De MPCC heeft in een persbericht aangegeven dat Boom een abnormale lage cortisolwaarde heeft. Aan de hand van de regels betekent dat dat Boom om die reden niet van start zou mogen.

Boom mag uit voorzorgsmaatregelen daarom acht dagen niet worden opgesteld. Lage cortisol kan een teken van verminderde gezondheid zijn. Zo staat dat in de regels van de MPCC. Astana, de ploeg waar Boom voor fietst, is net als vrijwel iedere grote ploeg aangesloten bij de MPCC.

Boom kreeg geen startverbod van de UCI. Dit is de international wielerunie en heeft minder stricte regels omtrent het cortisolgehalte dan de MPCC waar de ploeg van Boom bij is aangesloten. Astana hoeft zich ondanks die aansluiting niet te houden aan de door haar gestelde richtlijnen.

Boom start gewoon of ziet vervanging

Volgens sportkrant l’Equipe heeft de ploegleider van Astana, Aleksandr Vinokoerov, geeist dat hij de Nederlandse rijder mag vervangen met Italiaan Vanotti. Het mag eigenlijk niet zo kort voor de aanvang van de tour. Vinokoerov is het er absoluut niet mee eens.

“Het is simpel, we vervangen Boom of hij start gewoon. MPCC of geen MPCC.”

Alle renners moeten voorafgaand aan de start een medische test ondergaan en daaruit bleek dat Boom een te laag cortisolgehalte had. De 29-jarige Nederland afkomstig uit Noord-Brabant is een belangrijke speler binnen de ploeg. Hij dient titelverdediger en kopman van dep loeg Nibali. Afgelopen jaar won Boom de vijfde etappe van de tour en was tegelijkertijd ook een van de eerste Nederlanders in lange tijd dat weer eens een etappe had gewonnen.

Astana kreeg veel kritiek over zich heen het afgelopen jaar. Zo bleek uit onderzoek dat het anti-dopingbeleid dat de ploeg hanteert niet overeenkomt met het beeld dat ze erover schetsen. UCI liet de ploeg wel gewoon toe tot haar licentie, maar zei ze streng in de gaten te houden.