Parijs-Nice is een van de eerste etappewedstrijden in het nog jonge wielerseizoen. In de week dat we afscheid nemen van de schaatsers is het dan ook de hoogste tijd om ons wat in te gaan lezen voor de komende wielerwedstrijden.

Wie wint Parijs-Nice?

Afgelopen weekend werden de eerste klassiekers verreden. De Omloop Het Nieuwsblad werd gewonnen door Zdenek Stybar en de dag erna was Bob Jungels de snelste in Kuurne-Brussel-Kuurne. Komende zaterdag is de 13e editie van de Strade Bianche, de dagwedstrijd die snel aan prestige wint met zijn mooie finish op het Piazza del Campo in Siena.

wie wint parijs-nice? (logo van wikimedia commons)De dag erna kunnen de coureurs aan de bak voor Parijs-Nice. Die koers heeft een rijke historie want het is alweer de 77e editie. Toch staat de Koers naar de Zon natuurlijk in de schaduw van de grote drie etappewedstrijden. Direct daarachter is het echter een van de belangrijkste meerdaagse koersen met zijn bekende slotetappe over de Col d’Èze. En de dag ervoor eindigt men met een mooie lange klim bij de Turini Pas. Vorig jaar won Marc Soler Parijs-Nice voor Simon Yates en Gorka Izagirre. Nederlanders die in Parijs-Nice dit jaar mogelijk mee kunnen doen om de eindzege zijn Wilco Kelderman en Sam Oomen. Terwijl we Niki Terpstra en Dylan Groenewegen natuurlijk graag terugzien voor de dagzeges.

Historische Real Madrid – Ajax?

Over enkele uren start Ajax in het cruciale 8e finale Champions League duel tegen Real Madrid. Real kwam uit Amsterdam terug van de heenwedstrijd met een geflatteerde maar uiterst efficiënte 1-2 in de achterzak. Normaliter maakt zo’n uitslag iedere tegenstander kansloos in het Bernabéu. Maar in Madrid is niets normaal op dit moment. Oud-Ajacied én Madrileen Rafael van der Vaart legde bij de NOS uit dat beide clubs ook qua publiek met elkaar vergelijkbaar zijn:

“Je moet hopen dat ze slecht beginnen en Ajax goed. Dan beginnen ze hier te fluiten en worden de spelers nerveus. Real is wat dat betreft het Ajax van Spanje, alleen dan nóg erger” (Rafael van der Vaart over het Real Madrid publiek)

De kans dat er namelijk gefloten wordt, is behoorlijk groot. De club merkt dit jaar dat in de afgelopen jaren Cristiano Ronaldo met zijn doelpunten toch wel een erg groot verschil betekende. Achterin is de verdediging verre van onkwetsbaar en als er dan voorin niemand opstaat om de plaats van Ronaldo in te nemen, is het resultaat onder de streep eigenlijk best mager. De afgelopen drie thuiswedstrijden werden verloren (2x keer achter elkaar van Barcelona en ook nog van Girona) en dat heeft de sfeer in Madrid niet verbeterd.

Bovendien ontbreekt Sergio Ramos als breekijzer achterin. Hij pakte in Amsterdam bewust geel omdat hij dacht dat de buit al binnen was. Alleen al daarom hopen we dat Bernabéu na 90 minuten de handen stuk klapt voor Ajax. Want hoe fanatiek ze er ook zijn, als je ze overklast geven ze je uiteindelijk de credits. Kijk nog even mee hoe Bernabéu klapt voor Ronaldinho als die de thuisploeg weg speelt. Overigens speelde die wedstrijd ook een zekere Messi mee en zien we Giovanni van Bronckhorst door het beeld lopen. Coach was dat jaar Frank Rijkaard, Barcelona werd kampioen met 12 punten voorsprong op Real Madrid.

Er is uiteraard meer Champions League voetbal deze week. Met Borussia Dortmund – Tottenham Hotspur, Paris Saint-Germain – Manchester United en FC Porto – AS Roma.

Meer sport in de week van 4 t/m 10 maart

  • Donderdag kunnen we weer gaan zitten voor een avondje Premier League topdarts
  • Dit weekeinde sluiten we de schaatskalender af. Vorig weekend was het WK allround waar Patrick Roest wereldkampioen werd bij de mannen. Bij de vrouwen werd Antoinette de Jong derde achter Martina Sábliková en Miho Takagi. Wat nog resteert voor de hardrijders – het kunstrijden is nog wel bezig – is het WK Shorttrack (in Bulgarije) en de World Cup Finale. Die wordt in Salt Lake City verreden dus dat wordt lekker ’s avonds en ’s nachts schaatsen kijken.
  • De tennisliefhebbers kunnen kijken naar het WTA Premier toernooi van Indian Wells en de ATP Masters in diezelfde plaats.
  • Ook de auto- en motorsportliefhebbers hebben genoeg te zien. De WRC rally in Mexico wordt verreden. De MotoGP Grandprix in Qatar staat gepland en in Hong Kong gaat de Formule E weer van start. De vorige grandprix leverde een spectaculaire close finish op en deze raceklasse van de toekomst is het kijken meer dan waard.