Zijn er dit weekend kansen voor Max Verstappen bij de GP F1 Canada? De Canadese Grand Prix is voor hem erg belangrijk na de zeperds van afgelopen periode. De kritiek op Verstappen groeit en zijn rijstijl ligt momenteel onder een vergrootglas.

Degelijk resultaat prioriteit voor Verstappen bij GP F1 Canada

Verstappen heeft sinds zijn entree het Formule 1 wakker wereldje wakker geschud met bravoure. De koningsklasse is volgens velen wat te saai geworden omdat de wagens elkaar moeilijk kunnen inhalen en bovendien de onderlinge verschillen erg groot zijn. Zie Mercedes dat vorig jaar met een speciale kwalificatiemodus eigenlijk altijd de pole posities verdeelde. Om vervolgens bij de race weg te rijden op de rechte stukken. Verstappen lukte het nogal eens om voor opwinding te zorgen. Met gedurfde inhaalacties en rücksichtslos verdedigen. Waar foutjes in zijn eerste volle jaar bij Red Bull werden vergeven omdat hij het combineerde met huzarenstukjes als de regenrace in Brazilië, heeft hij nu tegenwind. Hij heeft een seizoenstart waarin volgens velen teveel misgaat en hij te geforceerd lijkt te rijden. Terwijl de Red Bull dit jaar juist qua snelheid een betere aansluiting heeft bij Mercedes en Ferrari.

kans op beter resultaat in GP F1 Canada dan in GP F1 MonacoIn Monaco was Verstappen met teamgenoot Ricciardo bij iedere training met afstand de snelste. Een perfect uitgangspunt voor de kwalificatie en bij Red Bull was men dan ook not amused toen Verstappen in de dying seconds van de laatste training zijn wagen onnodig in de muur parkeerde. Vooral omdat het een kopie van zijn eerdere crash in 2016 was. De wagen was niet op tijd te repareren voor de kwalificatie. Waar Ricciardo zijn werk deed door pole te halen en met bloed, zweet en tranen ook de race te winnen, moest Verstappen achteraan starten en de race afsluiten met een niet onverdienstelijke maar toch teleurstellende 9e plaats.

Niet terug naar Toro Rosso

Hij is te snel en te getalenteerd (en inmiddels ook te duur) om een ‘Kvyatje’ te krijgen. De Rus werd destijds teruggezet naar Toro Rosso om plaats te maken voor Max. Maar Verstappen heeft wel duidelijk het signaal gekregen dat het over moet zijn met geforceerd fouten maken:

“This place bites. He got bitten pretty hard today in a session that doesn’t really count for anything other than setting the car up. (..) He is in a car that is capable of winning this grand prix and that will hurt him even more. You don’t get that many opportunities to win a Monaco GP. (..) He needs to learn from it, and stop making these errors. He knows that more than anybody.” (teambaas Christian Horner na Verstappen’s crash tegen Channel 4)

Wees dus niet verbaasd als Verstappen bij de GP F1 Canada niet voor iedere millimeter gaat. Hoe vreemd het voor hem ook zal aanvoelen, thuiskomen is voor nu het allerbelangrijkste. Ook al is dat op een derde plaats of zelfs buiten het podium. Maar tegelijkertijd wordt hij niet voor niets nu al met de allergrootsten vergeleken. En die doen juist briljante dingen als ze onder druk staan. Het wordt dus een heel spannende Grand Prix komende zondag. Zondagavond voor de buis dus, kijken naar de GP F1 Canada.

Meer sport deze week van 4 tot 10 juni

  • Het finale weekend van Roland Garros belooft een boeiende ontknoping. Bij de mannen is Nadal zoals verwacht op stoom. Maar hoe ver komt de ongeplaatste Italiaan Marco Cecchinato die in de kwartfinale Novak Djokovic het toernooi uitsloeg? Bij de dames is Kiki Bertens helaas al uigeschakeld.
  • In de best-of-seven finale van het NBA basketbal heeft favoriet Golden State Warriors maandag een 2-0 voorsprong genomen op de Cleveland Cavaliers. De derde wedstrijd staat voor de nacht van woensdag op donderdag in de agenda.
  • Tot en met zondag kunnen de wielerliefhebbers genieten van het Critérium du Dauphiné, een etappekoers door Frankrijk.
  • Atletiekliefhebbers kunnen deze week op 7 juni genieten van de Oslo Bislett Games en op 10 juni van de Stockholm Bauhaus Athletics. Absolute topatletiek in het kader van de Diamond League.
  • Naast de Formule 1 zijn er wedstrijden om het World Rally Championship, de WK Superbike en de MX GP motorcross waar landgenoot Jeffrey Herlings.
  • In eigen land zijn de Nederlandse volleybaldames succesvol actief in de Nations League.
  • Onze BMX-ers zijn afgereisd naar Baku in Azerbeidzjan voor hun WK