Komend sportweekend wordt erg leuk. We starten het nieuwe Formule 1 seizoen Down Under met hoge verwachtingen rondom Max Verstappen. Ook start Ronald Koeman met zijn Tour of Duty bij het Nederlands elftal. En de wielerliefhebbers kunnen naar een paar mooie klassiekers door het Belgische landschap uitkijken.

Komend sportweekend start het nieuwe Formule 1 seizoen

komend sportweekend formule 1 max verstappenNiet alleen de diehard Formule 1 liefhebbers, maar ook de pure Max Verstappen fans kijken uit naar de eerste Grand Prix Formule 1 van dit seizoen in Australië. Dat Verstappen een buitencategorie talent is, is geen nieuws. Ook de voltallige vakpers is het erover eens dat hij zich kan meten met de huidige Wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton, zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en Ferrari kopman Sebastian Vettel.

De vraag is echter of hij ook een auto heeft die Wereldkampioensmateriaal is. Hoe goed de coureur ook is, bij de Formule 1 valt of staat het met de auto. Vorig jaar was al voorafgaand aan het seizoen duidelijk dat daar een probleem lag. Al bij de pre-season tests in Barcelona ontbrak het de Red Bulls aan pure snelheid. En bij de eerste races bleek de Renault motor vervolgens ook nog eens bijzonder onbetrouwbaar. En hoewel Verstappen de tweede helft van het Wereldkampioenschap F1 veel beter presteerde, kon hij niet meedoen om de titel. Dit seizoen lijken de kansen direct al beter. De Red Bull oogde bij de tests behoorlijk betrouwbaar en het snelheidsverschil met Ferrari en Mercedes lijkt beperkt. Volop kansen voor Verstappen dus.

Komend sportweekend gaan we het zien. De kwalificatie is zaterdagochtend om 7 uur. De race is zondag 10 over 7. Tien minuten over inderdaad. Omdat sommige zenders in de wereld een beperkt aantal uitzenduren hebben maar wel de Formule 1 rechten hebben gekocht, wil men voorkomen dat ze net de start missen. De formule 1 races starten dit seizoen dus iets over het hele uur.

Nederlands elftal dit sportweekend voor het eerst onder Ronald Koeman

We beginnen een nieuw tijdperk bij het Nederlands elftal. Niet zozeer omdat we een nieuwe bondscoach hebben, dat gebeurt de laatste jaren vaker. Maar wel omdat we na de zoveelste kwalificatiemisser nu ook echt afscheid hebben genomen van de gouden generatie. Weliswaar houdt bondscoach Ronald Koeman de deur voor Robin van Persie nog op een kier, maar een terugkeer van hem lijkt toch onwaarschijnlijk. Robben had zelf al afscheid genomen en ook Wesley Sneijder is er niet meer bij. Dat leidde nog tot wat ongemakkelijke interviews. Sneijder had graag afscheid genomen in de wedstrijd tegen Engeland. Koeman vindt echter dat daarin serieus gevoetbald moet worden en er geen plek is voor uitzwaaifestiviteiten. Niet onbegrijpelijk als je ziet waar hij voor staat.

Komende vrijdag en maandag oefent het verjongde Nederlands elftal eerst thuis (Nederland – Engeland op vrijdag) en daarna in Zwitserland (Portugal – Nederland, maandag). In de aanloop naar het WK voetbal 2018 in Rusland is Nederland natuurlijk wel een geliefde oefenpartner en dat komt goed uit voor Koeman die nu nieuwe spelers (Justin Kluivert, Hans Hateboer, Wout Weghorst, Guus Til en Marco Bizot) kan uitproberen en van de bestaande selectiespelers kan kijken wie de dragende spelers worden. Onder andere Virgil van Dijk wordt genoemd als mogelijke aanvoerder, terwijl Koeman zich bijvoorbeeld ook hoopvol uitliet over de waarde die Memphis voor Oranje kan hebben. In het najaar kan hij echt aan de bak in de nieuwe UEFA Nations League waarin een volle competitie wordt gespeeld met Duitsland en Frankrijk.

Wielerklassiekers komend sportweekend

Doordeweeks kunnen de wielerliefhebbers nog de Ronde van Catalonië volgen die zondag definitief finisht met de traditionele 8 rondjes rondom de Montjuïc in Barcelona. Vrijdag en zondag staan er twee fraaie klassiekers bij onze zuiderburen op de rol. Allereerst vrijdag de E3 Harelbeke en op zondag 25 maart is het weer tijd voor de jaarlijkse aflevering van Gent – Wevelgem.