SC Heerenveen – PEC Zwolle is een van de spraakmakende duels komend weekend. Dat is althans de verwachting voorafgaand aan de 13e speelronde. Langzamerhand komt de winterstop in zicht en kunnen we voor veel clubs de winst/verlies rekening van het eerste half jaar gaan opmaken.

Sleutelduel op zaterdagavond: SC Heerenveen – PEC Zwolle

SC Heerenveen - PEC Zwolle twitterDé winnaar in dat eerste half jaar is waarschijnlijk PEC Zwolle. Wie zich het vorige seizoen van Zwolle herinnerde, had weinig vertrouwen in het nieuwe seizoen. Maar de bewondering voor trainer John van ’t Schip neemt wekelijks toe. Afgelopen zondag hield zijn team lange tijd zicht op een gelijkspel tegen PSV en had het zelfs de beste kansen op de overwinning. De late goal van Nicolas Isimat-Mirin was dan ook frustrerend voor de Zwolse aanhang. Maar de huidige vierde plaats hebben ze toch maar mooi in bezit, met uitzicht op meer want SC Heerenveen – PEC Zwolle biedt natuurlijk kansen.

Tegenstander SC Heerenveen heeft het aanmerkelijk minder gedaan de eerste seizoenshelft. Zeker thuis kan de club geen potten breken met maar vier punten uit vijf thuisduels. Vorige week werd er uit wel overtuigend gewonnen van het FC Twente van oud-Heerenveen speler en trainer Gertjan Verbeek (0-4). Voor trainer Jurgen Streppel erg belangrijk want de weken daarvoor werd maar één punt gehaald uit vijf duels. Benieuwd hoe de stemming bij Streppel en zijn team is na komende zaterdagavond: SC Heerenveen – PEC Zwolle.

De opening van de 13e eredivisie speelronde: AZ – FC Twente

Een interessant openingsduel deze vrijdag. Voor Gertjan Verbeek wordt het tijd dat hij zijn eerste punten haalt want in Twente is het gemor nooit ver weg. Tegen PSV leek hij op een stunt aan te sturen, maar dat ging op de valreep mis. Vorige week tegen SC Heerenveen ging het in eigen huis echter dramatisch fout (0-4). Het zou dus mooi zijn als er tenminste een punt gehaald kan worden tegen AZ. Daar staat Wout Weghorst weer te popelen om mee te doen na zijn schorsing. Dat is mooi voor trainer van den Brom, want het AZ zoals het tegen Roda JC speelde, zou zo maar een punt kunnen verliezen tegen FC Twente. De Alkmaarders wonnen echter op de valreep en staan prima derde in de eredivisie.

Overige zaterdagwedstrijden in de eredivisie

Behalve SC Heerenveen – PEC Zwolle staat zaterdagavond ook nog een aantal andere prikkelende duels op de rol:

  • FC Groningen – Feyenoord. Dit is het duel van twee ploegen die beiden in de hoek zitten waar de klappen vallen (ook al won FC Groningen afgelopen weekend wel van Vitesse). Feyenoord is geen schim meer van vorig jaar (hoe belangrijk was Kuijt in die groep?) en ook tegen VVV Venlo werd afgelopen week in eigen Kuip weer niet gewonnen. Het gevoel voor humor in Rotterdam – waar ze al jaren weten dat je niet voor je plezier Feyenoord supporter bent – blijft wel in vorm. Zoals bij de caféhouder die nieuwe toiletbrillen zocht en bij de Arena stoeltjes
  • VVV-Venlo – Willem II. VVV Venlo haalde dus vorige week een punt in de Kuip, al is dat steeds minder een bijzondere prestatie. Inmiddels staan de mannen uit Venlo stabiel op de 12e plek. Niet slecht al zijn ze het jaar aanmerkelijk beter begonnen. Willem II heeft de punten nog harder nodig. In het degradatieduel met Sparta haalden de Tilburgers vorige week wel een nuttig punt.
  • Heracles Almelo – NAC Breda: Benieuwd of Heracles Almelo – dat thuis doorgaans uitstekend presteert – NAC nog meer pijn gaat doen. De ploeg van coach Stijn Vreven ging vorige week in eigen huis met 0-8 het schip in tegen Ajax. Dat deed pijn en doet nog steeds pijn, dus afwachten hoe de mannen uit Breda er zaterdagavond bij staan op het kunstgras van Almelo.

Zondag 26 november met Vitesse – ADO Den Haag

Henk Fraser ontvangt zijn vorige club en zal gebrand zijn op een overwinning. Vorige week ging zijn ploeg bij FC Groningen stevig onderuit. Een verlies dat niet alleen wat ruim uitviel (4-2), maar extra aandacht kreeg door het bizarre eerste tegendoelpunt. Dat begon met een onbegrijpelijk hoge terugspeelbal door Fankaty Dabo richting de debuterende keeper Jeroen Houwen. Die vervolgens weigerde zijn handen te gebruiken omdat hij bang was rood te krijgen. Dat ontkende hij later weer, wat de actie alleen maar vreemder naakte. Hoe dan ook zou een overwinning in eigen huis wel fijn zijn voor de Arnhemmers. Maar ADO den Haag is in prima vorm en won afgelopen weekend overtuigend van Heracles Almelo (4-1).

Overige zondag wedstrijden in de eredivisie

  • Ajax – Roda JC. Ajax ontvangt het lelijke eendje van de eredivisie in de wetenschap dat de Amsterdammers vorige week in Breda 8 keer scoorden. In theorie zou dat in de Arena tegen Roda JC tot dubbele cijfers moeten leiden. Maar dit is voetbal. Slecht nieuws voor Ajax is de blessure die Daley Sinkgraven dinsdag opliep tegen Borussia Mönchengladbach. Dat oefenduel werd overigens wel gewonnen.
  • Excelsior – PSV. PSV is de gedoodverfde kampioen. Het voetbalt niet alleen bij vlagen erg goed. Als het tegenzit, winnen ze toch. Zoals vorige week tegen PEC Zwolle, dat het beste had van het spel. Of Excelsior een kans maakt tegen dit PSV? De kans is niet groot. Zeker als je naar de statistieken kijkt. Excelsior haalt bijna alle successen buiten de deur, niet thuis.
  • Sparta – FC Utrecht. Na het boeiende gelijke spel tegen Willem II vorige week mag Sparta het deze week tegen FC Utrecht proberen. De Rotterdammers namen deze week afscheid van de spits Dalibor Volas. Hij werd binnengehaald vanwege zijn ervaring, maar bracht te weinig. Gelukkig is keeper Roy Kortsmit wel van de partij. Zijn liesblessure bleek mee te vallen.