Deze week worden de darts Players Championship Finals 2019 gespeeld. Het is het voorlaatste grote toernooi van Raymond van Barneveld. Eind van het jaar sluit Barney zijn rijke carrière af op het WK Darts. Tijd om weer eens wat tijd aan darts te besteden, zeker omdat deze week ook van Barnevelds boek verschijnt. En uiteraard nemen we ook de verdere sport even door.

Het jaaroverzicht met Raymond van Barneveld

Players Championship Finals 2019 Darts game over voor Raymond van BarneveldDe 52-jarige van Barneveld is geen lachebek, dat wisten de dartliefhebbers uiteraard al. Hij is nogal kritisch op zijn leven, zijn omgeving, zichzelf en zijn dartsprestaties. Een boek over hem zou sowieso geen dijenkletser zijn geworden, maar de timing maakte het allemaal nog wat erger. Toen van Barneveld schrijver Jasper Boks uitnodigde om hem een jaar lang te volgen, ging hij uit van een afscheidsjaar waarin hij nog één keer zou vlammen.

Maar al snel bleek het een rampjaar waarin naast teleurstellende prestaties aan de oche ook privé alles fout liep, van een gewapende overval tot aan zijn scheiding. Boks tekende het allemaal op in het boek ‘Game Over’ dat met de mindset van Barney in ieder geval niet als antidepressivum over de toonbank zal gaan:

“Ik sta drie kwartier in de rij voor een attractie in Eurodisney en als ik aan de beurt ben, stopt die attractie ermee. Dat soort kleine dingen, dat overkomt mij alleen.” (Raymond van Barneveld legt aan de Volkskrant uit dat alléén hij echt altijd pech heeft).

Nog een keer de Championship Finals voor Raymond van Barneveld

In de week waarin zijn boek in de handel komt, doet van Barneveld vanaf donderdag ook mee aan de Players Championship Finals 2019. Hierin treden de beste 64 spelers uit de Players Championship toernooien (het zogenaamde Pro Tour-circuit) van het afgelopen jaar. Omdat dit niet de grootste toernooien zijn en niet iedereen overal meedoet, is een speler als Michael van Gerwen hier slechts als 18e geplaatst. Het betekent ook dat de plaatsingslijst niet alles zegt, want onze held uit Vlijmen won de Championship Finals al in 2013, 2015, 2016 en 2017.

De Championship Finals beginnen met een eerste ronde op 22 november. Op 23 november worden de 2e en 3e ronde afgewerkt waarna 24 november de finaledag is. Dan worden de resterende knock-outs afgewerkt, van kwartfinales tot de finale.

Het programma is zo opgebouwd dat iedereen speelt tegen zijn opponent aan het andere uiteinde van de plaatsingslijst. De nummer 1 speelt tegen de nummer 64, nummer 2 tegen 63 etc. Raymond van Barneveld is als 53e geplaatst en begint tegen nummer 12 Nathan Aspinall. Of hij ver komt in het toernooi is dus maar de vraag. Maar zijn echte doel is nog een keer vlammen op het WK Darts rond de jaarwisseling. We gunnen het hem dat het allemaal toch nog een keer lukt.

Davis Cup Finale 2019

De ‘World Cup of Tennis’ is in een nieuw jasje gegoten. Barcelona voetballer en ondernemer Gerard Piqué kocht met zijn bedrijf Kosmos de rechten op het tennis landentoernooi en ontwikkelde een format waarin 18 landen op één plek – dit jaar Madrid – gedurende een week een soort tennis WK spelen. Het typische Davis-Cup sentiment – tennisweekends met een fanatiek thuispubliek – valt daarmee weg, maar wie weet hoe het format bevalt. En een land als Nederland mag nu toch meedoen in het toernooi met 17 ander tennis landen. Onder leiding van coach Paul Haarhuis zijn Robin Haase, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp geselecteerd voor de enkelspelen. De dubbels worden gespeeld door Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof. Nederland neemt het in zijn groep op tegen achtereenvolgens Kazachstan en het favoriete Groot-Brittannië.

Meer sport van 18 tot 24 november

  • Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het EK en speelt de slotwedstrijd in Amsterdam tegen Estland. In theorie kan Nederland nog als nummer 1 van de groep eindigen, maar die kans lijkt toch vooral theoretisch. Hoewel, als wij niet verder komen dan een gelijkspel tegen de Noord-Ieren, waarom de Duitsers dan wel?
  • De langebaanschaatsers gaan komend weekend voor de wereldbeker schaatsen naar het Poolse Tomaszów.
  • Ook de veldrijders hebben komend weekend een wereldbekerwedstrijd, in Koksijde (België).
  • In Groningen kunnen de liefhebbers van marathon schaatsen genieten van de Trachitol Trophy.
  • In het Zweedse Helsingborg wordt het EK Curling gehouden voor zowel de mannen als vrouwen.
  • En uiteraard zijn er talloze wereldbeker evenementen in de andere wintersporten, zoals alpineskiën, skispringen en bobsleeën.
  • Heb je niets met wintersport, droom dan weg bij het WK Beach Soccer in Asunción in Paraguay.