Maken onze voetbalsters als eerste Nederland wereldkampioen bij het voetbal? Het zou wat zijn nadat de mannen het al sinds 1974 proberen en er steeds naast grijpen. Maar we zijn er nog niet natuurlijk.

Nog 2 overwinningen nodig om Nederland wereldkampioen te maken

Na de volledig verdiende overwinning op de Italianen in de kwartfinale was de euforie groot bij onze voetbalvrouwen. Gek genoeg leken ze minder dan supporters en pers bezig met de mogelijkheid wereldkampioen te worden. De vrouwen leken vooral blij te zijn met het feit dat een halve finalist ook automatisch is gekwalificeerd voor de Olympische Spelen volgend jaar. Waar de Olympische Spelen bij het mannenvoetbal weinig aandacht krijgt, ligt dat bij de vrouwen kennelijk nog even anders.

Neemt niet weg dat we ook nog twee overwinningen weg zijn van het moment dat we Nederland wereldkampioen mogen noemen. Als ze de vormgroei weten door te zetten, kunnen de vrouwen in de halve finale van hun Zweedse tegenstanders winnen. Of een finale tegen Engeland of – meer waarschijnlijk – de Verenigde Staten ook gewonnen zou kunnen worden? Dat wagen we te betwijfelen, want zeker het Amerikaanse team lijkt echt nog een maatje groter.

Denken dat Nederland wereldkampioen wordt lijkt dan ook wat voorbarig, maar een prestatie is het absoluut dat ze zover gekomen zijn. Het elftal begint ook beter te draaien en Martens wordt belangrijker in het team. En hoewel we tegen Japan in de kwartfinale eigenlijk hadden moeten verliezen, bewijst die wedstrijd wel dat onze vrouwen op voetbalgebied net Duitsers zijn. Aanval na aanval weerstaan in de tweede helft en dan een penalty versieren in de slotminuten. En wie is er ooit ergens kampioen geworden zonder tenminste één keer door het oog van de naald te gaan? Het EK team van 1988 zwijnde zelfs tegen Engeland én Ierland nadat het van Rusland al verloren had. Kortom, het kan, we duimen voor de vrouwen.

Shanice van de Sanden of Lineth Beerensteyn in de basis?

Helpt Lineth Beerensteyn Nederland wereldkampioen te worden (foto wikipedia)Overigens is het echte bewijs dat het vrouwenvoetbal nu serieus wordt genomen, het feit dat analisten zich massaal buigen over de vraag of Shanice van de Sanden of Lineth Beerensteyn in de basis moet staan na een aantal mindere wedstrijden van eerstgenoemde. De meningen zijn verdeeld maar ook bij de vrouwen wordt zo’n vuurtje tegenwoordig stevig opgestookt:

“Maar als ik Beerensteyn zou zijn, was ik bij bondscoach Sarina Wiegman naar binnengestapt en had ik met mijn vuist op tafel geslagen gezegd: ik zie het, mijn medespelers zien het en heel Nederland ziet het. Verdien ik het dan niet?” (VI-verslaggever Stef de Bont bij het sportforum op NPO Radio 1)

Wimbledon 2019 is begonnen

We waren amper begonnen op Wimbledon toen we een toekomstige winnaar aan het werk zagen. Het 15-jarige talent Cori Gauff (nummer 313 op de ranglijst) versloeg haar eigen idool Venus Williams met 6-4 6-4. Net zo spectaculair was het verlies van de nummer 2 Naomi Osaka in de eerste ronde van het toernooi. Bij onze landgenoten is Robin Haase het toernooi gestart met een overwinning. Kiki Bertens start vandaag voor een hopelijk lang toernooi.

En de Tour de France 2019 begint komend weekend

Met een uitgedund veld zonder een aantal geblesseerde favorieten (Tom Dumoulin en Chris Froome) zet de tourkaravaan zich zaterdag in Brussel in beweging. De eerste week is er direct veel om naar uit te kijken met een aantal beklimmingen en een ploegentijdrit. Kanshebber lijkt naast favorieten Egan Bernal, Thibaut Pinot en Adam Yates toch ook Steven Kruijswijk. Bauke Mollema gaat naar de tour om kopman Porte te ondersteunen, maar je weet nooit natuurlijk of hij nog kansen krijgt om voor het klassement te gaan.

Meer sport in de week van 1 t/m 7 juli

  • Geen formule 1 deze week. Jammer, want exact een week nadat de F1 dood was verklaard na de optocht op het circuit van Frankrijk, zorgde Max Verstappen met een sensationele overwinning hoogstpersoonlijk voor de wederopstanding van het circus. Eigenlijk hoop je vanaf nu iedere week op zo’n ‘poepstart’ of een gridstraf, want dan rijdt hij zijn spectaculairste races.
  • De liefhebbers van motorgebrul kunnen overigens wel naar de MXGP in Indonesië kijken, de Superbike op Donington Park en de MotoGP op de Duitse Sachsenring. In eigen land kun je afreizen naar de zijspancrossers in Markelo.
  • Bij de atletiek doet de Diamond League Lausanne aan voor de Lausanne Athletissima.