Lukt het atlete Sifan Hassan deze week voor een tweede keer een atletiek wereldtitel te winnen? Het gaat er om spannen. Na haar wereldkampioenschap op de 10.000 meter gaat ze nu voor winst op de 1500 meter. Overigens zonder haar coach Alberto Salazar, want die is inmiddels naar huis.

Sifan Hassan: ruzie met mijn coach maken

sifan hassan wereldkampioen 10 kilometer - wikipediaNadat de Nederlandse van Ethiopische komaf de 10 kilometer overtuigend won op het WK Atletiek in Doha, gaf ze zelf aan dat het nu tijd was voor ruzie met haar coach. Dat heeft alles te maken met het wedstrijdprogramma van dit wereldkampioenschap. Sifan Hassan beheerst feitelijk het hele spectrum van midden afstanden tussen de 800 meter en de halve marathon en wil die wedstrijden ook eigenlijk allemaal lopen. Alleen, de 1500 meter én de 5 kilometer staan in Doha op dezelfde dag geprogrammeerd. Dat betekent dat de atlete moet kiezen. Sifan Hassan zelf heeft een voorkeur voor de 1500 meter omdat ze die leuker vindt. Coach Salazar denkt dat ze op de 5 kilometer meer kansen heeft. Voer voor een stevig gesprek dus.

Gedwongen vertrek van Sifan Hassan’s coach

Het wordt de 1500 meter en dat besluit viel op dezelfde dag dat haar coach het WK atletiek moest verlaten. Salazar is namelijk met onmiddellijke ingang voor 4 jaar geschorst door de Amerikaanse atletiekbond USADA. Na een langdurig onderzoek stellen zij dat hij zich de afgelopen jaren schuldig heeft gemaakt aan verschillende dopingovertredingen. De coach van het bekende Nike Oregon topsportprogramma was al langer omstreden. Toch koos Sifan Hassan in 2016 voor hem, een bewuste keus die nu ook voor haar ‘bad publicity’ zou kunnen opleveren. Zelf zegt de topatlete van niets te weten:

“Het is van zes jaar geleden. Ik ben schoon, ons team is schoon, er is mij nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets gezien. Als ik iets had gedaan of gezien, dan wel. Maar ik ben schoon, word heel vaak getest en kan zeggen dat ik mijn medaille eerlijk heb gewonnen.” (Hassan in een interview met NOS verslaggever Jeroen Stekelenburg).

We geloven haar, en zetten in op Sifan Hassan op de 1500 meter. De series zijn op woensdag, de finale wordt zaterdag gelopen.

Europees Voetbal: Jasper Cillessen tegen Ajax

Na drie jaar Barcelona – waar hij Marc-André ter Stegen voor zich moest dulden – is Jasper Cillessen deze zomer naar Valencia verhuisd. De keeper treft woensdag in de Champions League zijn oude vrienden van Ajax. Het maakt het tweede groepsduel van de Amsterdammers extra bijzonder. Valencia – Ajax begint om 21.00 uur. Er staan deze week overigens meer mooie duels op het programma waaronder Juventus – Bayer Leverkusen en FC Barcelona – Internazionale.

Donderdag komen ook onze Europa League clubs weer in het veld. Feyenoord – FC Porto zal leren of het herstel van Feyenoord afgelopen weekend meer dan eenmalig was. Zondag wonnen de Feyenoorders in eigen huis redelijk overtuigend van FC Twente. AZ – Manchester United is natuurlijk een bijzonder interessant duel gezien de huidige vorm van de Alkmaarders. Wat laat een talent als Calvin Stengs zien tegen de mannen van Ole Gunnar Solskjær? Feitelijk is Rosenborg BK – PSV het minst aansprekende affiche.

Meer sport in de sportweek van 30 september tot 6 oktober

  • In Japan is de Wereldbeker Volleybal voor mannen begonnen.
  • Op 3 oktober gaat de WRC Rally in Groot-Brittannië van start.
  • Paardensportliefhebbers kijken natuurlijk naar de FEI Nations Cup Finale 2019 in Barcelona.
  • Darter Michael van Gerwen verdedigt vanaf aanstaande zondag zijn World Grand Prix titel. Statistisch gezien maakt hij weinig kans, want het lukt regerend kampioenen bij dit toernooi eigenlijk nooit om het jaar daarna weer te winnen.
  • In de aanloop naar het WK turnen volgende week beginnen deze week al de kwalificaties.