Een lach en een traan, zo kunnen we de voetbalweek omschrijven. De lach was groot bij onze voetbalvrouwen, die een EK toernooi hebben waar ze vooraf alleen maar van konden dromen. De lach was ook groot bij Neymar, die zijn megacontract bij PSG tekende. En bij FC Utrecht, dat manmoedig standhield tegen Lech Poznan. In een oververhit stadion waar het niet alleen elf voetballers, maar ook de scheidsrechter tegen leek te hebben.

Deceptie in Eindhoven. NK Osijek – PSV: 1-0

Daar stond de teleurstelling in Amsterdam maar vooral de deceptie in Eindhoven tegenover. Ajax kon in een emotionele setting een mooie wedstrijd tegen een fraaie tegenstander (OGC Nice) niet bekronen met een vervolg in de Champions League. De play-offs voor de Europa League wachten nu. Maar in Eindhoven is de deceptie vele malen groter. Niemand had er echt op gerekend – ook niet na het thuisverlies – dat ze het niet zouden redden tegen de subtoppers van het Kroatische NK Osijek. Toch was dat de trieste conclusie na 90 minuten. PSV speelt dit seizoen geen minuut meer in Europa. Voor het eerst in 44 jaar.

Nederlandse voetbalvrouwen Europees Kampioen?

Zondagmiddag om 5 uur zit heel Nederland klaar om eindelijk weer eens een belangrijk voetbaltoernooi te winnen. Als de mannen dat niet kunnen – en daar ziet het voorlopig niet naar uit – moeten de vrouwen het dus maar doen. Maar die hebben dan ook misschien wel een grotere kans om een finale te winnen dan ooit een van onze mannenteams. Op de EK vrouwenfinale Nederland – Denemarken zondagmiddag durf ik meer in te zetten dan in 1988 op Nederland – Rusland.

Jackie Groenen bij haar club FFC Frankfurt (Bron: Wikipedia)

Jackie Groenen bij haar club FFC Frankfurt (Bron: Wikipedia)

Objectief gezien is dit team namelijk een maatje te groot voor de Denen. De wijze waarop topfavoriet Engeland donderdagavond werd weggezet (3-0) illustreerde hoever dit Nederlands elftal is. Opvallend was dat we Barcelona coryfee Martens wat minder zagen, maar dat anderen in haar plaats excelleerden. Met name de prestatie van Jackie Groenen was indrukwekkend met als hoogtepunt de schitterende voorzet waaruit Miedema de 1-0 kopte.

Denen niet onderschatten voor EK finale

Waarom het dan toch mis zou kunnen gaan zondag? Onbewuste onderschatting is het grootste risico. De Denen maakten het ons namelijk behoorlijk lastig in de groepsfase. En de Deense vrouwen toonden ook tegen andere tegenstanders van naam (Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk) dat ze taai zijn. Bovendien bleek tegen Duitsland dat dit Denemarken niet alleen in staat is om een eventuele voorsprong vast te houden, maar ook om een achterstand om te buigen. Het grootste risico is dan ook dat we zondag net zo’n scenario krijgen als op het WK 1974. Een superieur Nederland waarvan iedereen zeker weet dat het beter is dan zijn tegenstander. En dan alleen vergeten te winnen. Maar nee, daar zijn onze vrouwen veel te slim voor.

Johan Cruijff Schaal

Dit weekend staat er overigens dagelijks een finale op het programma. Want zaterdag trappen we het voetbalseizoen 2017-2018 af met de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. Anders dan tot nu toe wordt de wedstrijd in het stadion van de landskampioen gespeeld. Omdat dat besluit rijkelijk laat werd genomen door de KNVB heeft Rotterdam te weinig politiecapaciteit beschikbaar en moet Vitesse het dus met één schamel uitvak doen. Daar passen de supporters voor en nu komt er vanuit iedere eredivisieclub een twee-persoons supportersdelegatie naar de Kuip als protest. De Vitesse fans zien de wedstrijd in Arnhem. Een blunder zoals alleen de KNVB die maken kan.

De wedstrijd zelf belooft wat. Feyenoord heeft veel spelers zien vertrekken na het kampioenschap, maar versterkte zich onder andere met Haps, Diks, Boëtius en Amrabat. Daarmee is het wegvallen van Elia aan de linkerkant aardig opgevangen, terwijl de club op rechts Berghuis definitief wist binnen te halen. In de goal staat als vanouds Brad Jones nu Kenneth Vermeer zich nogmaals blesseerde. Daarmee kan Giovanni van Bronckhorst een lastige keuze tussen beide topkeepers even voor zich uitschuiven.

Vitesse heeft een stroom Chelsea huurlingen zien vertrekken, waaronder Lewis Baker. Natuurlijk is er ook verse instroom uit Engeland met onder andere het grote talent Mason Mount. Ook tekende Mukhtar Ali voor drie jaar bij de Arnhemmers. De grootste aderlating van de Arnhemmers is het vertrek van topspits van Wolfswinkel. Voor hem is Tim Matavz in de plaats gekomen. Keeper Room stuurt aan op een vertrek en zal zondag zeker worden vervangen door Remko Pasveer die is overgekomen van PSV. Zaterdag 5 augustus, 18.00 uur de Kuip: Feyenoord – Vitesse.

Meer transfernieuws en slot van de voorbereiding

Het zit er bijna op, de voorbereiding. Volgend weekend gaat de eredivisie van start. De transfermarkt sluit dan nog niet, dus we zullen nog wat interessante ontwikkelingen meemaken. Maar de teams moeten er halverwege augustus wel gewoon staan natuurlijk. Komende week komen we op deze site met een voorbeschouwing van de eredivisie 2017-2018. In de tussentijd nog even wat highlights uit de voorbereiding.

De Neymar soap

De transfer van Neymar is natuurlijk niemand ontgaan. Voor de mensen die zich afvragen hoe zoiets tot stand komt, is dit artikel van Sjoerd Mossou bijzonder lezenswaardig. Over Neymar die niet is gekocht door de club maar is ingehuurd door emir van Qatar. Die huurt Neymar in voor de promotie van het WK 2022 en betaalt hem daarvoor zoveel dat de Braziliaan zelf voor 222 miljoen euro zijn contract bij Barcelona kan afkopen. Op die manier wordt netjes voldaan aan alle Financial Fair Play regels..

Neymar zelf krijgt bij PSG 36 miljoen aan tekengeld en een vijfjarig contract à 60 miljoen bruto per jaar. En omdat hij de contractbesprekingen officieel pas op 1 augustus is gestart, claimt hij ook nog zijn loyaliteitsbonus van Barcelona die hem was beloofd als hij op 31 juli 2017 nog bij de Catalanen zou zijn. Overigens heeft hij die bonus voorlopig nog niet binnen, want daarover is Barcelona een rechtszaak gestart.

Nieuwe club voor Wesley Sneijder?

In een andere categorie zit Wesley Sneijder. Hem is via een kranteninterview te verstaan gegeven door Dick Advocaat dat het nu toch de hoogste tijd wordt om ergens een contract te tekenen waarmee hij op niveau speelminuten kan krijgen. Hij riskeert anders zijn plek in Oranje. Recent werd zijn naam gekoppeld aan OGC Nice, maar daarna werd het stil. Curieus was overigens dat Advocaat hem dit via de krant vertelde. Hij had Sneijder noch Robben recent gesproken:

”Ik ben niet zo’n beller” (Dick Advocaat in het AD)

Verder transfernieuws

  • Overigens werd eerder ook gesuggereerd dat Feyenoord werkte aan een terugkeer van Robin van Persie naar de Maasstad. Dat idee lijkt van de baan, Fenerbahçe wil hem houden.
  • Ajax greep ondertussen mis bij de pogingen om het Braziliaanse talent Richarlison binnen te halen.
  • Bij FC Utrecht vertrekt op de valreep Wout Brama. Hij was er nog bij in Poznan maar verzilverde zijn kans om een keer in het buitenland te voetballen en vertrekt naar het Australische Central Coast Mariners.