Na een doordeweeks rondje KNVB Beker met toch wat verrassingen, gaan we alweer de 6e ronde van de eredivisie in. Een tweedaags programma deze keer vanwege het bekerprogramma. Alle wedstrijden worden op zaterdag en zondag afgewerkt.

De eredivisie zaterdagavond met ADO Den Haag – Sparta

eredivisie stand voor speelronde 6In de overige eredivisie wedstrijden deze zaterdag zijn de onderlinge puntverschillen na vijf ronden al erg groot. Het moeilijkste te voorspellen lijkt dan ook ADO – Sparta. ADO staat met vier punten op een 14e plaats, Sparta heeft een puntje meer en staat twee plekken hoger. Waar dat voor ADO gezien de voorbereiding en blessureperikelen eigenlijk nog meevalt (zelfs een gelijkspel gehaald tegen Ajax!), zijn de druiven in Rotterdam tot op heden zuurder. Vorige week was AZ te sterk met 2-0. Dat was nog uit te leggen, maar het verlies in de beker tegen RKC Waalwijk kwam harder aan. Inmiddels is Edward Metgod aangetrokken als bestuursadviseur op het gebied van technische zaken. Men gaat dus nadrukkelijker over de schouder van Alex Pastoor meekijken. Wat die daarvan vindt? Laat me raden..

De overige zaterdag duels

Willem II – SC Heerenveen. Willem II deed vorige week ongelooflijk goede zaken door in het onderlinge ‘degradatieduel’ van Roda JC te winnen. Hoewel de Tilburgers nog steeds voorlaatste staan, betekent drie punten dat men in ieder geval nog licht ziet aan het eind van de tunnel en dat het zelfvertrouwen wat opgekrikt zal zijn. Of dat tegen SC Heerenveen genoeg is? De club heeft al drie overwinningen op rij geboekt, waaronder de indrukwekkende tegen PSV. Zoals Jurgen Streppel het verwoordt:

“Het is nog wel broos, maar ik heb het idee dat we verder zijn dan vorig jaar. We zijn geduldiger, lopen niet meteen naar voren als het even niet draait zoals verwacht” (Jurgen Streppel op de site van Heerenveen)

Feyenoord – NAC Breda. Feyenoord lijkt niet te veel psychische schade te hebben opgelopen van de verliespartij tegen PSV. Dat hoeft ook niet, want feit is dat de Rotterdammers ondanks een man minder lange tijd de bovenliggende partij waren. NAC wist vorige week voor het eerst te winnen (tegen FC Groningen) maar zette de positieve lijn niet door. Voor de beker bleek Tweede Divisieclub Achilles’29 te sterk. Rai Vloet is er niet bij tegen Feyenoord, hij kreeg rood tegen Achilles.

Heracles Almelo – Roda JC. De goede start van Heracles in de eredivisie heeft zich niet doorgezet. De ploeg staat in de middenmoot met vijf punten maar moest het afgelopen weekend bijvoorbeeld afleggen tegen PEC Zwolle. Of Roda JC daar iets mee kan? Dat is nog maar de vraag. Zelfs van mede-staartclub Willem II werd met twee doelpunten verschil verloren vorige week.

Eredivisie ronde 6 zondag met FC Utrecht – PSV

Van Feyenoord winnen en daar toch geen lekker gevoel aan overhouden. Dat zal de nasmaak zijn bij PSV. Het won vorige week thuis van de landskampioen, maar dat die zich zelfs met tien man nog zo staande konden houden zal Phillip Cocu zorgen baren. Zeker tegen het FC Utrecht van dit seizoen. Hoewel, vorige week kregen de Utrechtenaren een ongelooflijke knal van FC Twente (4-0).

Het verdere eredivisie zondagprogramma week 38

Ajax – Vitesse. Het zal lang geleden zijn geweest dat een Ajax coach na een gelijkspel tegen ADO positief was en het allemaal beter zag gaan. Maar dat was wel het geluid dat Marcel Keizer deze week liet horen. De tegenstander van dienst dit weekend – Vitesse – is ook niet helemaal okselfris. Allereerst ging de bekerwinnaar triest het toernooi uit door verlies van AVV Swift. Daarnaast is er weer een typische FC Hollywood aan de Rijn soap begonnen bij de Arnhemmers. Trainer Henk Fraser heeft moeite met de bemoeizucht van de Russische commissaris Valeri Oyf. Beide teams staan met tien punten vijfde en zesde. Benieuwd wie het onderlinge duel wint.

FC Groningen – FC Twente. Een spannend duel voor coach Ernest Faber. Tegen NAC Breda verloren de Groningers en kregen alweer twee doelpunten tegen. En tegenstander FC Twente lijkt zichzelf afgelopen week eindelijk hervonden te hebben. 4-0 werd het tegen FC Utrecht en waar ik een ontslag voor René Hake verwachtte, kon ik er in werkelijkheid dus niet verder naast zitten.

VVV-Venlo – PEC Zwolle. Een duel om naar uit te kijken. Beide ploegen staan keurig in het linker rijtje en dat is voor deze teams gewoon een prima prestatie.

AZ – Excelsior. AZ heeft inmiddels vier overwinningen op zak, waarbij bovendien iedere wedstrijd twee keer werd gescoord. Ook de seizoensopening die met 3-2 werd verloren van PSV scoorden de Alkmaarders twee keer. Excelsior weet dus wat het te doen staat. Drie keer scoren.