Skispringen hoort voor veel Nederlanders bij die typische Nieuwjaarsdagtraditie. Terwijl de ene helft van het land het ijskoude water induikt om van de kater af te komen, zit de andere helft naar achtereenvolgens het traditionele nieuwjaarsconcert en het skispringen te kijken. Niet omdat dat een nationale sport is, maar omdat het wel lekker wegkijkt op de ‘day after’.

Skispringen een spectaculaire sport

Ook al is het in Nederland geen populaire sport, het is een stuk spectaculairder dan veel andere sporten. Hoewel het vaak lijkt alsof de springers bijna zwevend naar de landingsplaats gaan, komt dat alleen maar door de vorm van de landingszone die feitelijk overeenkomt met de boog waarmee de skispringer naar beneden valt. Daardoor ziet de landing er vaak erg rustig uit maar de sport is uiteraard gevaarlijker dan het op die manier lijkt. Op het moment dat ze de schans verlaten hebben de schansspringers snelheden die richting de 100 kilometer per uur gaan.

Op wie kun je wedden met het skispringen?

skispringen op nieuwjaarsdagJe zou je geld op Nieuwjaarsdag kunnen zetten op Kamil Stoch. Deze Pool is een grote naam binnen het schansspringwereldje. Zo won hij drie olympische titels (hij deed mee aan 4 Olympische Spelen tot nu toe) en veroverde hij zowel individueel als in teamverband wereldtitels. Ook schreef hij 2 keer het wereldbekerklassement op zijn naam en behaalde daarbij meer dan 30 individuele skispring zeges. Maar hij is ook interessant omdat hij vorig jaar een bijzonder huzarenstukje uithaalde. Hij won in 2018 niet alleen het Vierschansentoernooi voor de tweede keer in zijn carrière, hij deed dat met een zogenaamde Grand Slam. Slechts een keer eerder won iemand alle 4 de achtereenvolgende wedstrijden van het Vierschansentoernooi in de kerstvakantie.

Dat kunstje kan Kamil Stoch dit jaar in ieder geval niet herhalen want de eerste wedstrijd van het beroemde skispring toernooi werd dit jaar gewonnen door Ryoyu Kobayashi. De Japanner presteerde sowieso het afgelopen jaar beter dan Stoch en wordt als een van de favorieten beschouwd voor het toernooi. Stoch moest de eerste wedstrijd in Oberstdorf slechts genoegen nemen met een 8e plek.

Skispringen Vierschansentoernooi

Het Vierschansentoernooi bestaat uit vier wedstrijden, waarvan die in Oberstdorf dus al is gesprongen:

  • 30 december, Oberstdorf (Duitsland): Schattenbergschanze met een record van 143,5 meter
  • 1 januari, Garmisch-Partenkirchen (Duitsland): Große Olympiaschanze, record is 143,5 meter
  • 4 januari, Innsbruck (Oostenrijk): Bergisel-Schanze met een record van 136 meter
  • 6 januari, Bischofshofen (Oostenrijk): Paul-Ausserleitner-Schanze, het record is 143 meter

Veel kijkplezier bij het skispringen dit jaar.

Meer sport in de eerste week van het nieuwe jaar 2019

De eerste week vieren veel mensen nog een beetje vakantie en dan is het extra leuk om van sport te genieten:

  • Live sport kun je gaan zien in Rotterdam. Daar wordt de Rotterdamse zesdaagse gehouden. Dagelijks kun je in Ahoy genieten van baanwielrennen op het hoogste niveau.
  • Uiteraard kunnen de Darters op Nieuwjaarsdag de finale van hun WK darts gaan bekijken. Michael van Gerwen neemt het daarin op tegen Michael Smith. De man uit Vlijen is favoriet. Niet zozeer omdat hij al 4 keer eerder in de finale stond – waarvan hij er twee won – terwijl Smith nooit verder kwam dan de kwartfinale. Hij is vooral favoriet door de manier waarop hij in de halve finale won. Een messcherpe ‘Mighty Mike’ verpletterde met 6-1 Gary Anderson, toch ook geen kleintje in dartland.
  • Op Nieuwjaarsdag wordt ook het NK marathonschaatsen op kunstijs verreden. Dat is leuk kijkvoer voor de schaatsliefhebbers, maar ook voor de liefhebbers van relletjes. Want op een of andere manier lukt het de marathonploegen om onderling nogal rollebollend over het ijs te gaan. Bij de mass start op het NK langebaan liepen de gemoederen ook weer hoog op dit weekend. Dus ook als je meer van freefight houdt dan van schaatsen, is marathonschaatsen een kijktip.
  • De tennissers vieren niet echt oud en nieuw, want in Azië en Oceanië is het nieuwe tennisseizoen al begonnen. Op verschillende plaatsen gaan WTA en ATP toernooien van start. Maandagochtend won Kiki Bertens met de nodige moeite van de Belgische Elise Mertens op het WTA toernooi van Brisbane. Overigens staat op 14 januari alweer de Australian Open op het programma.