Portugal Europees Kampioen – Het zit erop. We hebben een spannende en dramatische finale achter de rug en Portugal pakte uiteindelijk toch de Europese Titel. Frankrijk blijft verslagen achter. We kijken nog even terug.

ek finale portugal frankrijk

EK finale Portugal – Frankrijk: 1-0

Frankrijk was klaar voor een derde Europese Titel. En het begin van de wedstrijd was alleen maar hoopgevend voor ze. De wanhoop bij Portugal leek compleet toen Ronaldo geblesseerd het veld afmoest na een duel met Payet. Frankrijk had daarna meerdere kansen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Griezmann, Sissoko, ze kwamen tot kansen. Maar die gingen er niet in. Voor een deel pech, maar ook te danken aan Jose Fonte en Pepe die een onneembaar verdedigingsblok vormden, en keeper Rui Patrício natuurlijk. Andre-Pierre Gignac kon voor de Fransen nog onsterfelijk worden in de eindfase, maar mikte op de paal. En toen kwam de verlenging.

In 1984 moest op het EK in Frankrijk de halve finale tegen Portugal worden verlengd, hoewel de Fransen in de reguliere speeltijd hadden gedomineerd. In die verlenging kwamen de Portugezen op voorsprong. Frankrijk wankelde maar kwam uiteindelijk 6 minuten voor het einde nog gelijk en scoorde in de laatste minuut via Platini zelfs de winnende goal. Dat was 16 jaar voor de eeuwwisseling.
16 Jaar na de eeuwwisseling werd er weer verlengd. Het drama leek zich te herhalen. Portugal scoorde via Eder. Maar wat de Fransen 32 jaar geleden wel lukte – gelijk komen en nog winnen – bleef dit keer uit. Frankrijk perste er nog een wanhoopsoffensief uit, maar kreeg niets meer voor elkaar. Na 120 minuten was Portugal Europees Kampioen 2016

Hoe goed was het EK 2016 nou eigenlijk?

In 1988 werd Nederland Europees Kampioen in een toernooi met 8 landen. In 1996 werd er voor het eerst met 16 landen gespeeld en dit jaar werd dat aantal voor het eerst uitgebreid tot 24. Werd het er een leuker of minder leuk EK van? Op zich zou het voor de poulefase niet zoveel moeten uitmaken hoeveel landen ermee doen. Zolang je maar zeker eerste of tweede moet worden of hooguit een hele kleine kans hebt als je derde wordt. En daar ging het mis. Van de 6 groepen moesten vier nummers drie door naar de 8e finales. Kortom, in de eerste helft van het toernooi was het bijna een prestatie om naar huis te worden gestuurd.

Zo was er één team dat in de achtste finales was terechtgekomen nog helemaal niet aan een overwinning toegekomen. Inderdaad, Europees kampioen, Portugal was het enige team dat doorging naar de knock-out fase zonder ook maar één overwinning. Dat je met zulke cijfers in een knock-out fase terechtkomt, doet iets af aan een toernooi, en helemaal als je uiteindelijk het toernooi wint. Dus wat ons betreft mogen het er weer 16 worden. Of 32. Zodat je weer gewoon de beste of één-na-beste van je groep moet worden om de knock-out fase in te mogen. Verder zagen we te weinig individuele glans en te veel compacte spelersblokken. Het mag wel weer wat speelser.

Geen hoogtepunten Euro 2016?

Uiteraard wel, er waren een heleboel hoogtepunten tijdens EURO 2016 te noteren. We noemen er zomaar een aantal.

  • De schitterende goal van Payet in de openingswedstrijd.
  • De broederstrijd tussen Zwitserland en Albanië.
  • De prachtgoal van Modric namens Kroatië tegen Turkije.
  • Het verrassend goede Italië.
  • Ronaldo die overal vandaan vrije trappen neemt, terwijl Bale ze er gewoon steeds inschiet. Diezelfde Ronaldo die zijn persoonlijke score openbreekt met een magistrale hakbal tegen Hongarije. Het dramatische verlies van de Belgen tegen Wales.
  • De IJslanders die Engeland naar huis sturen.
  • De fabelachtige goal van Shakiri tegen Polen.
  • De serie knock-out toppers tussen Italië en Spanje, Italië en Duitsland en Frankrijk en Duitsland.
  • De penalty reeks tussen Duitsland en Italië met de chickenwalk van Zaza.

Etc. etc.

En natuurlijk – want dat hoort net zo goed bij een EK – waren er randverschijnselen. Ronaldo die een microfoon in het water gooit. Het definitieve afscheid van Zlatan als international. De Zwitserse shirtleveranciers die gelukkig niet ook condooms maakt. De Haka van IJsland. Will Grig die op de reservebank on fire zat. De Ierse supporters en hun repertoire. De joggingbroek van de Hongaarse keeper Kiraly. En de terugkerende vraag waar de Duitse bondscoach Löw zijn handen laat tijdens de wedstrijd.

Goed was het meestal niet, spannend vanaf de knock-out fase vaak wel. Op voetbaltechnisch gebied hebben we nieuwe landen zich zien manifesteren tijdens dit EK denk aan Wales en IJsland en we hebben grote voetbalnaties veel te vroeg zien vertrekken Engeland, Rusland bijvoorbeeld. Ondanks dat hebben wij toch genoten van EURO 2016 en kijken wij nu al uit naar het volgende Europese Kampioenschap voetbal… maar eerst de nog twee weken wedden op de Tour de France.

Daarna gaat in Rio het grootste sportevenement ter wereld van start, de Olympische Spelen, dat gaat weer honderden mooie sportmomenten opleveren!