Zowel de Nederlandse vrouwen als mannen doen een gooi naar de winst op het EK Hockey 2019 dat deze week in België van start gaat. We blikken even vooruit op hun kansen en kijken uiteraard ook naar de andere sporten deze week.

Wat zijn de kansen op het EK Hockey 2019?

selecties EK Hockey 2019In Antwerpen gaat komende week het EK Hockey 2019 van start. Een mooie gelegenheid natuurlijk om een bezoekje aan deze gezellige stad te combineren met hockey op topniveau. Zowel bij de mannen als vrouwen starten we met twee poules van 4 landen.

Bij de mannen begint Nederland in een poule met Duitsland, Ierland en Schotland. Op zaterdag staat Nederland – Ierland gepland en de zondag erna Duitsland – Nederland. Volgende week treffen we nog Schotland en bij succes zijn er de halve finales op donderdag en de finale op zaterdag. Voor minder dan goud doen onze mannen het natuurlijk niet na de eerdere toernooioverwinningen in 2015 en 2017.

De Nederlandse hockey vrouwen starten hun toernooi in een groep met gastland België, Spanje en Rusland. Ook de vrouwen werden bij het laatste toernooi in eigen land Europees Kampioen Hockey en in 2015 tweede. Soortgelijke hooggespannen verwachtingen dus. De vrouwen starten op zaterdag met Nederland – België en spelen op maandag en woensdag nog tegen respectievelijk Spanje en Rusland. Bij – en daar gaan we vanuit – een succesvolle poulefase staan voor vrijdag de halve finales en zondag de finale van het EK Hockey 2019 gepland.

Nederlands succes in de BinckBank Tour?

Deze week wordt de BinckBank Tour verreden door Nederland en België. De eerste etappe van deze meerdaagse World Tour-koers is inmiddels gewonnen door de Ier Sam Bennett. Dylan Groenewegen miste door een onhandige manoeuvre van een van de Trek-coureurs de kans om mee te doen om de overwinning, maar is desalniettemin optimistisch over morgen:

“Als een renner van kop gaat in een sprint waarom stuur je dan niet goed weg en breng je andere renners in gevaar? Al bij al ik voel me goed op naar morgen!” (Dylan Groenewegen op Twitter over finish eerste etappe BinckBank Tour)

Benieuwd of we los van de individuele etappekansen ook een Nederlandse klassementswinnaar zien. De laatste keer was het Tom Dumoulin in 2017. De klassementsrenners moeten het daarbij hebben van twee heuvelritten (de 4e en 7e etappe) en een individuele tijdrit (de 6e etappe in Den Haag). De andere etappes zijn normaliter voer voor de sprinters. Het is lastig om een inschatting te maken met de minimale verschillen die je bij de BinckBank Tour vaak ziet, maar Dylan van Baarle lijkt kansen te hebben.

Voorrondes Europees voetbal

Deze week wordt het ook een stuk duidelijker hoe we er Europees voorstaan met de Nederlandse clubs:

  • Voor Ajax zou de thuiswedstrijd Ajax – PAOK Saloniki geen problemen mogen opleveren. De Amsterdammers eindigden in Griekenland met een gelijkspel maar deden zich daarmee behoorlijk tekort.
  • Donderdag zijn de Europa League kandidaten aan het werk. Dinamo Tbilisi – Feyenoord zou na de 4-0 thuis voor de Rotterdammers eigenlijk geen problemen mogen opleveren. Deze uitslag zegt echter niet zoveel over hoe Feyenoord er werkelijk voorstaat want in de competitie is de ploeg nog niet verder gekomen dan twee gelijke spelen tegen Sparta en Heerenveen.
  • PSV – FC Haugesund zou voor PSV moeten zijn, maar de uitwedstrijd was ronduit mager, met slechts een Eindhovense goal dankzij een dubieuze penalty.
  • Bij AZ – Illichivets Mariupol is het uitgangspunt 0-0. Toch zou er sportief gezien voor de Alkmaarders geen probleem mogen zijn. De ploeg was duidelijk een paar maten te groot in de heenwedstrijd maar verzuimde te scoren. Pech is wel dat men moet uitwijken naar het ADO Den Haag stadion. Zaterdag stortte een deel van het dak van het AZ stadion in.

Meer sport van 12 t/m 18 augustus 2019

Er is natuurlijk nog meer sport in de week waarin we overigens ook definitief afscheid nemen van de voetballer Wesley Sneijder:

  • De MXGP cross in Italië wordt verreden, dus voorpret voor de motorcrossliefhebbers.
  • De eredivisie is enerverend begonnen en komend weekend genieten we alweer van de derde speelronde.
  • De dames en heren tennissers zijn in de aanloop naar de US open overgestoken naar de Verenigde Staten en spelen hun masters en WTA toernooien in onder andere Cincinnati.
  • In het kader van de Diamond League is zondag de Birmingham Aviva British Grand Prix.
  • In Turkije wordt om de supercup gestreden in een puur Engels onderonsje: Liverpool – Chelsea.