Dylan Gronewegen, winnaar etappe in Parijs

Dylan Groenewegen (bron: Wikipedia)

Wat een prachtige apotheose van de Tour de France. De koers als geheel had wat bloedarmoede door het grote aantal uitvallers onder de favorieten. En als Chris Froome het geel wint, leidt dat al niet meer tot extase. Maar dat Dylan Groenewegen voor een – alweer – Nederlands succes zorgde, was heel bijzonder. En wat voor een overwinning. Voor de sprinters is de finish op de Champs-Élysées toch het officieuze Wereldkampioenschap Sprint. Groenewegen vertrok vroeg voor de sprint afgelopen zondag. Te vroeg volgens menigeen. Maar de macht waarmee hij doortrok en tot de finish topsprinters als Greipel en Boasson Hagen achter zich hield was indrukwekkend. En belooft nog veel voor de toekomst.

Vrouwenvoetbal EK en Champions League

De vrouwen hebben inmiddels hun groepswedstrijden erop zitten. Ook van de Belgen werd gewonnen en op een enkele zuurpruim na – we noemen geen namen, Aad de Mos – is Nederland laaiend enthousiast. De kwartfinale wachten de Zweden komende zaterdag in Doetinchem. Ook spannend deze week: Ajax trapt woensdag af voor de zware match tegen OGC Nice met als inzet een plek in de play-offs voor een Champions League ticket.

WK zwemmen 2017

We hebben bij het WK zwemsporten de langeafstandswedstrijden in het open water al achter de rug. Met succes voor onder andere Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal (verrassend op de 25 kilometer). Ook zijn onze topzwemmers van start gegaan in het 50 meter bad. De Nederlandse vrouwen met Kim Busch, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en

verrasten al met een bronzen medaille bij de 4×100 meter vrije slag. Wellicht zit er nog meer in het vat want het toernooi loopt nog door tot zondag.

Waterpolo

Voor onze waterpolo vrouwen was er een teleurstelling. Na de verloren tussenronde tegen Rusland spelen ze om de plaatsen 9 t/m 12. Minder dan ze gewend zijn en extra frustrerend vanwege de manier waarop. Zelf begonnen ze niet scherp tegen de Russen, maar de arbitrage faalde ook opzichtig. Bij 8-8 vroegen de Russen op een verkeerd moment – Nederland had balbezit – een time-out aan. In plaats van een bestraffing in de vorm van een penalty, werd de time-out toegekend waarna de Russen de wedstrijd naar zich toe trokken.

WK Beachvolleybal

Soms ben ik een beetje ouderwets. Bijvoorbeeld bij beachvolleybal. Dat hoort toch eigenlijk plaats te vinden op of tenminste in de buurt van een echt strand aan een echte zee. Een beetje wennen dus, het WK Beachvolleybal op het langgerekte eiland in de Donau bij Wenen. Maar we kunnen van 28 juli tot en met 6 augustus wel degelijk erg leuk topvolleybal verwachten. Vanuit Nederland doen de mannen met vier teams mee: Brouwer en Meeuwsen, Penninga en Blom, Van Steenis en Bouter, Varenhorst en Van Garderen. Bij de vrouwen zijn er drie teams: Meppelink en van Gestel, Flier en van Iersel, Sinnema en Stubbe.

Grand Prix Formule 1 Hongarije 2017

Het wordt interessant om te zien hoe Red Bull de auto verder heeft ontwikkeld richting de race op de Hungaroring bij Boedapest. Midden in het seizoen zijn alle teams continu bezig om met kleine en soms grote upgrades het gat met de concurrentie te dichten of juist uit te bouwen. Zo heeft Ferrari met titelkandidaat Sebastian Vettel weer wat verloren ten opzichte van Mercedes en lijkt Red Bull weer wat dichterbij te zijn gekomen. De laatste race op Silverstone liet Daniel Ricciardo een mooie race van achteruit het veld zien. En wist Max Verstappen uiteindelijk vierde te worden na een gevecht met Vettel dat volgens veel toeschouwers een van de hoogtepunten van de race was, inclusief de gevleugelde tekst van Max:

“I think he wants to play bumper cars,” (Verstappen over Red Bull’s team radio)

De verbeteringen aan de wagens volgen is best lastig, maar kan zich uitbetalen als je wilt wedden op de Formule 1. Vaak kan een kleine verbetering van het design aan bijvoorbeeld de voorvleugel al net die tienden van seconden opleveren die nodig zijn om bij de kwalificatie en in de race de concurrentie achter je te houden. Red Bull is er nog iets meer aan gelegen om succesvoller te worden. Met Verstappen hebben ze een potentiële wereldkampioen die ze wel tevreden moeten houden. Veel jonge coureurs moeten sponsorgeld meebrengen voor een stoeltje in de Formule 1. Verstappen heeft dat niet nodig. Die kan bij ieder team direct tekenen.

Meer sport deze week

  • Een ronde voor het WK Rally in Finland, altijd leuk voor de autosportfanaten.
  • Kort na de tour wordt er alweer serieus gekoerst. Na de rondjes om de kerk bij de criteria wordt zondag de wielerklassieker Clasica Ciclista San Sebastian gehouden. Die dag start ook de Ronde van Polen.
  • De darters kunnen in de World Matchplay 2017 een half miljoen Pond aan prijzengeld verdelen deze week. Van de Nederlanders zijn alleen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld door naar de tweede ronde.
  • In de Verenigde Staten wordt het Wereldkampioenschap op de BMX verreden.