Dinsdag 14 juni is de dag dat in alle poules van het Europees kampioenschap de eerste groepswedstrijden zijn gespeeld. Het zal een mooi moment zijn om de eerste conclusies te trekken. Wat viel mee en wie vielen er op? Welke landen voldeden vooralsnog niet aan de verwachtingen en wie is er plotseling gepromoveerd tot favoriet of outsider?

Wie had bijvoorbeeld gedacht dat in de openingswedstrijd niet Pogba de grote man van de Fransen zou zijn, maar dat Dimitri Payet dat zou zijn? Dimitri wie? Payet, inderdaad. Dimitri Payet die in 2005 nog als verkoper werkte in een kledingzaak, terwijl de meeste getalenteerde voetballers tegenwoordig al vanaf hun prilste jeugd in een gouden kooi leven.

Deze Payet wervelde tijdens de openingswedstrijd over het veld, bereidde fantastisch een doelpoging van Pogba voor en in de 89e minuut, toen heel Frankrijk al leek te berusten in een gelijkspel met Roemenië, scoorde hij fabelachtig de 2-1. Het zal een van de mooie verhalen zijn van dit Europees Kampioenschap.

Maar eerst nog Portugal-IJsland

De eerste wedstrijdronde is echter niet compleet zonder de interessante wedstrijd tussen Portugal en IJsland. IJsland, waar we in Nederland zulke slechte herinneringen aan hebben sinds de kwalificatieronde, want voor het gevoel van veel oranje fans heeft het land de plek van Nederland op dit EK gestolen. De waarheid is dat ze die plek verdiend hebben.

IJsland speelt geen sprankelend voetbal maar de oud-bondscoach van Zweden Lägerback heeft een sterk collectief gebouwd rondom Gylfi Sigurdsson, de middenvelder van Swansea City.

Ronaldo natuurlijk, maar Portugal heeft meer topspelers

Toch, hoe lastig de IJslanders het ons ook maakten in de kwalificatie, eigenlijk zouden ze voor Portugal net een maatje te klein moeten zijn. Want Portugal is in de ogen van veel mensen natuurlijk vooral Ronaldo, maar is feitelijk veel meer.

Natuurlijk is Christiano Ronaldo voor veel mensen het bewonderenswaardige of ergerniswekkende middelpunt van het Portugese elftal, maar ook spelers als Éder, Nani, Moutinho, Danny en uiteraard Renato Sanches zijn de moeite waard om naar het stadion te gaan, de TV aan te zetten en natuurlijk een weddenschap af te sluiten. Het wordt een mooie voetbal avond deze dinsdag. En daarna? Op naar de tweede serie groepswedstrijden.