Barcelona’s aanvallende linie tegen Ajax weerspiegelde het goede, de slechte en de lelijke, en dat is geen commentaar op het uiterlijk van Neymar, Messie of Suarez. Messi speelde erg goed en was niet alleen de betere van dat trio, maar van alle spelers op het veld. De Argentijn scoorde twee keer en hoewel hij niet op zijn best was bood de verdediging van Ajax niet veel tegenstand.

Messi’s twee goals brengen hem naar 71 waardoor hij nu één goal meer heeft dan Ronaldo. Hij heeft de kans om Ronaldo’s record te breken te midden van een competitie als Barcelona 25 november naar Cyprus reist in een duel met Apoel Nicosia, de dag vóór Ronaldo’s wedstrijd.

Neymar speelde gemiddeld met een paar opwellingen en gaf veel ballen weg. Hij wilde simpelweg te veel in één keer. Hij gaf Messi veel ruimte, wat natuurlijk goed was. Suarez aan de andere kant, die zag er wat verstrooid uit op het veld. Hij kwam maar slecht in het spel en hij kon zijn draai niet vinden. Op het moment lijkt hij niet erg fit.

Dat is ook wel logisch natuurlijk, na zijn schorsing de gehele zomer als gevolg van het bijten van Chiellini op het WK en het seizoen is nog maar een paar week onderweg. Een van de zeldzame momenten dat Messi en Suarez wel konden combineren zette Messi Suarez door op doel. Suarez rende tegen de bal, maar kon zijn moeite niet omzetten tot een waardevolle kans, laat staan een goal. Hij is niet snel genoeg en misschien is dat simpelweg een fitness-issue.

Toch wist hij een paar keer voor het doel te komen, maar twijfelde te veel. Zelfs met Neymar aan zijn zijde, die toch aardig pissig werd van de gemiste kansen van zijn collega, kon de Uruguayaan niet tot scoren komen. Het was een grote kans voor Barcelona om de wedstrijd op slot te zetten en voor Suarez om zijn eerste goal voor zijn nieuwe team te maken.

En als hij de bal naar Neymar had gespeeld dan had Barcelona sowieso een goal gehad. Het is logisch dat hij zelf ook een goal wilde maken zodat hij twee vliegen in één klap kon slaan. Suarez had een groot ontvangst gekregen nadat bekend werd gemaakt dat hij in de basis stond.

Suarez komt nog wel op zijn pootjes terecht bij Barcelona, hij is te goed als voetballer om dat niet voor elkaar te boksen. Maar Enrique zal de best mogelijke rol voor hem moeten vinden.

Voor het grootste deel van de tweede helft speelde Suarez centraal, maar Messi ook. Links en rechts stond vaak niemand. Het werkte tegen Ajax, maar het is geen langdurige tactiek. Suarez heeft vaker aangegeven blij te zijn met een breder positiespel, maar Barcelona heeft zeker geen 81 miljoen euro betaald voor een van de beste spitsen ter wereld om hem vervolgens op de vleugel te zetten.