Een EK Vrouwenvoetbal dat op rolletje loopt. De kwalificatierondes voor de Europese toernooien met een combinatie van hoop en teleurstelling. En een transfermarkt die langzamerhand gek begint te worden. We lopen even de komende voetbalweek door.

Stand van Zaken na de poulefase EK Voetbal voor vrouwen

Het EK Vrouwenvoetbal heeft wat losgemaakt hier in Nederland. Het publiek is enthousiast en het voetbal heeft kwaliteit. Komend weekend worden de kwartfinales afgewerkt. Laten we kort even de groepsfase doornemen:

 • In Groep A heeft iedereen natuurlijk nadrukkelijk Nederland gevolgd en de drie overwinningen gezien waarmee onze vrouwen de groep wonnen. Verrassend was de afgang van de Noren. Zij waren voorafgaand het hoogst geklasseerd op de FIFA ranking, maar verlaten het toernooi zonder een punt. De Denen zijn de goede runner-up in onze poule.
 • In groep B zijn Duitsland en Zweden geen verrassende nummers één en twee. Al won Italië nog wel de laatste wedstrijd van de Zweden.
 • In groep C werd Oostenrijk de groepswinnaar en niet favoriet Frankrijk. Dat land hield het tot ver in de laatste wedstrijd spannend. Tegen de Zwitsers kregen de Franse vrouwen al snel een rode kaart en moesten daarna tot de 76e minuut wachten om een achterstand goed te maken.
 • In Groep D is Engeland met drie overwinningen afgetekend winnaar. Van de overige drie won iedereen een wedstrijd. Spanje gaat door met een iets beter doelsaldo.

Kwartfinales met Nederland – Zweden

Dat alles levert komend weekend de volgende wedstrijden op:

 • Wedden op OranjeNederland – Zweden (zaterdag 29 juli 2017, Stadion De Vijverberg, Doetinchem). De Italianen toonden in hun laatste groepswedstrijd dat je van de Zweden kunt winnen en onze vrouwen hebben laten zien kwaliteit en vechtlust goed te combineren. Vooral voor Lieke Martens kan dit een hele bijzondere wedstrijd worden. De kandidaat voor uitverkiezing tot speelster van het toernooi – mits Nederland ver genoeg komt – speelde lang in de Zweedse competitie.
 • Duitsland – Denemarken (zaterdag 29 juli 2017, Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam). Logischerwijs moet dit toch een overwinning voor Duitsland zijn. Ook al doen de Deense vrouwen het bijzonder aardig dit toernooi. Ze maken vooral kans in de eerste vijf minuten. Want de Denen scoren niet veel, maar als ze scoren doen ze dat in de openingsfase.
 • Oostenrijk – Spanje (zondag 30 juli 2017, Koning Willem II-stadion, Tilburg). Dit zou een overwinning voor de Oostenrijkers moeten zijn. De Spaanse vrouwen overtuigden niet in de groepsfase en kwamen slechts op doelsaldo bij de laatst acht. Oostenrijk daarentegen liet favoriet Frankrijk achter zich in de groep.
 • Engeland – Frankrijk (zondag 30 juli 2017, De Adelaarshorst, Deventer). Wordt dit het voortijdige afscheid van Frankrijk? De ploeg begon als een van de favorieten aan het toernooi, maar kwam met twee gelijkspelletjes ternauwernood door de groepsfase. Engeland daarentegen pakte overtuigend de volle winst.

Kwalificatie Europees Voetbal

We hebben deze week drie duels gezien in de verschillende kwalificatieduels voor de groepsfase van zowel de Champions League als de Europa League. De uitkomsten zijn tot nu toe wisselend. Bij sommige clubs is er hoop, bij anderen zijn de eerste conflicten al gezaaid:

 • Ajax speelde in de derde kwalificatieronde Champions League verdienstelijk gelijk in Nice tegen OGC Nice. Die club kwam via Balotelli wel op voorsprong, maar Donny van de Beek tikte een afzwaaiende bal van de Franse keeper loepzuiver in. Daarna had Ajax nog lange tijd het beste van het spel dus er is zeker hoop voor de return volgende week. Uiteraard droeg van Beek de goal op aan zijn vriend Abdelhak Nouri. Mooi was het eerbetoon van Nice aan Nouri tijdens de warming-up.
 • FC Utrecht kwam thuis tegen Lez Poznan (derde kwalificatieronde Europa League) niet verder dan 0-0 en dat was ook een aardige illustratie van de onderlinge krachtsverhoudingen. De thuisploeg miste duidelijk spits Simon Makienok die naar het laat aanzien lang is geblesseerd. Trainer Erik ten Hag is desondanks optimistisch over de return.
 • Bij PSV staat de spanning er direct vol op in de derde voorronde Europa League. Tegen de subtopper uit Kroatië, NK Osijek, werd thuis smadelijk met 0-1 verloren. Daar kwam nog bij dat de opstelling van trainer Cocu niet overal even enthousiast werd ontvangen. Davy Pröpper maakte in ieder geval duidelijk dat hij zich niet verantwoordelijk voelde voor het echec:

“Het is moeilijk om vanaf de bank een dragende speler te zijn” (Davy Pröpper voor de NOS camera)

Komende week zijn de returns. In Amsterdam zal er goede hoop zijn, in Utrecht frisse hoop en in Eindhoven? Misschien toch ook wat hoop. Want eerlijk is eerlijk, de Eindhovenaren hadden wel degelijk een overwicht.

Meer nieuws uit de voorbereiding

 • We beginnen langzamerhand wat tureluurs te worden van de bedragen aan de top van de voetbalketen. Ging het tot nu toe over de mogelijke vertrekclausule van Neymar bij Barcelona als hij inderdaad naar PSG gaat (220 miljoen euro), daar kwam deze week de case Kylian Mbappé bij. Die is 18 en heeft minder dan 60 wedstrijden bij AS Monaco gespeeld. Toch bood Real Madrid 180 miljoen euro. Bijna even bizar is het nieuws dat Monaco het bod heeft afgeslagen. Overigens heeft Ronaldo aangegeven dat hij bij Real Madrid wil blijven. Al weet je het natuurlijk nooit als hij hoort dat ze voor een 18-jarige zomaar 180 miljoen over hebben.
 • En als zo’n transfer mogelijk is op je 18e, is een sponsorcontract op je 9e bij Nike eigenlijk helemaal zo vreemd nog niet, zal Shane Kluivert hebben gedacht.
 • Voor Nederlandse voetballiefhebbers begint het nu toch een interessante vraag te worden wat Wesley Sneijder gaat doen. Onze recordinternational zit zonder contract en werd al meerdere keren gelinkt aan Nederlandse clubs (FC Utrecht en Ajax). Daar blijkt men echter niet enthousiast te zijn over het idee van een korte overbruggingsperiode voordat Sneijder weer naar elders vertrekt. Nu we het toch over de oude generatie Oranje vedettes hebben: de naam van Robin van Persie zingt al een tijdje rond in de Kuip. Gaan we het echt meemaken? En kan hij wat Dirk Kuijt deed nog een keertje herhalen?
 • De Nederlandse subtop is overigens lucratief aan het huren. Willem II verzekerde zich van Chirivella van Liverpool. Vitesse deed goede zaken met de huurverlenging van Chelsea verdediger Matt Miazga.
 • AC Milan is veel in het nieuws in verband met de transfer van Renato Sanches van Bayern München. Maar ook las ik de naam van oud-Ajacied Anwar El Ghazi als een mogelijke kandidaat voor de rood-zwarten.
 • De Europese top oefent tegen elkaar op prestigieuze toernooien in Azië en Amerika. Inter Milan – Bayern München in Singapore werd 2-0 voor de Italianen. Barcelona versloeg Manchester United met 1-0. Maar het meest in het oog springend was Manchester City – Real Madrid. De mannen uit Manchester droogden hun Spaanse tegenstander in Los Angeles met 4-1 af. Echt excuses waren er niet voor Madrid, alleen Ronaldo vierde nog vakantie.