Voor voor de hand liggende redenen is het vrij makkelijk om te enthousiast te praten over het Duitse elftal. Ze zijn ten slotte wereldkampioen, maar dat hebben ze voornamelijk te danken aan de verzameling van jonge spelers. Onderdeel van een plan om de fouten van het verleden weg te strijken.

En wat een verzameling van spelers.

Manuel Neuer is de beste keeper van de wereld, Philipp Lahm zou de beste speler van het team zijn die op drie verschillende posities kan spelen, Toni Kroos zal verhuizen van Bayern Munchen naar Real Madrid, Miroslav Klose is de recordhouder qua goals op het WK en Thomas Mueller zal die kroon de aankomende toernooien over gaan nemen.

En dan hebben we het nog niet eens over Hummels, Boateng, Schweinsteiger, Ozil en Gotze. En niet te vergeten dat de man met de meeste potentie niet op het toernooi aanwezig was als gevolg van een blessure. We hebben het dan over Marco Reus.

Met zoveel talent kunnen we niet vermijden te praten over de dominante rol van Duitsland op de aankomende toernooien. Het is lastig om te voorspellen of Duitsland direct het aankomende EK en daaropvolgende WK weer zal winnen. Dat is natuurlijk wat men verwacht, zeker omdat Spanje dat afgelopen jaren ook heeft waar gemaakt.

Duitsland heeft al een aantal favorieten aan hun zijde, maar het aantal keren dat Duitsland in een finale staat tegenover het aantal keren dat ze daadwerkelijk de beker wonnen voorspelt niet veel goeds voor Duitsland. In vier jaar tijd zal ook Nederland en België weer een stuk sterker in hun schoenen staan. Op het volgende WK zal het voor Duitsland dus ook weer moeilijk worden.

Brazilie hoeft zich geen zorgen meer te maken over de druk vanuit eigen land als gastland op het volgende WK en Spanje heeft vier jaar de tijd om weer nieuwe spelers te genereren uit de opleidingen en de talenten. De Italianen hebben ook een aantal goede opkomende spelers en ook Colombia zal op het volgende WK weer voor een aangename verrassing zorgen.

We kunnen dus niet stellen dat Duitsland de komende jaren weer dominant aanwezig zal zijn en de beker definitief mee naar huis zal nemen. Misschien was het verhaal van Spanje een gelukje van de generaties. Andere landen hadden het nét niet goed voor elkaar en Spanje had de afgelopen jaren daadwerkelijk het beste team van de wereld. Een samenloop van omstandigheden. Maar voor Duitsland ziet het er niet zo rooskleurig uit.

Deze Duitse spelers zijn erg goed en ze zullen nog een aantal jaren hun stempel op het voetbal drukken, maar of ze het EK en ook het WK gaan pakken? Dat lijkt ons wat sterk.