Dit weekend wordt Jeffrey Herlings wereldkampioen in de MXGP Motorcross klasse. Althans, dat denken we. Het zou een formidabele prestatie zijn die van een topsporter die wel wat meer aandacht mag krijgen. En wat is er nog meer voor sport in de week na de US Open en de Nations League wedstrijden?

Jeffrey Herlings wereldkampioen in 2018?

jeffrey herlings wereldkampioen mxgp 2018We hebben in Nederland meer grote motorcrossers voortgebracht, maar het talent van Jeffrey Herlings werd al snel herkend. In 2002 was hij Nederlands kampioen motorcross bij de jeugd op een 65cc motor. Het kereltje was 8 jaar. In 2008 was hij 14 en brak hij definitief door met een Nederlands, Europees en wereldkampioenschap in de 85cc-klasse. Dat jaar debuteerde hij ook in de MX2-klasse waar hij een echte zegetocht begon. Tot 2017 werd hij in die klasse 3x wereldkampioen, 4 keer tweede en had hij slechts een minder jaar (2015, 7e).

Daarna stapte hij over naar de koningsklasse, de MXGP. De Formule 1 van de motorcross. Bij elkaar is hij tot vandaag in de MX2 en MXGP samen 133 keer gestart. 108 keer resulteerde dat in een podium, 82 ervan won hij (meer dan de helft inderdaad). En zijn 3 wereldkampioenschappen in de MX2 kan hij nu gaan aanvullen met een MXGP wereldkampioenschap. Dit weekend kan hij bij zijn thuis MXGP in Assen de laatste benodigde punten binnen halen en dan is Jeffrey Herlings wereldkampioen MXGP Motorcross. Wedden dat dat lukt?

Kansen Steven Kruijswijk in de Vuelta 2018?

We hebben nog één Nederlander over in de top 5 van de Vuelta. Na de 15e etappe staat Simon Yates nog steeds bovenaan, een kleine halve minuut voor Alejandro Valverde. Ook Nairo Quintana en Miguel Angel Lopez staan nog binnen een minuut van Yates. Op anderhalve minuut staat onze trots Steven Kruijswijk. We raken gewend aan landgenoten in de top van grote rondes, maar wat zijn de echte kansen voor Kruijswijk om de Ronde van Spanje te winnen? We hebben dinsdag nog een tijdrit over 32 kilometer voor de boeg en verder nog 3 bergritten tot aan zondag. Duimen dus voor Steven!

Terug van weggeweest. Mannen op het WK Volleybal 2018

Voor het eerst sinds 2002 treden onze volleyballers weer aan op een WK Volleybal voor mannen. De signalen zijn positief. De laatste oefeninterland werd in Ede gewonnen van Argentinië (25-22, 21-25, 18-25, 25-19 en 15-8).

Meer nieuws deze sportweek 10 – 16 september 2018

  • Na het Sneijder afscheid en de hoopgevende – maar niet meer dan dat – Nations League ouverture tegen Frankrijk gaat dit weekend de eredivisie weer verder.
  • Maakt Max Verstappen kansen met zijn Renault motor in Singapore? Normaal ligt dit circuit de Red Bulls wel, dus we zijn benieuwd. Op motorisch gebied is er dit weekend ook nog een ronde voor het WK Rally (Turkije) en de WK Superbike (Portugal).
  • Liefhebber van atletiek, turnen en soortgelijke sporten? In Mexico is het WK Moderne Vijfkamp en ook in het Franse Décastar zijn meerkamp atletiek wedstrijden. Bulgarije is gastland voor het WK Ritmische Gymnastiek. In Australië staat de Gold Coast Triathlon gepland en er is natuurlijk de marathon van Berlijn.
  • Ook de Nederlandse roeitop is al een tijdje bezig aan het WK roeien in Bulgarije. Het WK duurt tot komend weekeinde.
  • Paardensport liefhebbers kijken naar de prestigieuze Wereldruiterspelen in Tryon (VS). Je kunt er kijken naar springen, dressuur, para-dressuur, eventing, mennen, endurance, voltige en reining.