Na het succes van Louis van Gaal op het WK zijn de verwachtingen hoog voor de nieuwe coach van Manchester United. De eerste beren op de weg zijn ze er al tegen het lijf gelopen. Een beer in de vorm van Luke Shaw die mogelijk niet fit genoeg is voor Van Gaal’s United. De ex-linksback van Southampton die werd getekend voor 27 miljoen pond deze zomer keerde terug van de vakantie na het WK met slechtere prestaties dan de manager zou willen zien.

Van Gaal zei hierover tegen The Guardian: “Hij moet fit zijn, maar hij is niet fit genoeg voor hetgeen dat ik nodig heb. Hij moet individueel trainen tot hij weer fit is. Hoe lang hij moet trainen? Dat hangt af van Shaw.”

Van Gaal bevestigd dat hij op een andere manier zal gaan spelen en Shaw zal daar een cruciale rol in spelen. Shaw zal daarbij belangrijker worden dan Evra, die de afgelopen acht jaar toch veel heeft betekent voor United. Er bestaat een kleine kans dat Shaw helemaal niet zo slecht in elkaar steekt qua conditie, hij hoeft alleen maar 2 tot 3 kilometer meer te rennen dan de rest. Iedere wedstrijd. Dat kunnen we opmaken uit het spel dat Nederland speelde op het WK onder Van Gaal. Shaw speelde al eens een vergelijkbare rol onder Pochettino en zou het in theorie aankunnen.

Louis van Gaal wil een uber-fitte Shaw aan zijn zijde en het liefst op de linker flank om er zeker van te zijn dat hij geen territorium verliest aan die kant van het veld. Hij wil altijd een optie hebben om een lange bal te kunnen geven en een rush of counter te versieren. Van Gaal heeft naast de grootse plannen voor Shaw ook aangegeven meer gebruik te gaan maken van spelers als Zaha en Young.

Het lijkt erop dat Van Gaal voornamelijk via de vleugels het spel wil gaan maken. Grote plannen horen nu eenmaal bij een grootmeester als Van Gaal. We kijken met veel plezier uit naar het nieuwe seizoen van de Premier League. Kan Van Gaal ook hier voor furore schoppen? Als het aan Shaw ligt wel, hij rent zich immers ten voeten uit.