Het was een mooi sportweekend. Niet zozeer voor Max Verstappen, want die reed op een anonieme vijfde plek rond op het circuit van Sochi en zit zich te verbijten tot Red Bull de auto eindelijk sneller heeft gemaakt (er wordt een upgrade verwacht voor de GP van Spanje). Maar zeker wel voor de voetballers van Vitesse. Onder de als altijd nuchtere leiding van Henk Fraser – die als speler wel wist hoe je de KNVB Beker wint – wonnen de Arnhemmers voor het eerst in hun 125-jarige bestaan een prijs. Ricky van Wolfswinkel was het goudhaantje in de Kuip tegen AZ met twee doelpunten in de KNVB Bekerfinale. Meer bijzondere sport in de eerste week van mei? Natuurlijk, kijk even mee.

De Giro d’Italia gaat van start

joe dombrowski over afdalingsklassement giro d'italiaNa het opwarmertje in Romandië vorige week gaan de klassementsrenners nu voor het grote werk. De Ronde van Italië is een prachtige koers die veel memorabele etappes heeft opgeleverd in de Italiaanse bergen, waar het in mei nog afgrijselijk koud kan zijn. Wat die bergen betreft heeft de organisatie overigens het rennersveld tegen zich in het harnas gejaagd met een nieuw klassement. Natuurlijk is er al het bergklassement voor de klimmers, maar nu heeft men bij de Giro d’Italia een klassement voor de beste afdaler in het leven geroepen. Dat is misschien voor het spektakel en de weddenschappen interessant, maar voor veel renners en fans volkomen onbegrijpelijk. In 2011 verongelukte de Belgische wielrenner Wouter Weylandt bij de afdaling van de Passo del Bocco en vorig jaar verspeelde Steven Kruijswijk zijn roze leiderstrui door een val. De renners zijn duidelijk in hun mening, zoals Joe Dombrowski ook op Twitter ventileerde.

Halve finales Champions League en Europa League

Voor ons Nederlanders is komende woensdag een bijzondere dag want het komt niet zo heel vaak voor dat we een ploeg in de halve finales van een van de Europese bekertoernooien hebben. Komende woensdag staat Ajax in de eigen Arena – nog even geduld, dan heet het Johan Cruijff Arena – in de halve finale van de Europa League: Ajax – Olympique Lyon. Die ploeg schakelde eerder in het toernooi afgetekend AZ uit, maar het Ajax in huidige vorm is van een ander kaliber hopen we. Wat zou het een droomfinale zijn, Ajax – Manchester United. Want die ploeg speelt zijn halve finale tegen Celta de Vigo en dan zet je je geld toch al snel op de Engelsen, ook al missen ze Zlatan Ibrahimovic.

Champions League

En uiteraard hebben we twee prachtige duels in de Champions League voor de boeg. Real Madrid – Atlético Madrid is natuurlijk een heel bijzonder Madrileens onderonsje, maar we zijn ook heel benieuwd naar AS Monaco – Juventus. Los van de prestaties van de teams hopen we stiekem toch een beetje op een eindstrijd Real Madrid – Juventus. De enorme historie van die clubs, Zinédine Zidane die bij beiden speelde, het zou een droom affiche zijn. Maar goed, eerst die have finales maar eens door zien te komen. Atlético en AS Monaco hebben immers bewezen er niets voor niets te staan.

Meer sport deze week?

Natuurlijk, er is nog veel meer te genieten:

  • In Spanje staat de MotoGP op het programma op het circuit van Jerez
  • Ook de motorcrossers gaan weer van start voor de MXGP, in Letland deze keer.
  • Vind je ook crossen zonder motor leuk, ga dan komend weekend naar Papendal bij Arnhem. Daar wordt op de speciale BMX baan een BMX Wereldbeker wedstrijd gepland.
  • Het prestigieuze Diamond League circus in de atletiek start deze week ook weer. Het toernooi gaat wereldwijd 14 steden langs en begin in Doha.
  • De karate fans kijken vanaf vier mei naar Turkije waar het Europees Kampioenschap Karate wordt gehouden.
  • En uiteraard blijven de darts fans trouw naar de Premier League Darts kijken. Deze donderdag is het ronde nummer 14. Michael van Gerwen gaat ongenaakbaar aan kop richting de play-offs op 18 mei. Raymond van Barneveld moet nog wat laten zien om datzelfde te bereiken. Hij staat vijfde en er zijn maar vier plaatsen beschikbaar.