Met de WK Formule 1 Grand Prix van Japan voor de deur ligt die vraag nadrukkelijk op tafel. Natuurlijk zal Red Bull in Japan willen tonen dat ze op schema zitten. Jos Verstappen zette de discussie afgelopen week op scherp.

De WK Formule 1 titel. Dit jaar nog niet, maar volgend jaar moet!

Wanneer is Verstappen klaar voor het WK Formule 1Vorige week werd Jos Verstappen aan tafel uitgenodigd bij Ziggo Peptalk. Nu staat Verstappen senior er al om bekend dat hij licht ontvlambaar is, en met de afgelopen races achter de rug vermoedde de redactie natuurlijk dat hij voor nieuws zou zorgen. En dat gebeurde dan ook. Volgens Verstappen verlopen de zaken bij Red Bull niet volgens plan. De ontwikkeling van de auto blijft achter bij de doelstellingen, ook voor volgend jaar:

“Voor volgend jaar worden wel weer nieuwe auto’s gemaakt. Maar we hebben het hele jaar de tijd gehad om het gat dat we hadden te dichten, en we zijn niet dichterbij gekomen. Dus waarom zouden we volgend jaar wél in één keer het gat dichten? Daar maak ik me echt zorgen over.” (Jos Verstappen bij Peptalk)

Red Bull niet blij met Verstappen sr.

Ze zullen ‘not amused’ zijn bij de racestal van het energiedrankje. Hoewel ze er eerder in slaagden Jos Verstappen wat afstand te laten nemen van zijn zoon, is senior nog altijd nauw betrokken bij diens ontwikkeling. Vaak begint Red Bull het seizoen met een zekere achterstand op Mercedes en Ferrari, maar loopt men gedurende het jaar in. Nu echter lijkt dat na de winterstop juist niet het geval. Honda doet als motorenleverancier zijn best, maar Ferrari is na de zomerstop onoverwinnelijk. Voor Max Verstappen en tweede rijder Alexander Albon lijken vijfde en zesde plaatsen eigenlijk het maximaal haalbare. Waarbij Verstappen vaak boven zijn materiaal weet uit te stijgen en nog net wat meer weet te bereiken (inclusief een podiumplek in Singapore).

Heel seizoen presteren voor de WK Formule 1 titel

Om het WK Formule 1 te winnen, moet je een heel seizoen lang over een auto beschikken die de concurrentie met beide andere topteams aan kan. Dit jaar lukt dat dus nog niet, maar volgend seizoen moet er direct al in Australië zo’n wagen staan. Jos Verstappen beseft dat en daarom zette hij de boel nog wat extra op scherp met zijn uitspraken. Bij Red Bull beseffen ze het overigens even goed. Men weet dat Max zijn contract volgend jaar nooit zal verlengen als hij geen reële kans heeft op het WK Formule 1. En bij Mercedes of Ferrari is er altijd wel iemand die uit zijn stoeltje kan worden getild om plaats te maken voor Verstappen.

Grand Prix van Japan 2019

Maar eerst is er dus de Grand Prix van Japan. Red Bull motorenpartner Honda weet dat het WK Formule 1 er dit jaar nog niet in zit. Maar op thuiscircuit Suzuka zullen ze absoluut willen scoren. Vroeg je bed uit dus, komende zondag.

De verdere sportagenda van 7 tot 13 oktober 2019

Er is uiteraard meer sport deze week. Een greep uit de verschillende sport evenementen:

  • Het Nederlands elftal kan grote stappen zetten op weg naar een EK kwalificatie met Nederland – Noord-Ierland (donderdag) en Wit-Rusland – Nederland (zondag). De Leeuwinnen wonnen deze week hun EK kwalificatiewedstrijd al tegen Rusland.
  • Het WK turnen loopt nog door tot komend weekend. Voor Nederland verloopt het toernooi vooralsnog dramatisch. Zo wist de mannenploeg zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar.
  • De wielrenners sluiten hun seizoen af met Il Lombardia, de Ronde van Lombardije. Een van de mooiste klassiekers. En dit jaar is de herfstklassieker ook nog de afscheidswedstrijd van cultheld Laurens ten Dam.
  • Kiki Bertens tennist momenteel veel toernooien en start deze week in Linz. Ze verzamelt op die manier zoveel mogelijk punten om zich te kwalificeren voor de prestigieuze WTA Finals later dit jaar.