Het NK Veldrijden wordt komend weekend gehouden. En dat niet alleen, want ook in andere landen wordt om de nationale titel gestreden. Goed om even vooruit te kijken dus naar de sport van komende week.

Het NK Veldrijden in Surhuisterveen

wint mathieu van der poel weer het NK Veldrijden

Mathieu van der Poel (bron Niels Rouvrois, WikiMedia)

Het Nederlands Kampioenschap of Nationaal Kampioenschap Veldrijden wordt dit jaar verreden op een parcours bij Surhuisterveen in de provincie Friesland. Voor liefhebbers van het veldrijden natuurlijk de kans om de nationale top in levenden lijve door de modder te zien ploegen. De vrouwen elite start zaterdagmiddag en de mannen sluiten zondagmiddag het NK Veldrijden af. In het ochtendprogramma en vroeg in de middag staan de overige NK wedstrijden gepland. Vorig jaar namen Mathieu van der Poel en Marianne Vos de titel mee naar huis. Vos is verkouden en laat het NK Veldrijden passeren om haar voorbereiding op het WK in februari niet in gevaar te brengen. Mathieu van der Poel is wel weer van de partij.

Overigens hoef je je als liefhebber van veldrijden niet alleen te vermaken met het Nederlandse kampioenschap. Ook in België (Koksijde), Duitsland (Bentheim), Frankrijk (Quelneuc) en Zwitserland (Steinmaur) worden de nationale kampioenschappen veldrijden gehouden.

Dakar Rally en Africa Eco Race

De Dakar Rally coureurs hebben er inmiddels drie etappes opzitten door het Zuid-Amerikaanse landschap. De Nederlanders kunnen nog geen potten breken in het sterke internationale veld. Bij de motoren staat Maikel Smits op zijn KTM met een 37e plaats op bijna anderhalf uur van de top van het klassement. In de truck klasse is Martin van den Brink in zijn Renault zesde en leidt er zoals verwacht een Russische Kamaz. Bij de Quads is Kees Koolen op de 12e plek de beste Nederlander en bij de rallyauto’s worden de Nederlander aangevoerd door Bernhard ten Brinke die met een half uur achterstand op klassementsleider Stephane Peterhansel nog prima meedoet. De prominente broers Tim en Tom Coronel hebben in hun buggy tot nu toe vooral veel pech gehad en zelfs een nacht in de woestijn geslapen.

Kansen Gerard de Rooy in Africa Eco Race?

De Africa Eco Race in de ‘oude Dakar’ regio is inmiddels al aan de 8e etappe bezig. Voor het overall klassement heeft Gerard de Rooy met zijn IVECO op de vijfde plaats al een behoorlijke achterstand, maar de gunstige etappes voor de trucks moeten nog komen. In de truck klasse is hij overigens wel koploper. Teamgenoot Wuf van Ginkel heeft met motorpech moeten opgeven. Bijzonder, want in voorgaande jaren waren de IVECO trucks juist zeer betrouwbaar.

Meer sport deze week

  • In Spanje en Engeland worden midweeks bekerwedstrijden gespeeld. Voor de voetbalfans is vooral Chelsea – Arsenal niet te versmaden. De twee Engelse toppers spelen hun halve finale om de League Cup (EFL Cup). Dat is het minst aansprekende Engelse bekertoernooi natuurlijk, maar het affiche is er niet minder om.
  • Komende week gaat het Australian Open beginnen. Toernooidirecteur Craig Tiley kreeg al afmeldingen van onder andere Andy Murray, Serena Williams en Victoria Azarenka. Er is ook goed nieuws, want Rafael Nadal en Stan Wawrinka zijn gelukkig wel fit.
  • Volop vermaak voor de veldrijders deze week, maar ook de liefhebbers van het veel schonere baanwielrennen kunnen genieten. De Zesdaagse van Bremen begint deze week.
  • Heel veel wintersport in de aanloop naar de Olympische Winterspelen. Welke discipline je ook noemt, van bobslee tot langlaufen en freestyle skiën, er staan wereldbekerwedstrijden gepland. Voor ons is natuurlijk vooral het EK shorttrack in Dresden interessant.
  • Ben je een korfbal liefhebber? Opgelet dan, want van 11 t/m 13 januari wordt de IKF Europa Cup Korfbal 2018 gehouden in Catalonië, Spanje. Nederland wordt vertegenwoordigd door Top/Solar Compleet.
  • De handbal heren beginnen aan het EK Handbal voor mannen en hebben als doel om uit de schaduw te komen van hun succesvolle vrouwelijke collega’s.