We hebben een weekend met veel auto- en motorsport achter de rug. In Bakoe zagen we een knotsgekke Formule 1 race die helaas voor Verstappen – alweer – teleurstellend afliep. Hij was top bij training en kwalificatie maar zijn wagen laat steken vallen en tijdens de race ging het ook weer mis. Ploeggenoot Ricciardo won de race nadat het veld door herstarts en incidenten volledig door elkaar was geschud. Ook de TT in Assen was erg spectaculair, zodat we zin hebben in meer leuke sport deze week.

Vertrek Tour de France 2017!

Tour route en etappes 2017Het hoogtepunt van het wielerseizoen begint komend weekend. Zaterdag start in Düsseldorf de Tour de France. We beginnen met een proloog en de dagen erna dalen we vanuit Duitsland via België af naar Frankrijk. De eerste dagen zijn nog redelijk vlak, al komen we in de Ardennen en Elzas natuurlijk leuke heuvels tegen. We laten de Noordwestzijde van Frankrijk helemaal links liggen dit jaar en duiken door richting eerst Pyreneeën en dan de Alpen. Na week één rijgen de berg- en heuveletappes zich aaneen en begint het echte spektakel.

De belangrijkste kandidaten om topfavoriet Chris Froome uit het geel te houden, zijn Richie Porte en Romain Bardet. Maar ook namen als Alberto Contador, Nairo Quintana en Fabio Aru zullen we zeker terug horen in de tourverslagen. Bij de Nederlanders is Bauke Mollema de grootste kanshebber op een goed klassement. Hij gaat mee als meesterknecht voor Contador, maar het zou niet de eerste meesterknecht zijn die zijn kopman overklast. Mollema heeft natuurlijk wel de Giro in de benen. Wout Poels kreeg teleurstellend nieuws van de Sky ploegleiding. Hij gaat niet mee als assistent van Froome na zijn moeizame voorbereiding door blessureleed.

Wat ik erg positief voor de spanning vind, is dat weer een tweede tijdrit is opgenomen op de voorlaatste dag. Na de bergen zal er ongetwijfeld een duidelijk beeld zijn van de top in het algemeen klassement. Maar een tijdrit op de laatste zaterdag kan daarin nog wezenlijk dingen veranderen. Denk maar terug aan de tijdrit van Tom Dumoulin op de slotdag van de Giro. Het worden spannende wielerweddenschappen de komende weken. Dumoulin is er zelf overigens niet bij. De Tour zat dit jaar niet in zijn programma en dat is niet veranderd na zijn overwinning.

Het Grand Slam toernooi van Wimbledon begint

Parallel aan de Tour begint het grootste tennistoernooi van het jaar. De favorieten hebben zich de afgelopen periode op grastoernooien als Rosmalen en Queens voorbereid op het koninklijke gras van de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Het is interessant om te zien of Roger Federer het toernooi naar zich toe weet te trekken. Hij won het voorbereidingstoernooi in Halle overtuigend. Na zijn winst in Australië en de winst van Nadal in Frankrijk zou het weer een ongelooflijke sensatie zijn. Overigens draait ook Robin Haase een goede voorbereiding. Hij haalde de kwartfinale in Halle en versloeg de grasspecialist Mahut bij het toernooi van Eastbourne. Buiten de lijnen zorgde John McEnroe ouderwets voor entertainment. Hij noemde Serena Williams de beste tennisster ooit. Om daar in één adem aan toe te voegen dat ze bij de mannen slechts rond de 700e plaats op de ATP ranking zou staan..

Het autosport weekend

Deze week is er geen Formule 1. Het is voor de liefhebbers overigens leuk om parallel aan de Formule 1 ook af en toe naar Indycar racing te kijken. Voor de leek lijken beide racecompetities op elkaar, maar als je wat beter kijkt zie je dat Indycar wezenlijk anders. Men rijdt daar met wagens die veel meer gelijkwaardig zijn, de budgetten zijn lager en de regels meer op close racing gericht. Bij Indycar zie je meer inhaalacties en maken veel meer coureurs kans om te winnen. Minder technisch innovatief, maar erg snel en spectaculair om te zien.

Voor de liefhebbers van het off-road werk is er dit weekend in Polen een race in het kader van het World Rally Championship (WRC). Dat seizoen is ongeveer halverwege en loopt door tot aan de slotronde in Australië in november.

MotoGP en andere motorsport

Direct na de MotoGP race in Assen reisden de toppers door naar Duitsland. Op de Sachsenring wordt de 9e van 18 races gereden. In Assen trok Valentino Rossi aan het langste eind en viel klassementsleider Maverick Vinales ongelukkig van zijn motor af. Hij zal op revanche azen in Duitsland dus dat belooft een spannende race. Hetzelfde weekend wordt in Portugal ook nog de MXGP wedstrijd voor de motorcrossers verreden.

Atletiek, de Diamond League

Het prestigieuze Diamond League toernooi is vol op stoom. Na twee wedstrijddagen in Scandinavië, staat nu een Frans-Zwitsers weekje op het programma. Zaterdag treedt de mondiale atletiektop aan in het Stade de France in Parijs. Vijf dagen later is Lausanne gastheer van de atleten en atletes.

Halen onze hockeyvrouwen het WK 2018?

Het Nederlandse dames hockeyteam won maandag ook de laatste groepswedstrijd in het halvefinaletoernooi van de Hockey World League. In de groepsfase werd afgerekend met achtereenvolgens Zuid-Korea (9-0), Schotland (4-0), China (1-0) en Italië (5-0). Donderdag wacht de kwartfinale tegen Spanje. Als ook die wedstrijd wordt gewonnen, zijn de vrouwen erbij volgend jaar, op het WK 2018 in London.