Toen hij voor het eerst in Turijn aankwam dachten veel mensen dat Tevez een probleem zou zijn in plaats van een oplossing voor Juventus. Gedurende zijn loopbaan, met name in Engeland, had hij zich een reputatie aangemeten als iemand met een lastig karakter, iemand die constant met de coaches en het management mot had.

Nadat hij bijna West Ham United voor het gerecht sleepte om zijn transfer naar Manchester United en verliet toen Old Trafford en vertrok naar Manchester City, waar Mancini hem een wissel zag weigeren tegen Bayern Munchen voordat hij terug naar Argentinie vertrok zonder toestemming.

Vervolgens werd hij gekocht door Juventus voor tien miljoen pond, wat een enorme gok leek, en toch was zijn transfer een van de meest vruchtbare nieuwe relaties de club in jaren had gezien. Hij voelde zich direct thuis in de Serie A en finishte als tweede op de topscorer lijst van de Serie A, vlak achter Ciro Immobile, met 19 goals in de competitie. Hij heeft die lijn doorgezet dit seizoen met 21 goals tot dusver, met zeven assists. Met de aanstormende zomer zijn de speculaties rondom Tevez al lang en breed begonnen en is de vraag of hij bij Juve blijft of toch weer verkast.

Voornaamste reden achter de speculatie is de wens van Tevez om terug te keren naar zijn oude club Boca Juniors en de Argentijnse club blijft ervan overtuigt dat het mogelijk is dit jaar. Na een afspraak met de speler voor de kerstdagen sprak de president Angelici die optie met journalisten.

“We hebben de mogelijke terugkeer naar Boca besproken, zonder specifieke datum. Hij heeft een contract tot 2016 en we respecteren Juventus. Maar als Carlos eerder wil komen, dan zullen we de moeite nemen dat mogelijk te maken zodat hij zijn loopbaan thuis kan afronden.”

De vraag is dus of de Bianconeri bereid zijn vroegtijdig afscheid te nemen van Tevez. Als we kijken naar de impact van de speler, sinds dag één bij Juve, is het antwoord vrij simpel. Vasthouden zolang je hem kunt gebruiken! De speler heeft al eerder aangegeven zijn contract niet te willen verlengen. “Ik wil mijn contract tot 2016 respecteren. Dat is mijn plan. Ik wil niet verlengen, dat is niet hoe ik het op dit moment zie.”

Marotta zei deze week tegen de pers dat hij Tevez graag bij de club zou houden. Maar aan de andere kant moeten ze het geen probleem vinden dat hij aan het einde van volgend seizoen vertrekt. Tevez is dan 32 en hem dan nog aan een grootschalige deal denken te koppelen zou naief zijn. De timinig is perfect voor alle partijen. Juve kan Tevez bedanken voor drie trouwe dienstjaren alvorens hij naar zijn geliefde club Boca Junios kan terugkeren.

De Turijnse reuzen hebben veel te danken aan Tevez. De speler zijn besmettelijke wil om te winnen is tot diep in het elftal doorgedrongen. De invloed die hij heeft gehad op spelers als Pogba, Morata en zijn landgenoot Pereyra kunnen we niet onderwaarderen, maar is zichtbaar in hun spel. Er waren misschien wat twijfels omtrent zijn gedrag, maar hij is ongetwijfeld een winnaar. Zo won hij voorafgaand aan zijn periode bij Juve de Champions League, drie Premier League titels en de Club World Cup.

Het halen van de landstitel in zijn eerste seizoen bij Juve heeft hij mogelijk ook al een tweede op zijn naam staan wat de kansen op Europees voetbal aanzienlijk versterkt. Een belangrijke goal tegen Borussia Dortmund afgelopen week zette Juventus weer op stevige koers naar de kwartfinale, met een duidelijke aanwezigheid in de Europese competitie. Ze zouden het volgend jaar zelfs nóg beter kunnen voordat Teves en Juventus elkaar de hand schudden.