Ze moesten winnen dankzij een genereus gebaar van de arbitrage om het klaar te krijgen, maar het is ze gelukt. De Brazilianen wisten het uiteindelijk toch voor elkaar te boksen en dwongen een 3-1 af. Met moeite.

Een toernooi aftrappen op eigen terrein, een financiële verplichting waar het gros van de bevolking het niet mee eens is, was altijd een grote test voor de Brazilianen. Zullen ze de extra druk kunnen gebruiken om zich extra in te zetten voor het kampioenschap en zelfs de titel binnen te halen? Het is ze geraden, als we de Braziliaanse bevolking mogen geloven.

Marcelo zijn eigen goal in de 11e minuut zorgde voor een hoop spanning en was direct een goed voorbeeld van de bibberige start dat het gastland maakte. Na nog eens twintig minuten maakte Neymar een doelpunt, dit keer aan de goede kant van het veld. Vervolgens kwam het beslissende moment waarop de arbiter onterecht een penalty gaf aan de Brazilianen.

De Kroaten protesteerden natuurlijk, maar de beslissing was al gemaakt. Neymar wist zijn tweede goal met gemak binnen te tikken terwijl een spannende wedstrijd aan gruzelementen werd getikt. Oscar, die natuurlijk een van de meest invloedrijke Braziliaanse spelers is, maakte vervolgens de derde en laatste goal van de wedstrijd.

De Brazilianen zullen niet al te lang stil blijven staan bij deze wedstrijd omdat ze min of meer dankzij een penalty en daarmee met de hakken over de sloot zijn gegaan. Kroatië leek even de openingswedstrijd van ze te pikken, maar zover kwam het niet. Oscar zijn counter leidde tot een 3-1 overwinning, al dan niet verdient, hebben de Brazilianen toch de eerste drie punten binnen gesleept.

De kop is eraf en Brazilië mag de arbitrage dankbaar zijn. De Kroaten zullen nu de andere twee wedstrijden moeten winnen willen ze ook door naar de volgende ronde. Voor nu staat Brazilië nog steeds op scherp omdat ze geen geweldige indruk hebben gemaakt, maar een kwart finale tot een halve finale zit er toch op zijn minst in voor het gastland?