Het is lang geleden, maar deze week hebben we weer een Nederlandse club in de Kwartfinales Champions League. Ajax-Juventus is voor veel mensen het hoogtepunt van de komende sportweek. We blikken uiteraard even vooruit.

Nederlandse deelname kwartfinales Champions League voor het eerst in 12 jaar

De laatste keer dat een Nederlandse club tot de kwartfinales Champions League wist door te dringen is inmiddels 12 jaar geleden. Als we ons beperken tot de Champions League en de Europa Cup 1 de decennia ervoor buiten beschouwing laten (toen deed Feyenoord ook af en toe nog mee), zijn de successen sowieso beperkt tot Ajax en PSV:

  • Ajax behaalde de kwartfinales Champions League in de grote jaren 1995, 1996 en 1997 waarbij de eindoverwinning in 1995 natuurlijk het ultieme succes was. Ook in het seizoen 2002-2003 haalden de Amsterdammers nog een keer de laatste acht. Veel mensen zullen komende woensdag nog eens terugdenken aan de finale van 1996. Die werd verloren van Juventus na strafschoppen. Veel later kwamen de verhalen dat Juventus die avond met doping op het veld zou hebben gestaan.
  • PSV bleef in 1993 steken in de kwartfinales en wist die daarna nog twee keer te bereiken. In 2005 drongen de Eindhovenaren zelfs door tot de halve finale, in 2007 was de kwartfinale het eindstation. Het was de laatste keer dat een Nederlandse club de kwartfinales Champions League bereikte en volgens velen was onze rol internationaal sowieso uitgespeeld. Qua budget zouden Nederlandse teams nooit meer iets kunnen bereiken in de knock-out fase van de Champions League.

Ajax-Juventus komende woensdag

Tot dit jaar dus. Nadat Ajax onder Peter Bosz in 2017 al de Europa League finale wist te bereiken, heeft Erik ten Hag met zijn team bijna het onmogelijke bereikt. Woensdag speelt Ajax de heenwedstrijd Ajax-Juventus. De pessimisten zeggen daarbij dat Real Madrid dit seizoen een maatje kleiner is dan Juventus, maar Ajax in de huidige vorm met het geweldige positiespel is tegen geen enkele ploeg kansloos. Hoewel het erop lijkt dat Cristiano Ronaldo start – hersteld van zijn hamstring blessure – missen de Italianen hun grote steunpilaar achterin, Giorgio Chiellini. Wat ze er voorin onverhoopt extra inschieten, laten ze achterin hopelijk extra door. En bovendien, om Johan Cruijff maar weer eens aan te halen:

“I’ve never seen a bag of money score a goal”

Ajax in vorm én ontspannen voor de kwartfinales Champions League

pre-movie Kwartfinales Champions League Ajax-JuventusBelangrijk is bovenal dat Ajax zowel in vorm is als ontspannen. Uiteraard is gezonde wedstrijdspanning nodig, maar wat helpt is dat het team er nu ook in de Eredivisie beter voorstaat. Tot afgelopen weekend was men afhankelijk van een misstap van PSV om nog kampioen te kunnen worden. Daarmee was de kans dat er uiteindelijk niets – of ‘slechts’ de KNVB beker – zou worden gewonnen nog steeds erg groot. Door het gelijkspel van PSV tegen Vitesse staat Ajax nu ook in de Eredivisie bovenaan en heeft het de kansen in eigen hand. Dat helpt het zelfvertrouwen.

Daarnaast zijn de Ajacieden de afgelopen weken gewoon in vorm. De CL wedstrijden tegen Real Madrid staan natuurlijk op het netvlies, maar ook in de competitie gaat het crescendo. Na de tussentijdse domper van het verlies tegen AZ toonde Ajax zijn mentale veerkracht door met tien man PSV te verslaan. Vervolgens was de 2-5 uit bij Emmen natuurlijk niet onverwacht, maar de overwinning tegen Willem II was gewoon uitstekend na een Tilburgse winning streak van 4 duels. We gaan het zien deze woensdag, Ajax-Juventus.

Oh ja, kijk ook even de pre-movie natuurlijk, want daarin is Ajax zeker kampioen.

Verdere sportweek van 8 april tot 14 april 2019

We zetten nog even wat overige sporttips op een rijtje voor de komende week:

  • De fans van de gemotoriseerde sporten kunnen volop genieten. Max Verstappen start in de Grand Prix F1 van China. Ook is er de Fomule E in Rome, de MotoGP in Austin en uiteraard de WK Superbike in Assen.
  • Minder mainstream maar toch interessante sport is de Finale Korfbal League aanstaande zaterdag, ofwel de eindstrijd om het landskampioenschap tussen Fortuna en PKC.
  • Wielerliefhebbers kijken natuurlijk naar Parijs-Roubaix, de Hel van het Noorden. Check even ons vorige artikel voor het complete overzicht van alle voorjaarsklassiekers. Doordeweeks is er de Scheldeprijs.
  • Van 12 tot 14 april is het EK turnen. Vrijdag zijn er direct de meerkampfinales, de individuele toestelfinales vinden tijdens het weekeinde plaats. Met bij de Nederlanders uiteraard Epke Zonderland.
  • Golfliefhebbers volgen vanzelfsprekend de 2019 Masters in Augusta (Verenigde Staten)
  • Uiteraard hebben we ook de kwartfinales van de Europa League