Weer een leuke sportagenda deze week met onder andere voetbal, atletiek, formule 1 en wielrennen. Laten we de belangrijkste sport gebeurtenissen even op een rij zetten.

Wereldvoetballer van het jaar

verkiezing wereldvoetballer van het jaar op de sportagendaHet meest bijzondere moment van deze sportweek hebben we eigenlijk al achter de rug. Want kwam het eigenlijk ooit voor dat we maar liefst drie Nederlandse voetballers in de top 10 van beste wereldvoetballers hadden staan? Hoewel veel journalisten ervan overtuigd waren dat Virgil van Dijk deze verkiezing zou winnen, trok uiteindelijk Messi aan het langste eind. Dat ook het publiek hier mee mocht stemmen, had daar ongetwijfeld mee te maken. Messi is internationaal toch nog net wat bekender dan onze nationale rots in de verdediging. Maar trots mogen we wel zijn, met Naast Virgil ook Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt in de mondiale top 10. En natuurlijk met Sari van Veenendaal als beste keepster van de wereld.

Midweeks eredivisie programma op de sportagenda deze week

Jaap Stam heeft het zwaar. Hij moet met Feyenoord deze week in de eigen Kuip aantreden tegen AZ. Niet de makkelijkste tegenstander om de eerdere wanprestatie bij FC Emmen weg te poetsen. Feyenoord zakte in het verre Drenthe door een absolute ondergrens. Nadat het al vlot op 0-2 was gekomen, leek er voor de Rotterdammers geen vuiltje aan de lucht. Wie kon vermoeden dat Emmen de wedstrijd daarna volledig zou omdraaien en uiteindelijk de blessuretijd in zou gaan met een 3-2 voorsprong? Een voorsprong die uiteindelijk op de valreep nog werd weggewerkt door Jens Toornstra. Maar het feit dat er een machteloos team over het veld zwalkte, moet Jaap Stam heel veel zorgen baren.

Naast Feyenoord – AZ donderdag staan er nog twee midweekse wedstrijden op het programma. Ajax en PSV deelden tijdens de topper afgelopen zondag de punten maar kunnen nu allebei aan kop komen door hun midweekse wedstrijd te winnen. Woensdag staan PSV – FC Groningen en Ajax – Fortuna Sittard op het programma.

Het WK wielrennen op de weg

We zitten aan het eind van het wielerseizoen en dat betekent dat het WK wielrennen op de sportagenda staat. In Harrogate, Yorkshire (Verenigd Koninkrijk) gaat het om verschillende wedstrijden op een heuvelachtig parcours in vooralsnog hele slechte weersomstandigheden met enorme hoeveelheden regen:

  • De gemengde ploegenestafette – een nieuw programma item – werd zondag door de Nederlandse ploeg gewonnen met Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema, Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters.
  • Bij de tijdrit voor vrouwen dinsdag hoopten we natuurlijk ook op Nederlands succes maar gooide de Amerikaanse Chloé Dygert onverwacht roet in het eten. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten moesten genoegen nemen met zilver en brons.
  • Woensdag hebben we nog de tijdrit voor de mannen en in het weekend staan de wegwedstrijden voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma.

WK Atletiek in Doha

Van 27 september tot 6 oktober kunnen we weer smullen van topatletiek bij het WK atletiek in Doha. Er treden maar liefst negentien vrouwen en elf mannen uit Nederland aan op dit WK. Met bekende namen als Dafne Schippers, Sifan Hassan en zevenkampster Anouk Vetter.

Formule 1 in Rusland

Bij de Grand Prix Formule 1 van Rusland – deze week op de sportagenda – is de vraag of Red Bull en Mercedes zich enigszins hebben hersteld van de tik die Ferrari afgelopen weekend uitdeelde. De steigerende paarden uit het Italiaanse Maranello pakten de dubbel in Singapore. Bij Mercedes begint Lewis Hamilton zich langzamerhand zorgen te maken over zijn titelprolongatie na de de derde Ferrari overwinning op rij. Overigens was het dit keer niet Charles Leclerc maar Sebastian Vettel die won. De meervoudig wereldkampioen kon na een paar slechte zondagen een overwinning ook wel gebruiken.

Voor de Red Bulls was de tik van weer een Ferrari overwinning zo mogelijk nog harder. Normaal loopt Red Bull na de zomerstop in op hun concurrenten, maar nu lijken ze het af te leggen tegen Ferrari. Zelfs op het circuit van Singapore waarop ze structureel goed presteren. Dit keer was P3 het maximale dat Max Verstappen eruit kon halen. Revanche in Rusland?