samen de sportkalender 2019 invullenHoe ziet de sportkalender 2019 er uit? We gaan een boeiend jaar tegemoet. Niet alleen omdat er grote evenementen op het programma staan. Ook moeten veel sporters en sportploegen zich dit jaar kwalificeren voor evenementen in het jaar daarna. Zoals de Olympische Spelen van 2020 of het EK Voetbal. Goed dus om even vooruit te kijken aan het begin van het sportjaar. Welke sportevenementen zitten eraan te komen in 2019?

De voetbal sportkalender van 2019

We hebben een mooi voetbaljaar voor de boeg zoals het er nu uitziet. In de sportkalender 2019 kunnen we in ieder geval een paar zaken aankruisen:

 • 1 juni hebben we de Champions League finale staan. Stiekem dromen we natuurlijk van Ajax dat de knock-out fase heeft bereikt met superieur voetbal en tegen Real Madrid het nieuwe jaar in gaat. En dus zeker niet kansloos is om verder te komen. Gaat Erik ten Hag een ‘van Gaaltje’ doen dit jaar?
 • Ook belangrijk in de sportkalender 2019: onze deelname aan de Nations League finaleronde in Portugal van 5 t/m 9 juni.
 • De vrouwen spelen hun WK Voetbal in Frankrijk van 7 juni t/m 7 juli 2019.
 • En in het voorjaar van 2019 starten we ook met de EK kwalificatiewedstrijden. Veel van de tegenstanders moet het elftal in de huidige vorm ‘moeten kunnen hebben’. Maar de twee wedstrijden tegen Duitsland worden natuurlijk heel bijzonder.

De Auto- en motorsportkalender 2019

Dit jaar starten we in januari alweer met de Dakar Rally, maar de grootste aandacht zal ook in 2019 uitgaan naar Max Verstappen. Red Bull stapte over op de Honda motor, teamgenoot Daniel Ricciardo stapte over naar Renault en de vraag is of Verstappen met zijn nieuwe motor voor het eerst echt kan gaan meestrijden om de Formule 1 titel. Op 17 maart gaat het Formule 1 wereldkampioenschap weer van start in Australië

De motorliefhebbers hebben wellicht meer oog voor Jeffrey Herlings die zijn MX GP motorcross titel zal willen prolongeren. Ook dat circus gaat in maart weer van start en op 31 maart is de Nederlandse GP in Valkenswaard. En vergeet uiteraard ook niet de TT van Assen van 28 t/m 30 juni in de sportkalender 2019 te zetten.

De tennis sportkalender 2019

Bij het tennis is voor ons Nederlanders natuurlijk vooral de vraag hoe ver Kiki Bertens dit jaar gaat komen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als ze dit jaar een Grand Slam overwinning kan claimen. Maakt niet uit welke ze uitkiest: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon of de US Open. En aan het eind van het tennisseizoen zijn de WTA Finals – en voor de mannen de ATP Finals – natuurlijk ook iets om aan te kruisen op de sportkalender 2019. Voor de liefhebbers van live tennis is uiteraard ons ‘eigen’ ABN Amro-toernooi in Rotterdam een must van 11-17 februari.

Wielrennen op de sportkalender 2019

We beleven als Nederland gouden jaren in het wielrennen. Waar we jarenlang waren veroordeeld tot knechtenwerk, zijn we er nu bij in zowel de klassiekers als de grote rondes. En waar de Tour de France (6-28 juli) nog steeds het hoogtepunt is, lijkt het parcours van de Giro (11 mei t/m 2 juni) dit jaar speciaal geschreven voor Tom Dumoulin. Een tweede overwinning in Italië zou natuurlijk magistraal zijn. En ook in de Spaanse Vuelta doen de Nederlanders tegenwoordig van voren mee (van 24 augustus t/m 15 september). Op 2 maart openen we overigens al het seizoen van de voorjaarsklassiekers met de Omloop het Nieuwsblad in België.

Meer sport op de sportkalender 2019

 • De hockeymannen en -vrouwen spelen dit jaar in de nazomer een EK Hockey in België (van 23 augustus t/m 1 september).
 • Ongeveer diezelfde periode is er het EK Volleybal voor vrouwen (23 augustus t/m 8 september). De mannen hebben hun EK van 12 t/m 29 september.
 • De schaatsers zijn natuurlijk al druk bezig. Komend weekend zijn zowel voor de langebaan schaatsers als de shorttrackers het EK. Dat komt helaas te vroeg voor Sjinkie Knegt die nog aan het revalideren is van zijn heftruck ongeval. Ook de rest van de periode t/m maart zijn er de EK’s en WK’s op de verschillende schaatsdisciplines (shorttrack, allround, sprint en individuele afstanden)
 • Van 25 augustus t/m 1 september wordt het WK Judo gehouden in de bakermat van deze sport, Japan.
 • Onze honkballers kijken nu al uit naar het EK Honkbal in Duitsland in september
 • 27 september t/m 6 oktober kijken we naar het WK Atletiek in Doha
 • Dichter bij huis in Duitsland wordt van 4 t/m 13 oktober het WK Turnen gehouden.

En dan zijn we de baanwielrenners, de zwemmers en zwemsters en het WK handbal in december nog vergeten. Maar wees gerust, in deze blog kondigen we de belangrijke sport events in 2019 steeds van tevoren aan. Ook in 2019 houden we je op de hoogte.