Wordt Willem II de KNVB bekerwinnaar 2019? In de schaduw van de successen van Ajax zou je bijna vergeten dat Willem II ook met een mooi verhaal bezig is dit seizoen. Niet zo groots en meeslepend misschien als Ajax, maar voor de Tilburgers toch heel bijzonder. Alle reden dus om de bekerfinale even in het zonnetje te zetten, zelfs in de week waarin ook de halve finales van de Champions League van start gaan.

Waarom worden de Tilburgers de KNVB bekerwinnaar 2019?

Willem II KNVB bekerwinnaar 2019? Of toch Ajax?Laten we eens beginnen met ons af te vragen waarom Willem II eigenlijk aanspraak zou mogen maken op de beker. Er zijn redenen genoeg en we noemen er een paar:

  • Als we naar de statistieken van de ploeg in de eredivisie kijken, zien we dat het seizoen magertjes begon, maar dat de ploeg in de tweede helft veel beter is gaan presteren. Bij de winterstop stond Willem II op de 12e plek na 17 speelrondes. Als je alleen naar de tweede helft van het seizoen kijkt, bekleedt Willem II daar een nette 6e plek met 25 punten uit 15 wedstrijden. Het elftal draait dus veel beter dan voor de kerst.
  • Een bekerfinale speel je uit, want je moet naar de Kuip. Dat maakt juist voor Willem II niets uit. De ploeg is vooral sterk buiten het eigen stadion. Na Ajax en PSV zijn de Tilburgers de 3e club van de eredivisie als je alleen naar uitwedstrijden zou kijken.
  • Willem II heeft een betere spits dan Ajax. Bij Studio Voetbal had men laatst aan het topscorersoverzicht van de eredivisie een fictieve speler toegevoegd: De ‘spits van Willem II’. Halverwege het seizoen vertrok goudhaantje Fran Sol namelijk richting Dinamo Kiev. Hij werd naadloos vervangen door de huurling Alexander Isak van Borussia Dortmund. Deze nieuweling draait 1 op 1 (!) sinds zijn aankomst in Tilburg. Met hun gezamenlijke score – er is geen overlap tussen hun wedstrijden – zouden deze twee spitsen topscorer van onze eredivisie zijn, boven Luc de Jong. Overigens nam Sol bij de wedstrijd tegen PSV afgelopen week afscheid. Hij vroeg maar één cadeau:

“Bedankt voor de afgelopen tweeënhalf jaar. Ik heb eigenlijk maar één ding te zeggen. Doe mij een groot plezier en win de bekerfinale voor mij” (Fran Sol bij zijn officiële afscheid van Willem II)

Waarom toch de Amsterdammers?

Maar Ajax heeft natuurlijk een ongelooflijk succesvol seizoen, en het meest bijzondere is misschien wel dat er naast exceptionele voetbalkwaliteit ook een enorme beleving is en dat men echt voor prijzen wil vechten. De bekerfinale is bovendien de eerste en eigenlijk ook meest ‘eenvoudige’ manier om een prijs te garanderen. En dit jaar heeft Willem II in de competitie weinig tot niets kunnen bereiken tegen Ajax. Zowel uit als thuis werd er kansloos verloren. De laatste overwinning van Willem II tegen Ajax was in 2016. Kijkend naar de professionaliteit van dit Ajax zouden zij de KNVB bekerwinnaar 2019 moeten worden. Maar ja, dit is wel de bekerfinale.

Meer sport in de week van 29 t/m 5 mei

Naast de vraag wie er KNVB bekerwinnaar 2019 wordt is er meer te beleven deze sportweek. We noemen een paar highligts:

  • We trappen af voor de halve finales Champions League met dinsdag Tottenham Hotspur – Ajax en woensdag FC Barcelona – Liverpool. Twee verrukkelijke voetbalavonden.
  • We hebben met Luik-Bastenaken-Luik de laatste voorjaarsklassieker achter de rug en gaan de etappekoersen in. Deze week warmen we op met de Ronde van Romandië in Zwitserland. Een week later start de Giro.
  • Er is leuke motorsport. In China vieren ze de Dag van de Arbeid op 1 mei met een MXGP cross en in het weekend is de Moto GP van Spanje op het circuit van Jerez te zien.
  • In Doha (India) is de kick-off van de prestigieuze Diamond League reeks met absolute top-atletiek.
  • De Premier League Darts is toe aan speelronde 14 in de tweede helft van het toernooi. Michael van Gerwen gaat nog steeds ‘full steam ahead’ richting de play-offs eind mei. Hij treedt donderdag aan tegen Daryl Gurney die vecht voor zijn laatste kansen om de laatste vier nog te halen.