Een leuke week waarin we gaan zien wie dit jaar de eerste Nations League winnaar wordt. Engeland, Zwitserland, Portugal of toch Oranje? Dat laatste zou een mooie opsteker zijn, zo kort nadat we collectief dachten dat Nederland definitief van de voetbaltop was afgehaakt.

Hoe belangrijk is dat Nations League toernooi eigenlijk?

Soms heb je van die toernooien die buiten de reguliere Europese en Wereldkampioenschappen vallen, maar toch voor prestige zorgen. Hockey had bijvoorbeeld lang de zogenaamde Champions Trophy (inmiddels opgegaan in de Hockey Pro League), een prestigieus toernooi voor de top 6 landen van de wereld. Vraag is of de Nations League een soortgelijke status gaat krijgen. Nadat Nederland groepswinnaar werd, speelt het komende week tegen de andere groepswinnaar uit de hoogste divisie A om de titel. Hoe groot zijn de kansen daarop en wat heb je eraan als je Nations League winnaar wordt?

Om met die eerste vraag te beginnen, de kans op de eindzege in de Final Four is zeker aanwezig. Zware tegenstanders als Frankrijk en Duitsland heeft Oranje zelf al uitgeschakeld in de groepsfase. In de finaleronde wacht ons eerste Nederland – Engeland op donderdag. Als we die winnen spelen we zondag de finale tegen de winnaar van de wedstrijd Portugal – Zwitserland die woensdag wordt gespeeld. Zwaar maar niet onmogelijk met al de Champion League toppers in Oranje.

De tweede vraag is lastiger, wat je eraan hebt. Het is vooralsnog vooral eervol en lucratief om Nations League winnaar te worden. Het is niet te vergelijken met een EK en de status van het toernooi moet nog groeien maar net als bij de Confederations Cup blijft het natuurlijk wel een mooie titel om op je palmares bij te schrijven. Of, zoals Frenkie de Jong het tegen de verzamelde pers in Portugal verwoordde:

“Het is toch een prijs. Het is bovendien knap dat we ons voor de finaleronde hebben geplaatst, omdat we in een groep zaten met Frankrijk en Duitsland. Het zou dan heel gek zijn als we dat nu zomaar weggooien en ons best niet doen.”

Financieel is het ook leuk, want het winnende land ontvangt 6 miljoen euro. Niet verkeerd.

Maar, de Nations League winnaar kwalificeert zich niet rechtstreeks voor het EK

wordt Nederland de eerste Nations League winnaar?Er zijn echter een paar misverstanden rond de Nations League. Die hebben te maken met het feit dat de Nations League ook een achterdeurtje richting het EK 2020 kan betekenen voor landen die zich niet rechtstreeks kwalificeren. Maar daar hebben de wedstrijden in de finaleronde geen enkele invloed op. Pas in de Nations League play-offs die volgend jaar worden gespeeld, strijden de landen om 4 resterende EK tickets. Dat gaat als volgt:

  • Er zijn 4 Nations League divisies. Divisie A met onder andere Nederland is de hoogst gekwalificeerde, D de laagste.
  • Per divisie is er één EK ticket te verdelen. Ook de mindere goden kunnen dus in hun divisie B, C en D een EK ticket binnenslepen en op die manier kan het ook echt een sluiproute zijn voor zulke landen.
  • Per divisie gaan de play-offs tussen de groepswinnaars binnen die divisie. Nederlands is daar dus nu al voor gekwalificeerd.
  • Kwalificeert een land zich echter rechtstreeks, dan wordt de plek ingenomen door het land met de beste resultaten dat zich niet rechtstreeks heeft gekwalificeerd.

Kortom, Nederland heeft altijd nog de reserve route naar het EK via de Nations League play-offs, maar dat staat helemaal los van de pogingen om Nations League winnaar te worden.

Waarom zoveel aandacht voor de Nations League winnaar? Het WK vrouwen begint!

En terechte vraag, maar wees gerust. Voor de Oranje vrouwen begint pas volgende week dinsdag het toernooi en daarvoor gaan we natuurlijk uitgebreid voorbeschouwen. Maar deze week genieten we nog even ouderwets van het mannenvoetbal.

Meer sport in de week van 3 juni tot 9 juni

  • We gaan de laatste week in van Roland Garros. Federer of Nadal in de Finale, dat is de grote vraag.
  • We gaan weer racen, zowel op de weg als door het zand. Verstappen verschijnt aan de start voor de Formule 1 GP van Canada. Hopelijk kan een andere Nederlandse topcoureur – Jeffrey Herlings – zijn rentree vieren in de MXGP klasse na een lange afwezigheid door een blessure. In Jerez racen de Superbikers voor hun WK.
  • Dicht bij huis kunnen de atletiekliefhebbers genieten van de FBK games, ofwel de Fanny Blankers-Koen spelen in Hengelo. Onder andere Dafne Schippers, Sifan Hassan en Churandy Martina verschijnen aan de start bij hun onderdelen. Verder wordt donderdag in het kader van de Diamond League het Roma Compeed Golden Gala gehouden.
  • In Limburg kunnen de wielerliefhebbers genieten van een wedstrijd in de Hammer Series met in drie dagen naast een klimkoers ook nog een sprintkoers en ploegentijdrit. Zondag gaat overigens ook het Critérium du Dauphiné van start.
  • De World Cup of Darts – het ‘landen-WK’ van de darts – wordt gehouden met voor Nederland Jermaine Wattimena in plaats van de door velen gehoopte Raymond van Barneveld. Maar dartbond PDC is onwrikbaar en vindt de prestaties van Barney in zijn laatste jaar te mager.