Er zal geen twijfel over bestaan dat de jonge Barcelona ster Halilovic de capaciteit heeft om een wereldster te worden. Maar kan hij zijn échte potentie waarmaken of zal hij halverwege blijven haken? Afgelopen donderdag versloeg Kroatie Cyprus met 2-0. En een van de onderwerpen van gesprek was Halilovic zijn prestatie. De 18-jarige middenvelder zag er bij tijden indrukwekkend uit door met gemak door de verdediging van de tegenstander te walsen op basis van individuele klasse. Nogmaals, het lijkt op een wereldster in de maak. Dat was niks nieuws. Zoals velen hem hebben zien spelen zullen de meesten dit beamen, hij liet al een tijdje vlagen van grootheid zien.

Om heel eerlijk te zijn leek Halilovic nog niet klaar voor het WK en de beslissing van de Kroatische manager Kovac om hem thuis te laten was dan ook niet zo’n verrassing. Hoewel de jonge speler al eerder een interland had gespeeld, maar deze week deed Kovac er goed aan om hem tegen Cyprus op te stellen. Wellicht doet hij hetzelfde op de aankomende EK-kwalificatie wedstrijd tegen Malta. Tegelijkertijd staat Halilovic ook op de lijst van Barcelona voor de Champions League. Terwijl wordt verwacht dat hij voor het B-team zal gaan spelen dit seizoen. Hij krijgt wat minuten in Europa en op internationaal niveau. Zeker als de Catalanen op vroeg stadium kwalificeren voor de Champions League.

Maar ook dat zou niks nieuws zijn voor de speler. Hij speelde al eens in de Champions League met Dinamo Zagreb toen hij nog maar zestien jaar oud was. Halilovic zijn verhaal lijkt op dat van Bojan Krkic. Een product van de befaamde La Masia academie kwam Bojan uit voor Barcelona toen hij zeventien jaar was. Waarmee hij het record van Lionel Messi verbrak. Dat was in 2007, een jaar later speelde hij voor Spanje. Hoewel dat ook direct zijn laatste optreden voor Spanje was tot dusver.

Zoals Halilovic is ook Bojan de zoon van een voormalig professioneel voetballer dat in een ander land vestigde nadat zijn loopbaan stopte. Beide spelers krijgen veel aandacht en hulp van zowel experts als familie. Bojan Senior is Servisch en hij werkte als scout voor Barcelona tot aan 2011. Halilovic zijn vader, Sejad, was de aanvoerder van Bosnia en Herzegovina en werkte later als coach in de academie van de club. Het is een van de meest productieve academies van Europa. Spelers als Modric, Lovren en Kovacic zijn er geslaagd en de laatste Kroatische internationals tellen maar liefst zeven spelers die daar zijn opgeleid.

Bojan is net zo lang als Halilovic, 1 meter 70, en heeft dezelfde lasten door deze lengte omdat ze beiden werden gezien als de nieuwe Messi. Wat de lat natuurlijk extreem hoog legt en waar Bojan al heeft gefaald, moet Halilovic zich nog bewijzen of falen.

Halilovic is nog maar net het tiki-taka aan het leren en lijkt bij tijden nog erg egocentrisch. Bij Barcelona gaan spelen was waarschijnlijk het beste wat hij had kunnen doen omdat het hem meer in aanraking met tactisch voetbal zal brengen. Hij zal leren dat passen en zijn techniek belangrijker zijn dan de constante individuele acties. Als hij dat onder de knie krijgt en dat beseft dan zal hij zeker weten een grote jongen worden.