Wat brengt ons de komende sportweek? Een paar mooi evenementen om naar uit te kijken. Met als klapstuk voor velen de WK Voetbal Kwalificatie voor Rusland 2018. De kansen van Oranje zijn nog minimaal en qua voetbal is Nederland in z’n geheel in mineur. Maar je weet nooit of bondscoach Dick Advocaat en assistent Ruud Gullit een list verzinnen, dus we gaan natuurlijk kijken. Zaterdag beginnen we tegen Wit-Rusland, Zweden volgt de dinsdag erop. Onze voorbeschouwing op de kwalificatieduels volgt later deze week. En is er nog meer sport?

Shorttrack in Dordrecht

De afgelopen jaren heeft shorttrack snel aan populariteit gewonnen in Nederland. Wij Nederlanders waren altijd alleen van het langebaanschaatsen en lieten het shorttrack als iets excentrieks over aan andere landen. Maar inmiddels hebben we een aantal wereldtoppers in deze sport met als uitschieter natuurlijk Sjinkie Knegt. Hij en de anderen treden komend weekend (5 t/m 8 oktober) aan in Dordrecht voor de Audi ISU World Cup Shorttrack. Je kunt zelf gaan kijken in Sportboulevard Dordrecht.

World Grand Prix 2017 verder zonder titelverdediger Van Gerwen

Het World Grand Prix 2017 van de darters in Dublin heeft z’n grootste verrassing al gehad. Michael van Gerwen die dit kampioenschap vorig jaar nog won en ook nu bij de favorieten hoorde, verloor onverwacht van de Schot John Henderson met 1-2. Ook Jelle Klaasen moest al vertrekken. Maar good old Raymond van Barnveld is nog in de strijd. Hij neemt het op tegen Steve Beaton. Benito van de Pas is de andere Nederlander in de tweede ronde, waarin hij Gerwyn Price treft. De eindwinnaar van het toernooi kan komend weekend 100.000 Britse Ponden bijschrijven.

Formule 1 Grand Prix Japan op het circuit van Suzuka

Wat een enorme verrassing was dat afgelopen weekend. Na een seizoen dat al volledig leek mislukt voor Max Verstappen, had ik er eigenlijk weinig vertrouwen meer in voor de Grand Prix van Maleisië. En juist dan draait alles om. Dat begon natuurlijk al met de kwalificatie waarin Verstappen eigenlijk het hele seizoen al prima presteert. Hij is daarin de meerdere van teamgenoot Ricciardo. Een belangrijk feit, want in deze mechanische sport is het rechtstreekse duel met je teamgenoot in een gelijkwaardige auto een serieus meetpunt.

inhaalactie verstappen hamilton maleisieDoor een derde plaats in de kwalificatie gingen we er een beetje in geloven. Toen vervolgens de beide Ferrari’s pech kregen – Vettel startte achteraan en Raikkonen zelfs helemaal niet – waren er kansen voor Max. En op de dag na zijn 20e verjaardag maakte hij enorme indruk met de manier waarop hij zijn kans pakte. Eerst hield hij na de start de verder teleurstellende Bottas knap achter zich en vervolgens pakte hij bijzonder ‘cool’ Lewis Hamilton. Daarna nam hij voldoende afstand en zorgde ervoor dat hij geen moment meer in gevaar kwam. Het kon wel eens de voorbode zijn van zijn Formule 1 toekomst. Zoals Hamilton vaak ongenaakbaar aan kop rijdt, reed nu Verstappen. Dat lijkt makkelijk, maar feit is dat hij de rest – inclusief teamgenoot Ricciardo en Mercedesrijder Bottas – op grote afstand hield en dat kan alleen als je echt top bent, hoe goed de wagen verder ook is.

Alle kansen dus op het circuit van Suzuka komende zondag. Denk eraan vroeg op te staan. Max staat klaar voor de start om 7 uur ’s ochtends!

Overige sportevenementen in week 40 van 2017

  • Het WK turnen is gestart in Montreal. Een van de Nederlandse troefkaarten is uiteraard Epke Zonderland die natuurlijk voor niets minder dan goud op de rekstok is gekomen. Waarbij iedereen zich zal afvragen hoeveel vluchtelementen hij tijdens de finale in zijn oefening opneemt. Bram Verhofstad wist zich al te kwalificeren voor de finale op de vloer.
  • De wielrenners komen zaterdag aan de start voor de afsluitende klassieker van het seizoen, de prachtige Ronde van Lombardije. De rit gaat over 247 kilometer van Bergamo naar Como en heeft zo’n 4.000 hoogtemeters.
  • In Peking zijn de tennissers bezig aan het lokale WTA en ATP toernooi. Robin Haase heeft de eerste ronde niet overleefd. De als eerste geplaatste Rafael Nadal won zijn eerste ronde moeizaam van Lucas Pouille, maar tennist verder. Bij de vrouwen verloor ook Kiki Bertens haar eerst wedstrijd en moest de als eerste geplaatste Garbiñe Muguruza voortijdig opgeven.