Een Nederlandse Amstel Gold winnaar, dat zou weer eens mooi zijn. Deze week is onze enige Nederlandse wielerklassieker en dat verdient natuurlijk een vooruitblik. En er is natuurlijk meer sport voor de liefhebbers in de aanloop naar een mooi paasweekend. We kijken even vooruit.

De eerste Nederlandse Amstel Gold winnaar sinds 2001?

parcours voor een nieuwe nederlandse Amstel Gold winnaarSinds Erik Dekker in 2001 de Amstel Goldrace won, is dat geen Nederlander meer gelukt. Terwijl we tot eind jaren ’80 onze nationale thuisrace domineerden en de helft van alle winnaars leverden. Het zou dan ook mooi zijn als we na 18 jaar weer een Nederlandse Amstel Gold winnaar mogen toejuichen. Zondag aanstaande starten we voor de 54e keer met deze Nederlandse UCI WorldTour Klassieker. Het parcours loopt sinds 2017 iets anders en tegenwoordig is de Bemelerberg de laatste klim. De beroemde Cauberg is natuurlijk nog wel in het parcours opgenomen. Hiernaast zie je de route met na de blauwe aanloop een groene omloop, de rode omloop en de zwarte finalelus.

De wijzigingen hebben de Amstel Gold Race meer geschikt gemaakt voor aanvallen. Ook de start is dit jaar iets anders, vanaf het Vrijthof in plaats van de Markt van Maastricht. Wat zou het mooi zijn als we met Mathieu van der Poel dit jaar een Nederlandse Amstel Gold winnaar in de annalen mogen bijtekenen. Of gaat Philippe Gilbert het record van Jan Raas evenaren en zijn 5e overwinning halen in Limburg?

Als opwarmertje voor de wielerliefhebbers is er woensdag eerst nog de Brabantse Pijl. Het definitieve afscheid van de kasseien en de eerste heuvelklassieker van het seizoen. Met een bijzonder sterk deelnemersveld dit jaar, dus ook woensdag kunnen de wielrenfans aan de bak. Naast Mathieu van der Poel lijken hier onder andere Julian Alaphilippe en Tim Wellens prima kansen te hebben.

Champions League en Eredivisievoetbal

Maar voor we ons zenuwachtig gaan maken over een mogelijke Nederlandse Amstel Gold winnaar, hebben we doordeweeks eerst een ander sportief hoogtepunt. Lukt het Ajax om uit bij Juventus de halve finales van de Champions League te bereiken? Na de 1-1 in Amsterdam heeft Juventus theoretisch een licht voordeel maar tegelijkertijd weten we na de wedstrijd tegen Real Madrid dat een uitwedstrijd voor dit Ajax geen probleem hoeft te zijn. En feit is dat Ajax thuis lange tijd domineerde tegen de Italianen. Frenkie de Jong lijkt speelklaar na problemen met zijn hamstring maar toch ligt daar een dilemma, zoals voetbaljournalist Willem Vissers uitlegt in zijn vooruitblik:

“(..) een dilemma voor coach Erik Ten Hag, want De Jong heeft een hamstringblessure en als dat vanavond verergert, mist hij misschien de komende wedstrijden in de eredivisie. Stel je voor: vanavond verliezen in de Champions League en ook een van je beste spelers kwijtraken met het oog op het landskampioenschap. Dat is een lastige situatie.” (Willem Vissers in zijn Volkskrant)

Ook de schorsing van Tagliafico is natuurlijk een serieus gemis voor Erik ten Hag. Toch lijken bij Juventus de problemen groter. Zowel Giorgio Chiellini als Mario Mandzukic ontbreken daar door blessures.

Eredivisie op weg naar de ontknoping

In de eredivisie loopt de spanning op. PSV moet Ajax bijbenen en aan het doelsaldo werken. Een nieuwe ervaring voor de Eindhovenaren die lange tijd met twee vingers in de neus bovenaan stonden. Stiekem hopen we op een ontknoping in het laatste weekend. Komend weekend genieten we van FC Groningen – Ajax en PSV – ADO Den Haag. Zowel Groningen als ADO zijn in vorm dus de koplopers moeten aan de bak.

Meer sport richting Pasen

Er is uiteraard meer te doen in de stadions en op tv rondom Pasen. Een paar suggesties:

  • Vanaf komende zaterdag tot en met maandag worden de kwartfinales, halve finales en finale van de Euro Hockey League gespeeld. In drie achtereenvolgende dagen inderdaad, daarin verschilt het hoogste Europese hockey toernooi dus duidelijk van Champions League voetbal. Wat ook anders is dan bij voetbal, van de 16 resterende topclubs komen er drie uit Nederland: Kampong, Amsterdam en Oranje-Rood.
  • Er wordt weinig geracet op de circuits maar de motorcrossers kunnen kijken naar de MXGP van Hong Kong.
  • In de Motorpoint Arena Cardiff wordt speelweek 11 afgewerkt in de 2e fase in de Premier League Darts. Michael van Gerwen staat er in die tweede fase met een gelijkspel en een overwinning prima voor op weg naar een top 4 klassering. Die is nodig om uiteindelijk de finalerondes in de Play-off Night op 23 mei te bereiken.