Is er nog voetbalnieuws tijdens de zomerperiode? Natuurlijk! Naast de vraag wie Van Breukelen opvolgt na zijn debacle als Technische Directeur bij de KNVB, kijken we met belangstelling naar de Confederations Cup in Rusland en er is natuurlijk volop transfernieuws. Kijk even mee.

Video scheidsrechter goed voor voetbalweddenschappen?

Iedereen die weleens de Toto invult of op een andere manier van voetbalweddenschappen geniet, kent de frustratie. Juist bij sport heb je een voordeel als je je er echt in verdiept. Als je de vorm van een ploeg kent, weet hoe het met de blessures staat. Of de tactische aanpak van de trainer kunt vergelijken met die van tegenstanders. Juist dan is het frustrerend als er vervolgens iets verrassends gebeurt. Niet als dat een sportieve verrassing is – een speler die ‘het’ eindelijk laat zien of een keeper die boven zichzelf uitstijgt – maar wel als dat gewoon door een buitenspelgoal gebeurt die iedereen zag, behalve de scheidsrechter. Of een bal die via de lat een halve meter achter de doellijn verdwijnt maar vervolgens de goal weer uitspringt.

Voor die mensen is het fijn dat de videoscheidsrechter en doellijn technologie langzamerhand geaccepteerd raken. Ook bij de Confederations Cup hebben we al een paar keer ingrepen door de videoscheids gezien die het spel daadwerkelijk positief beïnvloedden en rechtvaardiger maakten. Ik juich het toe, het maakt niet alleen het voetbal, maar ook de weddenschappen eerlijker.

Stand en vooruitblik bij de Confederations Cup

Hoe gaat het ondertussen bij diezelfde Confederations Cup? Komend weekend worden de slotwedstrijden in beide groepen gespeeld:

Groep A: Portugal en Chili?

In Groep A staan Portugal en Chili met exact gelijk puntenaantal bovenaan. Vier punten en een doelsaldo +1. Ze hebben bovendien al tegen elkaar gespeeld. Nieuw-Zeeland – Portugal en Mexico – Rusland staan zaterdag nog op het programma. Portugal moet absoluut kunnen afrekenen met de Nieuw-Zeelanders. Die zijn al uitgeschakeld na twee verliespartijen. Zaak voor Portugal is zich niet te laten provoceren, zoals Mexico wel overkwam. Mexico doet het goed maar treft Rusland dat nog een kans heeft op een vervolg (de Russen wonnen ook van Nieuw-Zeeland) en natuurlijk thuis iets wil laten zien. Ik gok op Portugal als groepswinnaar en Mexico als runner-up. Of toch Rusland?

Groep B: Chili en Duitsland

In Groep B hebben de nummers een en twee exact hetzelfde puntenaantal en doelsaldo als in Groep B (4 punten, +1)! Bovendien zijn beide ploegen nog zekerder van hun zaak omdat Kameroen en Australië beiden slechts één punt hebben gehaald. Zondag worden Duitsland – Kameroen en Chili – Australië gespeeld. Duitsland lijkt met de jonge equipe het af en toe wat lastiger te hebben en Chili overtuigt met toppers als Arturs Vitale en Alexis Sanchez. Chili groepswinnaar en Duitsland twee? Het zou zo maar kunnen.

Vervolg van de Confederations Cup

Als mijn prognose klopt, krijgen we twee mooie halve finales te zien op woensdag en donderdag. Portugal – Duitsland en Mexico – Chili. En dan vervolgens een finale met de beste Zuid Amerikaanse ploeg tegen de beste Europeaan. Maar hoe dan ook lijken de vier attractiefste ploegen in de eindfase terecht te komen. Goed voor de Confederations Cup. En goed voor de FIFA die dit toernooi meer status wil geven.

Transfernieuws in het buitenland

  • Boëtius terug bij FeyenoordFrank de Boer heeft een nieuwe uitdaging. Volgend jaar kijken we met extra belangstelling naar de verrichtingen van de oud Ajax coach bij Crystal Palace. Niet bepaald de top in Engeland, maar wel een felbegeerde plek in de Premier League. En er valt wat te verbeteren met 41 punten uit 38 wedstrijden afgelopen seizoen (12 overwinningen, 5 gelijk en 21 verliespartijen).
  • Rick Karsdorp lijkt in het rijtje met duurste Feyenoord transfer ooit terecht te komen. Er wordt gefluisterd dat de Italiaanse voetbal icoon AS Roma 15 miljoen voor de verdediger wil betalen. Het zou een droomtransfer zijn voor de Feyenoorder uit eigen kweek. Het tekent ook het vakmanschap van Fred Rutte in 2014. Die schoolde Karsdorp destijds om tot verdediger – tegen diens wil – en hield hem voor dat hij daarmee international kon worden en een toptransfer kon verdienen. Feyenoord zelf kijkt ondertussen naar Kevin Diks van Vitesse. En haalde Jean-Paul Boëtius
  • Everton lijkt na Davy Klaassen nog een ‘Nederlander’ te willen. Feyenoord spits Nicolai Jørgensen lijkt op de radar terechtgekomen van Ronald Koeman. En we weten wat Koeman doet met goede Feyenoord spitsen. Die koopt hij.

Al met al zien we wel dat het bijzondere succes van Feyenoord en het internationale resultaat van Ajax buitenlandse transfers lijken te stimuleren. Goed voor de spelers en hun internationale ontwikkeling (dus ook goed voor Oranje). Echter, het Nederlandse clubvoetbal heeft weer een extra uitdaging. Het Eredivisie voetbal zal best leuk blijven, maar kunnen we in internationale clubcompetities meekomen volgend jaar? Wat blijft er bijvoorbeeld van Feyenoord over na het stoppen van Kuyt en het vertrek van zoveel dragende spelers? Zelfs als Boëtius terugkomt?