Deze week staan de halve finales KNVB Beker op het programma met een wedstrijd die eigenlijk een finale op zich is, Feyenoord – Ajax. We kijken uiteraard vooruit, evenals op de verdere sport in week 9 van 2019.

Halve finales KNVB Beker

halve finales KNVB Beker met (thuis) Feyenoord-AjaxWoensdagavond is Feyenoord – Ajax het eerste duel in de halve finales KNVB Beker. Eerder dit jaar stonden beide kemphanen ook al tegenover elkaar. Feyenoord won in januari het onderlinge eredivisieduel thuis met maar liefst 6-2. Cruciaal was daarbij de rol van Robin van Persie die in een kwartier tijd de stand van 2-2 veranderde in 4-2. Het zegt niets over de komende wedstrijd want hoewel ook Ajax wisselvallig presteert, is Feyenoord met afstand de meest onstabiele ploeg van de Nederlandse voetbaltop. Voorafgaand aan de 6-2 verloor de ploeg met 3-1 van PEC Zwolle en de week erna was Excelsior te sterk. Vervolgens wonnen de Rotterdammers weer afgetekend van de Graafschap om daarna doodleuk te verliezen van FC Groningen. En daarna werd het – bijna voorspelbaar – met 10 man tegen PSV dus weer doodleuk 1-1.

Ajax speelde ook wisselvallig – zie de nederlaag tegen Feyenoord – maar de afgelopen wedstrijden in de eredivisie stond het vizier weer scherp en werden maar liefst 10 doelpunten bijgeschreven op het saldo. Het zegt allemaal weinig. Het enige dat we weten is dat het woensdag voor Ajax ‘gewoon’ mooi is om te winnen en de finale te bereiken. De Eredivisie en Champions League staan hoger op de prioriteitenlijst. Voor Feyenoord is de KNVB Beker echt de enige resterende manier om het seizoen nog glans te geven. Ondanks het gelijkspel tegen PSV staat Feyenoord te ver weg om nog mee te doen om de titel. De druk ligt dus bij de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Maar, ze spelen uiteraard wel thuis..

Zorgen voor van Bronckhorst

De Feyenoord coach vertelde bij RTV Rijnmond over zijn uitdagingen. Achterin moet hij op zoek naar een vervanger voor de geschorste Sven Verbeek en de geblesseerde Eric Botteghin. Voorin heeft van Bronckhorst juist keuzestress met Jørgensen die in vorm is en van Persie die bijna persoonlijk Ajax versloeg. En allebei opstellen lijkt iets teveel van het goede:

“Nico komt terug op zijn oude niveau, daar ben ik blij mee. Morgen heb ik voorin veel keuze. Ik heb in mijn hoofd wat ik wil” (Giovanni van Bronckhorst tegen RTV Rijnmond)

Donderdagavond staat in de schaduw van de topper trouwens ook een alleraardigst duel op het programma van de halve finales KNVB Beker. Willem II – AZ. AZ doet het namelijk een stuk beter dan Willem II in de competitie, maar kreeg afgelopen weekend wel klop van de Tilburgers. Donderdagavond mogen ze dus weer met de bus naar hetzelfde stadion. Geen ideale voorbereiding uiteraard.

Meer sport in de week van 25 februari 2019

  • Bijna tegelijk met Feyenoord – Ajax in de halve finales KNVB Beker worden ook in Spanje de halve finales in de Copa del Rey gespeeld, met onder andere Real Madrid – FC Barcelona.
  • Komend weekend wordt het EK atletiek indoor gehouden. Vraagteken aan Nederlandse kant is Dafne Schippers die pech had door thuis van de trap te vallen. Hopelijk is ze komend weekend hersteld.
  • Vanaf 27 februari tot en met het weekend wordt in Pruszków (Polen) het WK baanwielrennen gehouden. Door de eerdere successen van de Nederlanders mag deze sport zich in een warme belangstelling verheugen.
  • Wielerliefhebbers kijken ook vooruit naar het eerste weekend met twee klassiekers. Eerst zaterdag de Omloop het Nieuwsblad en daarna op zondag Kuurne – Brussel – Kuurne. Overigens rijdt een deel van het peloton op dit ogenblik de Ronde van de VAE (Verenigde Arabische Emiraten).
  • Hoewel buiten het kwik richting lentetemperaturen stijgt, maken we ons ook op voor het WK allround schaatsen.
  • De MXGP gaat weer starten. In deze hoogste motorcross klasse is Jeffrey Herlings de titelverdediger op zijn KTM. Hij zal het zeker niet bij één titel willen laten en dus staat er komende zondag een gemotiveerde Herlings aan de start voor de eerste GP van het seizoen, in het mooie Patagonië (Argentinië).
  • En uiteraard kun je donderdag weer naar aan aflevering van de Premier League Darts