stand eredivisie voor ronde 27

Stand Eredivisie (bron: Wikipedia)

Voordat we komende week een weekendje gaan genieten van WK Kwalificatievoetbal gaan we eerst nog kijken naar de 27e speelronde van de Eredivisie 2016/2017. We hebben nog acht rondes te gaan.

De aftrap vrijdagavond: Roda JC – FC Twente

Roda JC knokt voor overleven in de Eredivisie en FC Twente geniet van de aankomende lente en het voetbal. De Tukkers mogen komend jaar Europa niet in en spelen uitsluitend voor de eer. Roda heeft een prima generale gespeeld. Was het twee weken terug nog kommer en kwel met een 4-0 verlies uit tegen PSV, afgelopen week werd FC Groningen keurig met 3-1 aan de kant gezet. Perspectief dus voor de Limburgers.

De top 3 eredivisie dit weekend

De nummers 1, 2 en 3 staan keurig vier punten van elkaar. Wisselingen zitten er derhalve niet aan te komen, maar dichterbij komen of uitlopen wel. Op papier heeft Ajax het het gemakkelijkst want die mogen na een prima Europa League duel tegen FC Kopenhagen naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Excelsior. Maar, Excelsior is wel met een sterke periode bezig waarin achtereenvolgens AZ gelijk werd gehouden en SC Heerenveen met 4-1 werd opgerold.

Ook op zondag wordt SC Heerenveen – Feyenoord gespeeld. Na de winterstop – en dus ook sinds de komst van supertalent Ødegaard – spelen de Friezen zwaar onder de maat met een gemiddelde van minder dan een punt per wedstrijd. Kans dus voor Feyenoord om gewoon in het kampioensritme te blijven.

Zaterdag heeft PSV het dus van de drie kampioenskandidaten misschien wel het lastigste. De Brabanders ontvangen thuis Vitesse en de Arnhemmers zitten gewoon heerlijk in hun vel. De bekerfinale is bereikt, Sparta werd afgelopen weekend met 5-0 opgerold met een unieke goal van Arnold Kruiswijk. Hij scoorde voor het eerst in 25.318 minuten profvoetbal. Dus wie durft er een weddenschap af te sluiten op zijn eerstvolgende goal? Al tijdens PSV – Vitesse of moeten we nog even wachten?

Overige eredivisiewedstrijden op zaterdag 18 maart

  • FC Groningen – Willem II is een duel tussen twee teams die beiden nog een kans hebben op de play-offs. Willem II is dichtbij en heeft theoretisch al een ticket te pakken omdat AZ of Vitesse de beker zullen pakken. FC Groningen was ook op weg maar verloor kostbare punten tegen Roda JC vorige week.
  • NEC – FC Utrecht gaat tussen NEC dat eigenlijk alleen nog zijn best moet doen om niet alsnog de degradatiezone in te zakken en FC Utrecht dat veilig op de beste play-off plek staat maar dat natuurlijk wel vol moet houden. Dat uitgangspunt zou zo maar een gelijkspel kunnen opleveren, dus mocht je willen wedden op NEC – FC Utrecht?
  • Sparta – Heracles Almelo is een duel tussen de wisselvallige Rotterdammers die nog steeds naar beneden moeten kijken (slechts twee punten boven de degradatiezone) en de degelijke en bij vlagen heerlijk spelende voetballers uit Almelo. Heracles maakt bovendien nog een kans op de Play – Offs want het heeft maar één puntje achterstand op Willem II.

Eredivisie zondag 19 maart

Behalve de duels van Ajax en Feyenoord staan er komende zondag nog twee interessante wedstrijden op het programma:

  • Er wordt wat regen verwacht dit weekend dus hopelijk kijkt Ron Jans uit voor hij de dug-out verlaat. Of hij daarbij mag juichen is nog de vraag bij Go Ahead Eagles – PEC Zwolle. De mannen uit Deventer staan met twee punten verschil onderaan en knokken echt voor hun laatste kansen. Bovendien maakt zo’n IJsselderby altijd bijzondere krachten los.
  • AZ – ADO Den Haag kan alle kanten op. Hoewel AZ het natuurlijk netjes doet met een plek in de bekerfinale en de zesde positie op de ranglijst, is het seizoen toch net niet helemaal wat iedereen ervan hoopte. Succes wordt te vaak afgewisseld met zeperds van groot formaat zoals tegen Olympique Lyon en afgelopen weekend tegen Feyenoord waar een 5-2 nederlaag toch eigenlijk niet zou mogen voor een ploeg van dit niveau. ADO Den Haag is onder Alfons Groenendijk aan het voetballen geslagen. Na twee gelijke spelen werd afgelopen zaterdag NEC verslagen en de Hagenezen hebben zowaar weer uitzicht op plek 15.