

Wedden op de sportman van het jaar 2019?

Virgil van Dijk sportman van het Jaar 2019? (bron wikipedia)Om maar met de populairste categorie – nog net, want de vrouwen lopen snel in – te beginnen, de sportman van het jaar. Daar zijn drie topsporters genomineerd:

  • Virgil van Dijk, de onbetwiste aanvoerder van Oranje en beste verdediger ter wereld heeft een topjaar met zowel de nationale ploeg als Liverpool achter de rug. Met als bekroning de Champions League winst en zijn persoonlijke uitverkiezing tot Europees voetballer van het jaar.
  • Mathieu van der Poel is een multitalent op de fiets die zowel in de modder als op het asfalt uit de voeten kan. Dat bewees hij het afgelopen jaar. Hij combineerde het Europees kampioenschap en de wereldtitel in het veldrijden met de winst in de wegklassiekers Dwars door Vlaanderen en de Amstel Gold Race.
  • Max Verstappen. De Formule 1 coureur draaide een uitstekend seizoen en steeg boven zijn materiaal uit. Verstappen haalde dit jaar zijn eerste pole posities, meerdere overwinningen en een derde plaats in het kampioenschap. Of het voldoende is voor een tweede uitverkiezing (hij won al in 2016) moet nog blijken. Waarschijnlijk moet hij daarvoor nog wat vaker winnen en echt meedoen om de wereldtitel.

Uitverkiezing sportvrouw van het jaar

Na de sportman van het jaar willen we natuurlijk ook weten wie de beste sportvrouw van 2019 is. Ook hier zijn drie kandidaten:

  • Sifan Hassan is de eerste Nederlandse atlete die op een WK atletiek tweemaal goud won. Na haar magistrale versnelling en winst op de 10.000 meter pakte ze ook nog de goud op de 1500 meter. Een combinatie die nooit eerder werd vertoond. Nadeel is dat ze trainde bij de Amerikaanse coach Alberto Salazar van het Nike Oregon project, die recent een lange schorsing kreeg van het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Zoiets werpt natuurlijk ook een schaduw op zijn atleten.
  • Suzanne Schulting is de beste Nederlandse shorttrackster en de regerend WK allroundkampioen in deze spectaculaire sport. Het is de bekroning van een seizoen waarin ze overwinning aan overwinning rijgt.
  • Wielrenster Annemiek van Vleuten won in 2019 de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade Bianchi. Maar bovenal overtuigde ze met haar solo van meer dan 100 kilometer (!) en de eindzege tijdens het WK wielrennen op de weg in Harrogate, Engeland.

En welke sportploeg is het beste?

Extra spannend is de verkiezing voor de sportploeg van het jaar. Dat is een gemengde competitie met op de valreep nog een nieuwe kanshebber. Want dat Ajax, de Nederlandse voetbalvrouwen, de baansprinters en de roeiers dubbelvier zijn genomineerd, was niet onverwacht. Maar sinds de zinderende WK finale handbal afgelopen zondag werd gewonnen, is het Nederlandse handbal vrouwenteam misschien wel de grootste favoriet. Die topprestatie ligt immers wel heel vers in het geheugen. En wie gunt het dit team niet, met haar non-kapsones toppers als Estevana Polman, Lois Abbingh en keepster Tess Wester?

Meer verkiezingen tijdens het sportgala

Naast sportman van het jaar, sportvrouw en sportploeg zijn er bij het sportgala ook nog twee andere prijzen te winnen:

  • Uiteraard is er een prijs voor de beste paralympische prestatie. Daarvoor is onder andere rolstoeltennisster Diede de Groot genomineerd, de nummer 1 van de wereldranglijst. Ze neemt het op tegen 5-voudig wereldkampioen zitskiën Jeroen Kampschreur en Jetze Plat die al jarenlang in de top van zowel het para-cycling als de para-triatlon meedoet.
  • Daarnaast wordt uiteraard nog de sportcoach van het jaar gekozen. Wordt het succestrainer Erik ten Hag van Ajax, de coach van de baansprinters Hugo Haak of toch Sarina Wiegman die de Nederlandse voetbalvrouwen naar het zilver leidde op het WK Voetbal?