Als we de klok hebben teruggezet, weten we dat ook het schaatsseizoen 2018-2019 eraan zit te komen. Komend weekend starten de langebaanschaatsers met hun sportjaar. En uiteraard is er nog meer te doen deze sportweek. Geen Formule 1 in de week na de winst van Verstappen in Mexico en de wereldtitel voor Hamilton. Maar wel KNVB Bekervoetbal, het WK Turnen en het EK Veldrijden.

Op weg naar het schaatsseizoen 2018-2019

Op weg naar het schaatsseizoen 2018-2019Het schaatsseizoen 2018-2019 heeft natuurlijk weer een overvolle kalender die komend weekend van 2 t/m 4 november echt van start gaat. Dan trappen de langebaanschaatsers het seizoen af met hun World Cup Kwalificatietoernooi (het WCKT, vroeger bekend als de KNSB Cup). Tijdens dat toernooi kunnen de schaatsers hun tickets verdienen voor de komende wereldbeker wedstrijden. De Nederlandse wedstrijd van de WorldCup cyclus is overigens van 14 t/m 16 december in Heerenveen.

Verder zijn de belangrijkste langebaan toernooien in het schaatsseizoen 2018-2019:

 • Het KPN NK Afstanden vindt plaats van 28 tot en met 30 december, een mooi vakantie uitje dus in de kerstvakantie.
 • Van 11-13 januari is er het EK Allround & Sprint in Collalbo, Italië.
 • Het slotweekend van januari (26 en 27 januari) staan zowel het KPN NK Allround als het NK Sprint op het programma, beiden in Heerenveen.
 • Van 7 t/m 10 februari is er dan het WK Afstanden in Inzell.
 • Heerenveen is de thuisbasis voor het WK Sprint op 23 en 24 februari.
 • Het WK Allround vindt dit jaar op 2 en 3 maart in Calgary, Canada plaats.
 • Het langebaan schaatsseizoen 2018-2019 wordt de week erna op 9 en 10 maart afgesloten met de World Cup finale op de baan van Salt Lake City.

Meer schaatsen in het seizoen 2018-2019

Naast de langebaan wedstrijden kun je tijdens het komende schaatsseizoen natuurlijk ook weer volop genieten van de marathonschaatsers die hun kampioenschap op de Nederlandse ijsbanen afwerken. En met toppers als Sjinkie Knegt gaan ook de shorttrackers weer van start met onder andere hun ISU World Cups. Komend weekend starten ze in Calgary, de week erna in Salt Lake City.

Nu al historie op het WK Turnen 2018

Op het WK Turnen schreven de Nederlandse mannen turnhistorie door zich voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor de landenfinale. We werden 8e maar dat mag de vreugde niet drukken voor Epke Zonderland, Casimir Schmidt, Bart Deurloo, Frank Rijken en Bram Louwije. Dat ze nu in de top-8 staan met landen als China en Rusland is al een overwinning op zich. Het WK turnen in Doha (Qatar) gaat door tot en met 3 november.

Wie wint het EK Veldrijden in Rosmalen?

In Rosmalen gaat komend weekend de internationale veldrijtop van start op het EK Veldrijden. Eerst starten de vrouwen om 13.45, daarna de mannen om 15.15. Bij de mannen is Mathieu van der Poel de kopman van de Nederlandse ploeg. Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Marianne Vos, zeker omdat Thalita de Jong en Lucinda Brand er niet bij zijn komend weekend.

2e ronde KNVB Bekertoernooi

De 2e ronde van de KNVB Beker wordt deze midweek afgewerkt. Zo’n 2e ronde heeft natuurlijk ook veel niet-spannende potjes. Hoewel er best af en toe een wedstrijd verrassend zal eindigen, zijn veel wedstrijden vooral leuk voor de lokale amateurclubs. Maar er staan ook een paar spannende duels op het programma, zoals De Graafschap – PEC Zwolle, Heracles Almelo – Vitesse, AZ – VVV-Venlo en Feyenoord – ADO Den Haag. Zeker voor Feyenoord kan de beker na de zeperd tegen Ajax afgelopen weekend wel eens de laatste mogelijkheid zijn om nog iets van het seizoen te maken.

Meer sport in de week van 29 oktober t/m 4 november

 • Voor de paardenfans staat van 31 oktober t/m 4 november in het Franse Lyon de wereldbeker Jumping geprogrammeerd.
 • In Ashgabat (Turkmenistan) wordt de komende maand het WK gewichtheffen gehouden.
 • Geen Formule 1 dit weekend maar wel op het circuit van Sepang in Maleisië de MotoGP.
 • Donderdag kunnen de veldrijders zich nog voorbereiden op hun EK tijdens de Koppenbergcross in Oudenaarde (België).
 • Tennis kijken kun je naar het Masters toernooi van Parijs. Zonder Robin Haase want die sneuvelde al in de eerste ronde.
 • In Wenen zijn komend weekend de World Series of Darts Finals 2018, met onder andere Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Zij starten pas in de 2e ronde dankzij hun top 8 World Series Ranking.
 • En komend weekend wordt natuurlijk ook de marathon van New York City gelopen.