Barcelona heeft nog weer even laten zien hoe goed ze zijn, ook zonder Messi in de basis, door over Real Madrid te walsen (met Ronaldo in de basis). Met een 4-0 overwinning kunnen we stellen dat dat een aardige inpepering betreft. Toch hadden Messi, die later het veld in kwam, en Ronaldo beide maar weinig invloed op het spel van de twee ploegen.

Enrique was geprezen met een 3-0 voorsprong en gaf Messi wat speeltijd. Ronaldo’s invloed werd tot een minimum beperkt als gevolg van briljant tactische verdediging. Zoals we wel vaker hebben gezien bij een afwezige Messi stelen Suarez en Neymar de show. Ronaldo wist niet te scoren in deze El Clasico – het is ook nog niet echt duidelijk hoeveel wedstrijden de 30-jarige Ronaldo nog in zich heeft. De Portugese aanvoerder is nog steeds met een inhaalrace bezig wat betreft de statistieken tussen hem en Messi.

Wedstrijden Goals Assists
Lionel Messi 31 21 13
Cristiano Ronaldo 27 13 15

De overwinning op zaterdag betekent ook dat Barcelona nu met zes punten voorsprong aan de leiding gaat in La Liga. De 4-0 overwinning zal de huidige landskampioen aardig wat vertrouwen geven om hun titel met succes te gan verdedigen. Messi en Ronaldo spelen een belangrijke rol in de resultaten van de twee clubs, maar deze laatste El Clasico gaf aan hoe de wedstrijd ook zonder de twee sterren kan floreren.

Sommige spelers zijn zo essentieel voor het succes van hun team dat het volledige succes van de club afhangt van ze en of ze altijd alles kunnen geven. Zo zagen we hoe Real Madrid het moeilijk kreeg toen Ronaldo effectief werd verdedigt en er verder maar weinig uit de ploeg kwam. Hij kon maar met moeite zijn stempel op de wedstrijd drukken, samen met Bale, Rodriguez en Benzema zou je toch verwachten dat het ook zonder Ronaldo wel moet lukken. Maar Barca liet een zeer, zeer goede prestatie zien – eentje die we al een tijdje niet zó hadden gezien van de Catalanen in Bernabeu.

Het was het ietwat genante verlies dat de headlines inspireerden te schrijven dat Ronaldo de club heeft gezegd dat Benitez gaat, of hij gaat. De Portugees wordt in februari 31 en maakt zijn minst vruchtbare seizoen ooit mee bij de club. Ronaldo’s mindere vorm is in context gezet door Real Madrid:

“Geen enkel team wil zo op één speler bouwen en het was Barcelona’s mogelijkheid om het zonder Messi af te kunnen dat het team naar de overwinning leidde. Een hele grote overwinning.”

Interessant is dat Ronaldo veel meer assists produceert dan Messi tijdens El Clasico’s met zijn teller op 15 en Messi’s teller op 13. Daarmee zou je kunnen stellen dat de aanvaller helemaal niet zo’n ego is als vaak wordt geclaimd. Maar Messi domineert de teller waar het echt om draait, de goals. Messi scoorde er 21 tijdens El Clasico’s en Ronaldo maakte er 15. Een duel die Ronaldo waarschijnlijk nooit meer kan winnen.

Ronaldo’s einde in zicht

Op 28-jarige leeftijd kunnen we dan ook verwachten dat Messi nog wat langer mee kan in El Clasico’s en hij zal natuurlijk streven naar een zo veel mogelijk blessure-vrije loopbaan zodat hij meer inspraak heeft op de afloop van zo’n wedstrijd.

Ronaldo is nog altijd een cruciaal onderdeel van Real Madrid’s succes en tot de beste man weer helemaal in topvorm is zal de Koninklijke niet op haar volwaardig potentieel opereren.