We hebben nog drie wedstrijden te gaan en nog steeds is niets definitief beslist in de eredivisie. Het kampioenschap ligt nog open tussen Feyenoord en Ajax, de subtoppers zijn nog niet helemaal zeker over de play-offs verdeling en ook in de staart van het klassement zitten nog veel ploegen met het klamme zweet. We gaan weer een hoop beleven dus in speelronde 32.

Vrijdagavond: SC Heerenveen – Willem II

stand eredivisie speelronde 31De nationale voetbaltop trap vrijdag in het Noorden af voor de 32e speelronde bij SC Heerenveen -Willem II. Jurgen Streppel is met zijn ploeg na de winterstop nog net niet in een vrije val geraakt, maar waar Heerenveen ooit de trotse nummer twee was, moet het nu nog zijn best doen om de plek in de play-offs niet kwijt te raken. Een van de concurrenten is Willem II, Streppel’s oude ploeg. Een mooie pot dus, vrijdagavond.

Wedstrijden van de topclubs dit weekend

Het blijft nagelbijtend spannend in de eredivisie. Feyenoord weet waarschijnlijk niet of het gelukkig moet zijn met de wedstrijd van Ajax uit bij Schalke afgelopen week. Die was loodzwaar en de Ajacieden moesten tot het uiterste gaan om met tien man na 120 minuten uiteindelijk de halve finales te bereiken. Maar ze zullen daar ook ongelooflijk veel zelfvertrouwen en mentale kracht uit kunnen halen. Dus wat het zwaarste telt, de inspanning of de mentale boost moet nog blijken:

  • Feyenoord zelf heeft in ieder geval geen makkelijke middag. Vitesse – Feyenoord is niet het makkelijkste affiche voor de Rotterdammers en in Arnhem hebben ze de afgelopen weken toch wel wat zelfvertrouwen opgebouwd (al paste het 1-0 verlies tegen Excelsior daar natuurlijk niet in). Oud-Feyenoorder Henk Fraser kan met zijn ploeg zomaar een hinderlijke drempel blijken te zijn voor Feyenoord op weg naar de Coolsingel.
  • Ajax reist af naar Eindhoven voor PSV – Ajax. Een loodzwaar duel en de titelstrijd kan na dit weekend wel eens beslist zijn. Voor PSV lijkt zelfs de tweede plaats – en de bijbehorende Champions League voorronde – al te ver weg maar ze zullen het nog proberen.

Wedstrijden zaterdagavond eredivisie

Zaterdagavond staat er een mooi programma gepland, met een mix van subtop en degradatieduels:

  • NEC – Excelsior is een wedstrijd waar veel spanning op staat bij met name de thuisploeg. Waar Excelsior zich met veel inspanning inmiddels drie punten uit de degradatiezone heeft gespeeld, is NEC daar de afgelopen weken diep ingezakt. Met bovendien veel hinderlijk intern gezeur waar de sfeer niet beter van wordt.
  • AZ – FC Twente is voor FC Twente vooral een erewedstrijd want de Tukkers hebben niets meer te winnen. AZ kan nog een plekje stijgen op de ranglijst ten koste van bekerconcurrent Vitesse. Ondanks een stabiele positie rond de vijfde, zesde plaats kunnen de Alkmaarders het wisselvallige beeld van dit seizoen niet weggepoetst krijgen dus op wie we moeten inzetten zaterdagavond?
  • PEC Zwolle – Heracles Almelo gaat tussen een PEC dat nog wat angstig naar beneden kijkt en Heracles dat hoopvol het vizier op de play-offs heeft gericht. PEC weet al sinds 2014 niet meer te winnen van Heracles en op basis van de competitie tot nu toe geven we Heracles ook de meeste kans.
  • Go Ahead Eagles – FC Groningen: Is er nog iemand in de Adelaarshorst die ook maar een eurocent geeft voor de kansen van de plaatselijke roofvogels? Die staan inmiddels vijf punten onder de andere degradatiekandidaten en kunnen eigenlijk alleen nog hopen dat ze rechtstreekse degradatie kunnen ontlopen. Het FC Groningen van Ernest Faber zit nog dicht tegen de play-offs voor Europees Voetbal aan en zal dus geen cadeautjes geven.

Resterende wedstrijden op zondag

We hadden het al kort over de wedstrijden van de top drie dit weekend. Maar er staan nog twee andere alleraardigste duels klaar. De zondagmiddag wordt geopend met FC Utrecht – Roda JC, waar FC Utrecht vrijuit kan voetballen vanuit een ijzersterke vierde positie. Roda JC moet zich uiteraard nog handhaven in de eredivisie maar heeft inmiddels wel de 15e plek heeft weten te bereiken. Vooral de Limburgers zullen erop gebrand zijn om in ieder geval één punt te halen, en liever nog drie. Dat voorafgaand aan Sparta – ADO Den Haag de Rotterdammers 16e zouden staan en de Hagenaars 12e met 32 punten, had niemand een aantal weken terug durven voorspellen. Chapeau voor crisis-coach Groenendijk dus en Alex Pastoor heeft nog een hoop werk te doen in de slotweken.