De darters kunnen zich gaan warmlopen voor het PDC World Darts Championship 2018. Titelverdediger Michael van Gerwen is opnieuw favoriet. Laten we de sportweek even doornemen.

Wint van Gerwen opnieuw het PDC World Darts Championship?

wint Michael van Gerwen PDC World Darts ChampionshipWie mag dit jaar na het PDC World Darts Championship de hoofdprijs van 400.000 Britse ponden bijschrijven? Daarvoor strijden de komende weken 64 darters. In de eerste ronde zullen er direct wat Nederlanders sneuvelen want van Gerwen gaat het opnemen tegen landgenoot Christian Kist en ook nemen Jelle Klaasen en Jan Dekker het rechtstreeks tegen elkaar op. Het toernooi loopt door tot en met nieuwjaarsdag, dus de dartliefhebbers kunnen er tegenaan in de komende feestweken.

De 1e ronde (die gaat om best of 5 sets) wordt in de week van 14 t/m 21 december afgewerkt. De 2e ronde (best of 7) wordt rondom de Kerstdagen gegooid. Daarna kunnen we in de periode tot Oudejaarsdag achtereenvolgens naar de 3e ronde (best of 7), de kwartfinales (best of 9) en de halve finales (best of 11) kijken. Op nieuwjaarsdag strijden de twee overgebleven darters erom wie zich de winnaar van het PDC World Darts Championship 2018 mag noemen. Overigens is het van de als tweede geplaatste Peter Wright – de man met de hanenkam – nog onzeker of hij kan deelnemen. En zo ja, in welke vorm. Hij werd eind november onverwacht opgenomen met galstenen en werkt nu aan zijn herstel. Voor dartlegende Phil Taylor zal het de laatste (de 29e!) World Championship zijn. Met dat aantal is hij absoluut recordhouder.

Midweekse eredivisie ronde met PEC Zwolle – AZ

Na een weekend met veel sneeuw, afgelaste wedstrijden en een spectaculaire Ajax – PSV staat er nu een midweekje eredivisievoetbal op het programma. Niet gebruikelijk, wel leuk. Erg interessant met de huidige stand is natuurlijk dinsdagavond PEC Zwolle – AZ. PSV werkt zijn tweede uitwedstrijd in vier dagen af want de club moet naar FC Groningen. De tik van Ajax – PSV (3-1) was stevig en bovendien bleek na de wedstrijd dat de Eindhovenaren Jürgen Locadia maanden kwijt zijn door een spierscheuring. Ook Feyenoord – SC Heerenveen en  Ajax – Excelsior staan in de agenda.

Weddenschappen rond de bestuurskamers

Zo buiten het seizoen is het bij een aantal sporten ook spannend buiten het veld. Welke contracten worden getekend of verlengd:

  • Bij Dortmund hebben ze afgelopen weekend na de zoveelste teleurstellende uitslag afscheid genomen van Peter Bosz die tot voor kort ‘volledig werd gesteund’ (en dan weet je het wel). Dat betekent dat we nu drie mooie kandidaten hebben om bondscoach te worden. Frank de Boer is natuurlijk beschikbaar, of zijn twee ontslagen in korte tijd toch slecht voor zijn gezag onder de spelers? Ook Ronald Koeman heeft een lege agenda en sinds afgelopen weekend dus Peter Bosz. Wie gaat de KNVB kiezen? Of gaat men toch voor bijvoorbeeld een buitenlandse trainer?
  • De Formule 1 fans vragen zich allang af wie het tweede stoeltje in het teams van Williams krijgt. Lange tijd leek het een gelopen race en werd Robert Kubica genoemd. Dat was ook een echt sportsprookje. Kubica was al eerder een zeer getalenteerd Formule 1 racer, maar raakte zwaar gewond aan een arm bij een rally ongeluk. Nu leek hij op weg naar een comeback op het hoogste niveau, maar bij recente tests bleek de jonge Rus Sergey Sirotkin toch sneller. Die brengt bovendien veel sponsorgeld mee en daar weten ze bij het team van Williams wel raad mee. Ook de bij Toro Rosso vertrokken Daniil Kvyat is nog in de race.
  • Bij Bayern München hebben ze de contractbesprekingen met Arjen Robben uitgesteld naar het voorjaar. Moet ook de laatste van de grote vier langzamerhand gaan nadenken over een treetje lager? In Nederland bijvoorbeeld?

Overige sport deze week

  • Het voert te ver om alle wintersport evenementen te noemen. Maar of je nu van snowbarden, skispringen, de biathlon of bobsleeën houdt, je kunt ernaar kijken de komend week. Vrijwel alle disciplines zijn hun wereldbeker wedstrijden aan het afwerken.
  • In London is er een wereldbeker wedstrijd voor de springruiters.
  • 20 Nederlandse zwemsters en zwemmers – waaronder Ranomi Kromowidjojo natuurlijk – doen mee aan het EK Zwemmen Korte Baan in Kopenhagen.
  • En de Nederlandse handbalvrouwen hadden het zwaar in hun 8e finale tegen Japan, maar staan in de kwartfinales van het WK Handbal.
  • Bijna ongemerkt wordt ook het WK Voetbal voor clubteams afgewerkt. Grêmio is daarbij aanstaande zaterdag een van de finalisten. De andere finalist komt uit de halve finale tussen Real Madrid en Al-Jazira van trainer Henk ten Cate.