Van donderdag tot dinsdag worden de play-offs voor het WK Voetbal 2018 gespeeld en daar gaan we dan ook even uitgebreid naar kijken. Parallel heeft Oranje overigens ook nog twee oefenwedstrijden. Tegen Schotland werd het donderdagavond 0-1. Maandagavond treedt het team van (scheidend?) bondscoach Dick Advocaat nog aan tegen Roemenië. Het is vooral boeiend voor de statistici.

Spannendste play-offs voor het WK Voetbal? Italië – Zweden

Het meest aansprekend in de play-offs voor het WK Voetbal 2018 zijn toch wel de wedstrijden tussen Italië en Zweden. Allereerst is Italië het natuurlijk aan zijn stand verplicht erbij te zijn komende zomer in Rusland. Na de Duitsers en de Brazilianen waren de Azzurri het vaakst aanwezig op een WK dat ze ook al vier keer wonnen. Het is een van de klassieke toplanden die een WK ook zonder Nederlands elftal het kijken waard maakt. Want laten we eerlijk zijn. Een WK zonder Oranje is natuurlijk minder boeiend, maar voor een wedstrijd van Italië blijf je toch thuis. Terwijl een interland van Zweden? Tsja, dan zijn er misschien ook nog wel andere manieren om je avond door te komen. En los daarvan gunnen we Gianluigi Buffon natuurlijk een vijfde (!) WK.

Italië: pech in groep G

De Italianen zouden zich ook in veel kwalificatiegroepen direct hebben geplaatst, maar hadden de pech in dezelfde poule te zijn terechtgekomen als Spanje. Net als Frankrijk zaten de Italianen bij de ranking voor de loting destijds in pot 2. Waardoor ze zeker een land uit groep 1 (de toplanden) zouden treffen. De Fransen hadden geluk en troffen tob-land Nederland. De Italianen hadden pech en moesten twee keer tegen Spanje. Een keer werd het gelijk en een keer werden ze (uit in Spanje) met 3-0 verslagen. Tel daarbij op dat ze ook nog punten lieten liggen tegen Macedonië terwijl Spanje verder alles won en Italië was veroordeeld tot de play-offs.

Zweden: een beetje geluk in groep A

Bij Zweden hebben we natuurlijk zeer gemengde gevoelens. Daar hadden wij kunnen staan. Want hoe cynisch we misschien ook zijn over de kwalificatie, uiteindelijk zijn we qua punten wel gelijk geëindigd met de Zweden. Achteraf is juist het uitduel tegen Zweden – nog in de beginfase van de kwalificatieperiode – cruciaal geweest. Daar werd onder andere een goal van Bas Dost afgekeurd en zat het Nederland verder ook niet mee. Maar goed, het zijn de Zweden dus. En ook al gun ik iedereen een eerlijke kans, ik hoop toch echt dat we van Italië mogen genieten bij het komende WK. Vrijdag beginnen we met Zweden – Italië en maandag 13 november is het Italië – Zweden.

Overige duels in de play-offs voor het WK Voetbal

play-offs voor het wk voetbal 2018Ook de overige play-offs hebben nog interessante duels in petto:

  • Kroatië en Griekenland zijn donderdagavond al gestart (Kroatië – Griekenland: 4-1) en spelen de return aanstaande zondag. Beide landen zijn echte play-off fighters. De Grieken haalden afgelopen twee eindrondes via de play-offs. De Kroaten wonnen alle vier keer dat ze play-offs moesten spelen. Het kan er overigens heet aan toegaan tussen beide landen. In 2011 liepen de gemoederen tussen beide teams bij de EK kwalificatie hoog op. Björn Kuipers moet dan ook in topvorm zijn, want hij fluit de return. Al lijkt het pleit dus al beslecht na de ruime thuisoverwinning van de Kroaten.
  • Ook Noord-Ierland en Zwitserland moeten knokken om één WK ticket. Kijkend naar de resultaten zijn de Zwitsers daarvoor favoriet, ze eindigden maar net tweede achter Europees Kampioen Portugal. Maar we gunnen het de Noord-Ieren ook wel een beetje, ze wachten al op een WK sinds 1986. Ze hebben overigens nog wel een record in handen. Norman Whiteside is sinds het WK van 1982 nog steeds de jongste WK-speler ooit met 17 jaar en 41 dagen. Inmiddels is Noord-Ierland – Zwitserland al gespeeld (0-1 door een onterecht toegekende strafschop). Zondag volgt de return.
  • Niet alleen Noord-Ierland, maar ook Ierland knokt voor kwalificatie, tegen de Denen. De Denen zijn ook favoriet. Hun grote troef? Christian Eriksen. Of, zoals de Deense bondscoach zijn tactiek omschreef:

“Als wij de bal hebben, spelen we die zo snel mogelijk naar Christian Eriksen”

En wie is de absolute pechvogel bij de play-offs voor het WK Voetbal?

Slowakije, want die zijn er dus niet bij. Er waren negen nummers twee na de poulefase. De beste acht spelen de play-offs. Slowakije had één puntje minder dan vier anderen en vist dus naast het net.