Fans praten graag over de nalatenschap van Messi. Wat laat hij achter als hij stopt met voetballen? Zijn plaats op de erelijst is allang verzekerd en zijn prestaties op het WK zullen daar geen negatieve invloed hebben. De Vlo is op weg om ieder record van Barcelona aan knoppen te helpen en heeft zijn status als een van de beste spelers ter wereld vastgehouden.

Messi zijn Europese prestaties zijn echter niet te vergelijken met zijn internationale prestaties. Op het WK heeft hij het nog niet waar kunnen maken. Zo heeft hij nog maar een keer gescoord in de twee wedstrijden die hij heeft gespeeld. Sinds het WK in 2010 is het Argentijnse middenveld aanzienlijk verbeterd en is vergelijkbaar met het middenveld dat achter hem staat bij Barcelona. Als we Di Maria, Aguero en Higuain opnoemen dan zijn dat namen die in het rijtje Xavi, Iniesta en Busquets geschaard kunnen worden.

Ondanks zijn prestaties op het WK heeft Messi toch een aardige erfenis te bieden voor het voetbal. Hij heeft in de kwalificaties voor Argentinië tien goals gemaakt en hij zegt zelf dat niet alleen hij, maar het hele team is gegroeid. Ze zijn er klaar voor. Wat de prestaties van Argentinië straks ook zijn, Messi zijn reputatie blijft in tact.

De druk op de Argentijn neemt toe en het wordt een moeilijke opgave om het WK te winnen. De groepsfase zullen ze hoogstwaarschijnlijk wel overleven, ze spelen tegen Bosnië Herzegovina, Iran en Nigeria.

Argentinië heeft een aantal wereldspelers in de selectie, en dan hebben we het niet alleen over Messi. Ook Aguero, Di Maria en Higuain vallen daar, zoals eerder gezegd, ook onder. Een aardig team met goede kansen, maar of ze klaar zijn voor een wereldkampioenschap? Dat moet nog blijken.