Het OKT Schaatsen is van start gegaan op tweede kerstdag en is voor de Nederlandse schaatsers en schaatssters een cruciaal toernooi op weg naar de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang.

Regels voor het OKT Schaatsen 2018

OKT Schaatsen 2018Het OKT Schaatsen 2018 is voor schaatsers dit jaar het toernooi waar gepresteerd moét worden. Met de wereldbekerwedstrijden en kampioenschappen heeft Nederland plaatsen op de Olympische Spelen behaald, maar het OKT wordt gebruikt om die plaatsen daadwerkelijk in te vullen. Men kan dus slecht hebben gepresteerd op wereldbekerwedstrijden en kampioenschappen maar zich met een magnifieke race op het OKT toch plaatsen. Of omgekeerd. De NOS heeft het hele schaatsseizoen en de plaatsingsprocedure voor de Olympische Winterspelen kort uitgelegd.

Het komt in essentie hier op neer. Op basis van onze prestaties mogen we 10 mannen en 10 vrouwen laten deelnemen die kunnen uitkomen op respectievelijk 5 afstandswedstrijden: 500 m, 1000m, 1500m, 3km (alleen vrouwen), 5km, 10km (alleen mannen). Daarnaast zijn er nog de ploegenachtervolging en de massastart. Per onderdeel mogen we twee of drie schaatsers laten meedoen.

Kansenmatrix OKT Schaatsen

Met behulp van een kansenmatrix is van tevoren bepaald op welke onderdelen we meer of minder kans maken op een medaille. Een tweede plek tijdens het OKT op de 5 kilometer mannen (een onderdeel met hoge medaillekansen) zal de betreffende schaatser waarschijnlijk een ticket naar Pyeongchang opleveren. Schaatsvrouwen die tweede eindigen op de 500 meter hebben veel minder kans om mee te gaan. Op dat onderdeel maken we volgens de kansenmatrix namelijk minder kans. Een voorbeeld: Jorien ter Mors won de 1000 meter op de openingsdag en Marrit Leenstra werd tweede. Zij zijn daarmee al zeker van deelname. Ireen Würst werd derde, staat daarmee te laag op de kansenmatrix en moet ook op de andere onderdelen presteren om mee te mogen.

Klinkt als hogere wiskunde, en dat is het ook een beetje. Maar wat het toernooi mooi maakt, is dat er hoe dan ook gepresteerd moet worden om mee te kunnen. Goed schaatsen in de wereldbeker, maar hier falen? Dan ga je niet mee. Of, zoals Sven Kramer het tegen de Telegraaf puntig samenvatte:

“Er is niet veel te winnen, maar wel heel veel te verliezen.” (Sven Kramer)

Van 26 tot en met 30 december in Thialf, Heerenveen, het OKT Schaatsen 2018.

Buitenlands voetbal

De Nederlandse eredivisie is uitgespeeld en meerdere clubs hebben behoorlijk wat herstelwerk voor de boeg. In het buitenland wordt op een aantal plaatsen nog door gevoetbald en dus kunnen de voetballiefhebbers ook nog volop genieten in de vakantieperiode. Op Boxing Day (2e kerstdag) heeft de Engelse Premier League een vol programma, met als uitlopers woensdag en donderdag nog respectievelijk Newcastle United – Manchester City en Crystal Palace – Arsenal. Rondom oud en nieuw hebben de Engelsen zelfs een dubbel competitieprogramma ingepland. Dat nemen we komende week in een aparte blog even door. In Italië speelt men de kwartfinales voor de beker met op 27 december de kraker AC Milan – Internazionale.

De darters gaan weer verder met het WK 2018

Het WK Darts 2018 heeft natuurlijk al wat verrassingen opgeleverd. Benito van de Pas verloor al in de eerst ronde van Steve West en James Wade legde het af tegen de 58e geplaatste Keegan Brown. Onze landgenoot in vorm Vincent van der Voort versloeg Dave Chisnall. Het verlies van Mark Webster tegen Paul Lim noemde ik vorige week al. Dat 2-voudig wereldkampioen Adrian Lewis er in de 1ste ronde werd uitgewerkt door Kevin Münch hadden weinig mensen voorspeld. Onze zuiderbuur Kim Huybrechts moest vertrekken na het duel tegen de veel lager geplaatste James Richardson. En wellicht de grootste sensatie: Nummer 4 Daryl Gurney die in de 2e ronde werd uitgeschakeld door John Henderson.

Deze week gaan we verder met een staartje 2e ronde en de 3e ronde (27 en 28 december). Daarna volgen de kwartfinales (29 december), de halve finales (30 december) en de WK Darts 2018 finale op 1 januari. Woensdag zien we alle Nederlanders aan de oche verschijnen, met Vincent van der Voort – Raymond van Barneveld om naar uit te kijken.

Vierschansentoernooi skispringen

Van 29 december tot en met 6 januari 2018 wordt het Vierschansentoernooi Skispringen georganiseerd. Een traditie natuurlijk met als bekendste wedstrijd van het toernooi het skispringen op nieuwjaarsdag vanaf de schans in Garmisch-Partenkirchen.

Overige sporten rondom de jaarwisseling

  • Van 26 t/m 30 december is de Wereldbeker Jumping voor de springruiters in het Belgische Mechelen.
  • Behalve de skispringers kunnen ook de alpine skiërs (Bormio, Italië en Linz, Oostenrijk) en langlaufers (Zwitserland) aan de bak.
  • Liefhebbers van veldrijden kunnen deze week genieten van wedstrijden bij Heusden-Zolder (Wereldbeker Heren Elite) en in Diegem (Superprestige). Beiden in België uiteraard.