Spaanse bondscoach Vicente del Bosque heeft de volledige steun van de Spaanse voetbalbond na de desastreuse resultaten op het WK in Brazilie. Ze liggen er na de groepsfase al uit, iets waar we allemaal wel een beetje huiverig voor waren, maar ook weer niet hadden verwacht.

De Spaanse bond heeft Del Bosque gevraagd zijn contract dat tot EK 2016 loopt uit te zitten. Ondanks de kritiek die nu op Del Bosque wordt losgelaten uit diverse hoeken. Spanje werd het eerste land samen met Australie dat op het WK in Brazilie al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Ze speelden geen overtuigende wedstrijd tegen Nederland en werden verpulverd onder de Oranje schoen. Daarnaast verloren ze nog eens van Chili en was het al einde verhaal voor de Spanjaarden.

Een succesvol EK in 2008 en 2012 en een succesvol WK in 2010 waren piekjaren voor Spanje en aan alle goede dingen komt een eind. Del Bosque was de bondscoach bij twee van deze overwinningen en na een jammerlijk resultaat op het WK 2014 is er rumoer omtrent de rol van de bondscoach.

Er is echter geen enkel twijfel over mogelijk dat Del Bosque een goede coach is. Dat heeft zich bewezen door toernooien achter elkaar te winnen, maar na de Confederation Cup van afgelopen jaar en het recente vertrek van het WK zullen er wat zaken moeten veranderen binnen de Spaanse selectie.

Er staat een nieuwe generatie te popelen in Spanje, maar met David de Gea, Koke en Moreno zal Spanje binnen no-time weer op de been zijn. Del Bosque zal ongetwijfeld weer imponeren tijdens het EK in Frankrijk, maar het moet nog uitwijzen of hij zelf die kans gaat grijpen.