Het is oud en nieuw en dus de hoogste tijd voor een vooruitblik op de sportkalender 2020. De kans bestaat dat we op nieuwjaarsdag onze eerste wereldkampioen al mogen toejuichen. Michael van Gerwen is immers in vorm en nog steeds in de race om het WK Darts. Maar er zullen veel meer sportieve hoogtepunten zijn het komende jaar. Waar 2019 als tussenjaar werd gezien door veel sporters, moet 2020 hun jaar worden.

Hoogtepunt op de sportkalender 2020, het EK Voetbal?

ronald koeman prominnt op de sportkalender 2020 met het EK voetbal foto wikimedia commonsHet Nederlands elftal heeft zich onder bondscoach Ronald Koeman razendsnel ontwikkeld van een internationale nobody tot een serieuze kanshebber voor de Europese titel. Bij de relatief eenvoudige kwalificatie voor het EK 2020 bleek het achterdeurtje van een play-off wedstrijd niet eens nodig. Die optie hadden we verdiend met de eerdere uitstekende resultaten in de Nations League, maar dankzij een tweede kwalificatieplek is Nederland gelukkig rechtsreeks geplaatst. En bij de loting bleken we ook nog in een heerlijke ‘opwarmgroep’ terecht te zijn gekomen. Met thuiswedstrijden bovendien.

Toch is Koeman verre van optimistisch op het ogenblik. Een van de sterkhouders van het huidige Oranje is Memphis Depay. En laat hij nu net hij een ernstige kruisbandblessure oplopen in de slotweken van het jaar. Een drama voor de speler zelf uiteraard, maar ook een serieus probleem voor de bondscoach. Volgens kenners duurt herstel te lang voor het EK, al gloort er inmiddels een klein beetje hoop. Memphis is in zee gegaan met een veelgeprezen Italiaanse arts die het herstel op 5 maanden inschat. Hoe realistisch dat is, moet blijken. We duimen voor hem, net als voor Daley Blind die getroffen is door een ontsteking van de hartspier. Terwijl ook Memphis’ vervanger Donyell Malen maanden aan de kant staat met een ernstige blessure.

Olympische Spelen prominent op de sportkalender 2020

Voor veel sporters stond 2019 al in het teken van de Olympische Spelen 2020 in Japan. In sporten als atletiek heeft het vierjaarlijkse toernooi veel meer gewicht dan Europese en Wereldkampioenschappen. Voor Dafne Schippers is alles erop gericht daar te stralen na het blessureleed dat haar afgelopen jaar verknalde. Voor Sifan Hassan is er juist de drang om de dit jaar veroverde status van absolute topatlete te bevestigen.

Terwijl we bijvoorbeeld ook een wereldkampioen judo hebben in Noël van ’t End. Hij versloeg dit jaar de Japanner Shoichiro Mukai in de Nippon Budokan waar ene Anton Geesink al eens olympisch kampioen werd. Een voorteken? En natuurlijk zijn we ook benieuwd hoe onze wielrenners, volleyballers, handballers, zwemmers en turners het gaan doen. Met Kiki Bertens maken we dit keer zelfs kans bij het tennis. Het kunnen zomaar fantastische spelen worden op de sportkalender 2020. Belangrijk wordt wel de voorbereiding op de hitte, want het zal in Japan in de zomer enorm warm en vooral vochtig zijn.

Wordt Max Verstappen wereldkampioen Formule 1?

Ook voor Max Verstappen wordt 2020 een sleuteljaar. Inmiddels is hij een ervaren rot in het coureursveld. Waar in de beginjaren eigenlijk ieder succes al gevierd werd (jongste Formule 1 coureur ooit, jongste winnaar ooit, eerste pole, meest bijzondere actie van het jaar etc. etc.) wil hij nu echte resultaten zien. Een individuele overwinning op zijn tijd is niet langer voldoende, dit is het laatste jaar waarin hij nog de jongste wereldkampioen Formule 1 kan worden.

Aan zijn talent en inzet zal het daarbij niet liggen. Zijn pure racetalent is zo groot dat inmiddels ook zijn grootste critici het erkennen. De onnodige fouten die hij nog wel eens maakte in de beginjaren zijn inmiddels ook verdwenen. En het afgelopen seizoen toonde hij in de Red Bull aan zelfs met minder materiaal de strijd aan te kunnen met Mercedes en Ferrari.

Wat hij nu nog nodig heeft, is een auto waarmee hij een vol seizoen de concurrentie aankan. Niet af en toe, maar vanaf de openingsrace in Australië. Motorenleverancier Honda lijkt hem wat dat betreft te ‘raken’. Waar de Japanse samenwerking met andere teams niet werkte, lijken Max en Honda elkaar te begrijpen en stimuleren. Als Red Bull daar nog het perfect chassis bij weet te ontwikkelen, zou alles dit jaar op zijn plaats moeten vallen. Met als klap op de vuurpijl uiteraard de overwinning op Zandvoort. Dat het maar een mooi 2020 mag worden!