Na een zeer goede opening van Italië dacht men dat Italië een zeer goed WK tegemoet zou gaan. Echter hebben de Italianen de gewoonte het zichzelf ongebruikelijk lastig te maken. Ze hebben vaak moeite met tegenstanders die op papier slechter zijn dan ze werkelijk zijn.

Het was lastig om te weten wat we moesten verwachten van Prandelli zijn team dat iets minder dan een week wist te winnen van Engeland. Een aantal beslissingen van de Italiaanse coach heeft alleen maar die twijfels doen toenemen. Zo op het eerste gezicht ziet de selectie er logisch uit, maar des te langer de wedstrijd tegen Costa Rica onderweg was, des te duidelijker het werd dat er wat niet helemaal goed zat. Dat Buffon op doel werd gezet was natuurlijk een logische keuze, ongeacht de goede prestatie van Sirigu tegen Engeland. We kunnen nu eenmaal niet ontkennen dat Buffon de absolute eerste keus is bij de Italianen. Hij keerde terug van een blessure aan zijn enkel.

Een constante defensie van Italië was geen verrassing, hoewel ze tegen Costa Rica zeker geen fitte indruk maakten. De scheidsrechter heeft ze daarnaast ook nog eens een paar keer geholpen door een aantal overtredingen over het hoofd te zien, met name in het strafschopgebied. Iets wat al vaker is voorgekomen tijdens het WK. Gelukkig monde het niet uit tot een ramp voor Costa Rica, maar tot een ware wereldpartij. Ruiz wist kort na de misgelopen penalty de 0-1 te maken en gelukkig voor Italië scoorde Campbell niet óók nog eens. Aan het einde van de wedstrijd probeerde Italië nog het een en ander, maar het kwam niet door de barriere van strijdlustige Costa Ricanen. Het ontbrak Italië simpelweg in creativiteit.

Toch zijn de Italianen nog niet van de leg en met name Buffon verwoorde het goed: “Je komt weer even met beide benen op de grond te staan en dat lukt alleen door positief te blijven en vooruit te kijken.” Dat is natuurlijk iets wat Italië moet doen en zich volledig op de wedstrijd tegen Uruguay moet storten. Een land dat koste wat kost door wil en wil winnen. Er staat dus nog een kraker in de groepsfase te wachten. Wij hebben er in elk geval al zin in!