Zo halverwege de tweede helft was het donderdagavond zelfs voor de grootste optimist wel duidelijk. Dit Nederlands elftal ging niet winnen van Frankrijk. En uiteindelijk werd het zelfs een internationale vernedering, want iets anders kun je de walk-over met 4-0 niet noemen. Wat kunnen ‘we’ nog in deze kwalificatie?

Heeft Nederland nog kans op WK Kwalificatie?

stand groep a WK kwalificatie voor Nederland - BulgarijeJa, dankzij de Bulgaren waar we zondag zelf tegen moeten, leeft Nederland nog. Weinig zullen vooraf hebben ingezet op een Bulgaarse thuisoverwinning tegen Zweden, maar dat was precies wat gebeurde. Dat heeft geleid tot de volgende stand in groep A. Frankrijk is voor ons nu definitief uit beeld – hoe zouden we ooit die 6 punten achterstand nog moeten inlopen? Maar Zweden treffen we zelf nog en volgen we op drie punten. Bulgarije op twee punten, maar daar voetballen we aanstaande zondag dus al tegen. Om maar eens een cliché van stal te halen, vanaf nu is iedere wedstrijd een finale.

Overigens betekent een tweede plaats nog geen kwalificatie. Het betekent alleen – tenzij we de slechtste nummer twee van alle groepen zouden zijn – een herkansing in de play-offs. Alles is dus gericht op die herkansing.

Valt dit Nederlands elftal te repareren?

De eerste constatering was donderdag dat we verloren hebben van een Frankrijk dat op alle fronten – technisch, tactisch, fysiek – de meerdere was. Tegelijkertijd is dit wel het Frankrijk dat nog niet zo lang geleden van Zweden verloor. Er is dan ook een uitgebreidere verklaring dan alleen het overwicht van de Fransen. Ook tegen de komende drie tegenstanders is Nederland weinig kansrijk als het blijft spelen zoals tegen Frankijk. Wat kan Dick Advocaat nog veranderen tegen Bulgarije?

De vedettes eruit?

Het is overduidelijk dat we momenteel geen leverancier van vedettes voor topteams zijn. Arjen Robben is van de gouden generatie de enige nog die op absoluut topniveau speelt. De terugkeer van Robin van Persie is alweer voorbij. Hij kon als invaller het tij niet keren en is geblesseerd afgehaakt. En weliswaar zorgde Wesley Sneijder met zijn overstap naar OGC Nice dat hij weer bij een club van enig niveau speelt, het was overduidelijk dat hij het niet meer kon belopen tegen een ander top-middenveld.

De jeugd erin?

Danny Blind eindigde zijn bondscoachschap met een even gedurfd als mislukt experiment. Hij stelde Matthijs de Ligt op als centrale verdediger tegen Bulgarije. Diens fouten zorgden dat hijzelf nog jarenlang met gemengde gevoelens zal terugdenken aan zijn debuut. Voor Blind betekende het de verkorte route naar de uitgang. Toch vraag je je af of de Ligt het tegen Frankrijk slechter zou hebben gedaan dan Wesley Hoedt. Advocaat had al – tegen zijn natuur in – een experiment met het opstellen van Timothy Fosu-Mensah die hij boven Veltman verkoos als vervanger voor Tete. Er zijn betere teams om in te debuteren en de conclusie is dat Fosu-Mensah zich nog redelijk staande hield.

Dat geldt ook voor ons middenveld. Niet alleen Sneijder werd overlopen. Naar Kevin Strootman wordt met belangstelling gekeken door Juventus maar er is geen Fransman die begrijpt waarom. Hij mag tegen Bulgarije niet meedoen door zijn rode kaart. Laat Tony Vilhena dus staan komende zondag en zet Donny van de Beek er naast. Misschien dat zij tweeën zelfs Georginio Wijnaldum kunnen inspireren tot wat dominanter spel.

Dick Advocaat, resultaattrainer met een goed tactisch plan?

Hij werd binnengehaald om samen met Ruud Gullit vol voor het resultaat te gaan. Toch zagen we donderdag wat vreemde dingen. Al bij het begin werd duidelijk dat zowel Robben als Promes te geïsoleerd stonden. Waarom duurde het zolang voor Robben zich meer centraal richting middenveld mocht bewegen? Waarom leek er geen plan te zijn voor het opvangen van de Franse uitblinker Antoine Griezmann? Die vermaakte zich kostelijk tussen de linies, scoorde de openingsgoal en zorgde met zijn gewervel rondom de zestien er en passant ook nog voor dat Strootman zijn voet verkeerd neerzette en rood kreeg. Los van de kwaliteit van de spelers moet dus ook het tactisch plan tegen Bulgarije nog eens kritisch tegen het licht worden gehouden. Advocaat kan zich immers vergissen, zoals een nog jonge Arjen Robben al op 19 juni 2004 leerde.

Zondag, 18.00 in de Amsterdam Arena: Nederland – Bulgarije

We hebben nog een kans. Niet groot, maar hij is er. Bulgarije is geen Frankrijk en er zijn genoeg fouten gemaakt om er tenminste een paar te kunnen verbeteren. Wat is jouw weddenschap voor Nederland – Bulgarije? Ik zet in op een thuisoverwinning. Ondanks alles.